SrbijaSpace

Crkva Svetog Marka u Beogradu

Crkva Svetog Marka u Beogradu
18
Mar-23

Crkva Svetog Marka u Beogradu

Objavljeno: 18/Mar/2023, Milica S.K.
(2) komentara (111 pregleda)

Beograd i lokacije koje morate posetiti


Beograd je glavni grad, koji je promenio nekoliko država. One su se redom smanjivale, a on je rastao, kako po površini, tako i po broju stanovnika ali i kulturnim i zabavnim sadržajima, koji se u njemu nalaze. Zato ako još niste imali priliku da ga posetite, požurite jer on ima puno toga da Vam da.


Kalemegdan

 

Ova priča o Tašmajdanskom parku i crkvi Svetog Marka, pokušaće da vam dočara deo istorije Beograda ali i njegovu sadašnjost.


CRKVA SVETOG MARKA


Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu predstavlja jedan od najvažnijih spomenika srpske кulture i arhitekture. Ova crkva se nalazi u samom centru Beogradu, u blizini Trga Republike i smatra se jednom od najposećenijijh turističkih atrakcija u gradu.


Crkva Svetog Marka


Zidanje crkve Svetog Marka započeto je za vreme vladavine Aleksandra I Karađorđevića, a građenje je trajalo od 1931.do 1940.godine, u neposrednoj blizini prethodne male grobljanske kapele Svetog Marka iz doba beogradskog mitropolita Petra Jovanovića i kneza Miloša Obrenovića, odnosno iz 1835.godine. Crkva je građena prema planovima arhitekata Petra i Branka Krstića, u srpsko-vizantijskom stilu, po modelu manastira Gračanica. Ističe se po svom jedinstvenom izgledu. Spoljna fasada urađena je polihrono u više boja, odnosno od dve vrste kamena: svetog belovodskog peščara i crvenog grzanskog kamena.

Veličina ovog zdanja je veličanstvena. Prostire se na preko 1.150 kvadratnih metara. Njen naos može da primi do 2.000 vernika, a horska galerija preko 150 pevača.


Crkva Svetog Marka unutrašnjost


Unutrašnjost crkve je impozantna, tako da crkva parira mnogim svetski poznatim verskim građevinama.

Dominanta karakteristika ove crkve su njeni mozaici, koji prestavljaju pravo remek-delo Srpske umetnosti. Na mozaicima se mogu videti različite scene iz života Isusa Hrista, svetaca i apostola, odnosno prikazane su scene iz Starog  i Novog zaveta.

Najveći bogorodičin mozaik na svetu je mozaik “Presveta Bogorodica Šira od nebesa” i deo je crkve Svetog Marka u Beogradu.


Crkva Svetog Marka svod


Hram je jedinstven i po tome što ima tri oltara. Pored centralnog se nalaze dva bočna oltara, povećena svetom despot Stefanu Lazareviću i preobraženju gospodnjem.

U crkvi se čuva jedna od najvažnijih zbirki pravoslavnih ikona i spisa iz XVIII I XIX veka.

Crkva Svetog Marka je jedinstvena jer se u njoj nalazi čudotvorna ikona Beogradska Bogorodica.

Uz južni zid, sa desne strane nalazi se bakarni sarkofag, u kojem počivaju zemni ostaci cara Dušana, preneti iz njegove zadužbine, manastira svetog Arhangela kod Prizrena.

Na severnoj strani nalazi se grobnica od belog mermera u kojoj su sahranjeni zemni ostaci patrijarha Germana Đorića.

U kripti crkve su sahranjeni poslednji kralj iz dinastije Obrenovića, kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin. Iz tog razloga, crkva je smatrana za grobnicu porodice Obrenović.

Zbog svojih posebnih arhitektonskih i urbanističkih kvaliteta crkva Svetog Marka proglašena je spomenikom kulture 1975. godine.


Posebnost crkve Svetog Marka

 

Jedinstvenost crkve Svetog Marka je činjenica da se ispod nje nalaze pećine, na 28 metara ispod zemlje. Smatra se da su tašmajdanske pećine stare između šest i osam miliona godina. Ispod Tašmajdanskog parka i crkve nalazi se sedam pećina. Neke od njih su prirodne, dok su neke iskopali Rimljani i Turci, koji su iz kojih su vadili šalitru. Zbog toga su pećine u narodu poznate kao Šalitrene pećine. U jednoj od pećina nalazi se beogradsko staro groblje. A u jednoj su se u vreme Rimljana nalazili vodopadi. Postoji verovanje da su u jednoj pećini Turci palili mošti Svetog Save.

 

Crkva Svetog Marka pristup

 

Sama crkva Svetog Marka smeštena je na pećinama, koje su Beograđanima za vreme Prvog svetskog rata služile kao skrovište od austrijskog bombradovanja. U drugom svetskom ratu pećine su bile zanimljive Nemcima, koji su ih preuredili, uveli struju, opremili sistemom za ventilaciju, povezali telefone i na taj način izgradili podzemne komunikacije. Smatra se da je Gestapo ovde zatvarao najozloglašenije zatvorenike. Posle oslobođenja ova nemačka skloništa prešla su u ruke vojske, tako da su postala zabranjena za dalja istraživanja.

Crkva Svetog Marka se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji u centru Beograda. U neposrednoj blizini crkve nalaze se i mnoge druge turističke atrakcije, kao što su Narodni muzej, Knez Miahailova ulica, Tašmajdanski park i drugo ...

Kao jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Beogradu, crkva Svetog Marka svakodnevno privlači veliki broj posetilaca. Mnogi turisti dolaze upravo da bi videli njen impresivni izgled i jedinstvene mozaike.


Tašmajdanski park


Tašmajdanski park je jedan od najlepših i najpopularnijih parkova u Beogradu.

Postoje brojne legende o tome kako je nastao, razvijao se i kako je korišćen tokom vekova, a posebnu misteriju čine glasine o podzemnim pećinama ispod Tašmajdana.

Tašmajdanski park je takođe svedok burne srpske istorije.


Tašmajdanski park


Nalazi se u samom centru grada, na teritoriji opštine Stari grad. Ovaj park se prostire na površini od oko 10 hektara i obuhvata predivnu zelenu oazu usred urbanog jezgra grada.

Park je nastao na mestu nekadašnjeg kamenoloma, a njegova istorija datira još iz 1830 godine. U početku je bio poznta kao „Crkvena livada“ a kasnije kao „Zelena česma“. U periodu između dva svetska rata park je dobio svoj današnji izgled, a 1954. godine je zvanično proglašen za park.

Tašmajdanski park je poznat po svojim brojnim atrakcijama i zanimljivim sadržajima. Park je projektovao inženjer Emilijan Josimović, a njegovu izgradnju finansirao je tadašnji gradonačelnik Beograda, Đorđe Genčić. Ulaz u park je slobodan tako da posetioci mogu da uživaju u svim zanimljivostima parka bez ograničenja. U parku se nalaze sportski tereni, dečija igrališta, kafići i restorani. U parku se nalazi i spomenik Dimitriju Tucoviću, koji je podignut u čast poznatog srpskog političara.

Park se ubraja u bisere Beograda i jedno je od omiljenih mesta stanovnika ovog grada, koji pruža mogućnosti za opuštanje, rekreaciju, druženje, a njegove zanimljivosti privlače veliki broj posetilaca tokom cele godine.

 

Slike: pexels.com

(2) komentara
 • Lena
  Lena
  18-Mar-23


  Divan tekst! Markova je definitivno jedna od najlepših crkava u Beogradu. Kopija Gračanice, ali mnooogo veća i prelepo dekorisana. Nikad ne prođem, a da ne svratim. Jednom prilikom sam bila i u maloj ruskoj iza nje, a prošle godine sam obišla i tašmajdanske pećine. I to je posebna atrakcija, mada nažalost, nije otvorena za turiste i poprilično je nesređena. Ima Beograd mnogo toga da ponudi, ali nažalost, modena vremena su donela mnogo ružnih stvari, poput onog dela "na vodi", tamo gde mu nije mesto. E upravo zbog toga, čuveni arhitetka Le Korbizje je jednom prilikom, kada je posetio Beograd, rekao da je najružniji grad na svetu. Toliko nesklada nigde nije video. Nažalost, danas je upravo taj nesklad još veći.

 • Marija
  Marija
  18-Mar-23


  Dok sam studirala prolazila sam cesto Tasmajdanskim parkom pored crkve Sv, Marka. Obozavam taj stari deo Beograda.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
365,800 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
134 m2
Beograd
Čukarica

Poslovni prostor
650 €
Izdavanje / Zastupnik
Radošević nekretnine
63 m2
310,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
94 m2
373,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
141 m2
235,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
280 m2
65,000 €
Prodaja / Zastupnik
BG HOME real estate
47 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Agencija Momčilović 011
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Gigant nekretnine
Cilj nekretnine
Eurostan nekretnine
IN-EL
SMB nekretnine
Milox nekretnine