SrbijaSpace

Auto-sedište za decu: Vodič za sigurnost i pravilno korišćenje

Auto-sedište za decu: Vodič za sigurnost i pravilno korišćenje
23
May-24

Auto-sedište za decu: Vodič za sigurnost i pravilno korišćenje

Objavljeno: 23/May/2024, SrbijaSpace.com
(1) komentara (72 pregleda)

 


Kada se pripremate za bilo koju vrstu putovanja sa svojim mališanom, auto-sedište predstavlja glavn deo dečje opreme, bez obzira radi li se o kratkom izletu do obližnje radnje ili dugoj vožnji autom. Ali, kako izabrati adekvatno auto-sedište? Da li postoje varijante koje pružaju veću bezbednost? Koji faktori su bitni prilikom odabira savršenog sedišta za vaše dete?

Odluka o najboljem auto-sedištu može biti kompleksna, posebno imajući u vidu zakonske propise koji nalažu korišćenje auto-sedišta za decu do 12 godina starosti ili visine do 135 centimetara. Ako ste zbunjeni, ovaj vodič je osmišljen da vam ponudi sve potrebne informacije.


Koji modeli auto-sedišta postoje?


Postoje tri osnovna modela dečjih auto-sedišta. Svaki model je posebno dizajniran da odgovara deci različite starosti i telesne mase, sa ciljem da im obezbedi najveći stepen bezbednosti i komfora.

  1. Auto-sedišta za bebe

Auto-sedišta za bebe su specijalno kreirana za najmlađe, od rođenja do njihove prve godine života. Ovi sigurnosni uređaji su namenjeni postavljanju u vozilu suprotno od pravca vožnje, što u velikoj meri doprinosi zaštiti deteta u eventualnom sudaru.

Koristite ova sedišta od trenutka kada vaše dete napusti porodilište sve do trenutka kada prekorači maksimalnu visinu ili težinu koju sedište podržava, obično do navršene prve godine deteta. 

Svako od ovih sedišta, koja se danas dostupna i u online prodavnicama bebi opreme poput decjibazar.rs, dolazi sa bazom koja se montira u automobil, omogućavajući da se sedište brzo i jednostavno namesti ili demontira korišćenjem “klik” mehanizma za brzo spajanje.

  1. Prilagodljivo dečje auto-sedišta

Auto-sedište koje se može adaptirati je idealno rešenje za roditelje, jer se može prilagoditi različitim etapama odrastanja deteta. Ovakvo sedište, koje podržava težinu od 0 do 36 kg, koristi se od samog rođenja deteta pa sve do trenutka kada dete dostigne navedenu težinu, obezbeđujući mu sigurnost i komfor u svakom trenutku razvoja.

Započinje kao sedište okrenuto suprotno od pravca vožnje, što osigurava maksimalnu zaštitu. Kako dete raste, sedište se može okrenuti prema napred, čime se detetu omogućava da nastavi da uživa u bezbednosti i udobnosti tokom putovanja automobilom.

Iako su ova konvertibilna sedišta teža u poređenju sa standardnim bebi auto-sedištima, njihova višestruka upotreba i dugotrajnost predstavljaju odličnu investiciju. Za razliku od modela koji zahtevaju dodatne baze, ova sedišta se sigurno pričvršćuju u automobilu pomoću sigurnosnog pojasa.

  1. Buster dečje sedište

Buster sedište je dizajnirano da ispuni svoju osnovnu funkciju – podigne dete do potrebne visine u vozilu. Time se omogućava da sigurnosni pojasevi vozila pravilno pristaju uz telo deteta i pružaju mu neophodnu zaštitu tokom vožnje. Ova sedišta su namenjena deci starijoj od četiri godine i težoj od 18 kilograma.

Postoje dve glavne kategorije buster sedišta: ona sa naslonom i ona bez njega. Buster sedišta sa naslonom su slična prilagodljivim sedištima za decu, ali su manja i opremljena su sa vodičima za rameni deo pojasa.

Za razliku od njih, busteri bez naslona pružaju samo povišenje sedišta, bez dodatne podrške za leđa, što omogućava sigurno i pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa za decu.


Kako odabrati najsigurnije auto-sedište za dete


Sigurnost je presudan deo pri izboru dečjeg auto-sedišta. Odlučujući se za sedište, neophodno je da u obzir uzmete karakteristike koje garantuju maksimalnu zaštitu. Sedište mora biti prilagođeno dobu, težini i visini vašeg deteta.

Povećana sigurnost se može postići korišćenjem naprednih funkcija kao što su sigurnosni pojasevi sa pet tačaka vešanja, koji efikasno raspodeljuju silu udarca i sprečavaju da se dete nađe u rizičnim pozicijama.

Važno je izabrati sedište koje podržava veću težinu u položaju okrenutom unazad, što je preporučeni način postavljanja za bolju zaštitu. Potrebno je takođe uzeti u obzir zaštitu pri bočnim udarima, premda za to još uvek nisu razvijeni jedinstveni standardi testiranja.

Korektna montaža sedišta je izuzetno bitna; sedište mora biti stabilno i pravilno postavljeno u vozilu za maksimalnu sigurnost deteta.

Izbegavajte upotrebu auto-sedišta sa zimskim jaknama ili debelim slojevima odeće, jer to može uticati na ispravno pričvršćivanje pojaseva. Izaberite sedište koje se jednostavno podešava i koje je kompatibilno s veličinom vašeg automobila.


Koje su posledice ignorisanja pravila o korišćenju dečijih auto-sedišta?


Ignorisanje pravila o upotrebi dečjih auto-sedišta može dovesti do ozbiljnih sankcija, uključujući visoke novčane kazne i kaznene poene. Konkretno, kazna za neinstaliranje auto-sedišta iznosi 5.000 dinara. Ako se dete prevozi na prednjem sedištu bez adekvatne zaštite, kazne se povećavaju i kreću se od 20.000 do 40.000 dinara, uz dodavanje kaznenih poena.

U ekstremnim slučajevima, kazne mogu iznositi između 100.000 i 120.000 dinara, ili čak podrazumevati minimalno 15 dana zatvora, naročito kada se deca prevoze na mestima koja nisu predviđena za to. Unatoč strogoj regulativi, mnogi vozači još uvek zanemaruju obavezu sigurnosnog vezivanja dece na zadnjem sedištu.

Odabir odgovarajućeg auto-sedišta za vaše dete može predstavljati izazov, ali sa pažljivim razmatranjem aspekata bezbednosti i udobnosti, možete osigurati sigurnost za celu porodicu tokom vožnje. Važno je biti odgovoran vozač i osigurati da su deca uvek zaštićena u vozilu.

Slika: Free Photo | Child safety seat in the back of the car (freepik.com)

(1) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
370,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
135 m2
168,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
56 m2
75,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
98 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2