SrbijaSpace

Da li je pametno obavljati popravke u sopstvenom domu samostalno?

Da li je pametno obavljati popravke u sopstvenom domu samostalno?
21
Jun-21

Da li je pametno obavljati popravke u sopstvenom domu samostalno? (197)

Objavljeno: 21/Jun/2021, SrbijaSpace.com

Preuzimanje odgovornosti za sve ono što se dešava u vašem domu i rešavanje potencijalnih kvarova i sanitarnih problema je namenjeno za one sa pređašnjim iskustvom u popravkama.

Međutim, kako bi naučili tehnike za saniranje štete nastale u stanu ili kući, potrebna nam je praksa, tako da je najbolje pozvati prijatelja u pomoć, kako bi vas naučio rešavanju datih problema.

Treba imati u vidu da postoje i određeni kvarovi sa kojima nije pametno eksperimentisati, kao što su problemi nastali na električnim instalacijama, te je tada svakako najbolje pozvati stručno lice radi otklanjanja štete.

U nastavku teksta saznajte nešto više o faktorima koji određuju zašto i kada zvati majstora, a kada popravku možete obaviti i sami.


Da li imate sav potreban alat?


Ovo je prvo pitanje koje morate sami sebi postaviti, jer se bilo kakav vid improvizacije sa električnim alatom smatra neozbiljnim ponašanjem, s obzirom da možete ugroziti sopstvenu i bezbednost drugih ukućana i stanara.

Potrudite se da kod kuće uvek imate makar set osnovnog ručnog alata, kako bi mogli da sanirate najosnovnije probleme, koji ne zahtevaju neko preterano iskustvo i znanje, već možete uz nekoliko pokušaja i sami naučiti kako treba rukovati sa njima.


Rucni alat
 

Danas su u sve češćoj upotrebi alati bez kablova, takozvani bežični ili akumulatorski alati za popravku. Oni omogućavaju veću mobilnost prilikom kretanja i samim tim lakšu i praktičniju upotrebu.

Bežičnim alatima rad omogućavaju baterije, što je kako smo uvideli njihova prednost, a u isto vreme i mana, s obzirom da se konstantno mora voditi računa o tome da li je baterija puna. Takođe, cena pomenutih uređaja je nešto veća nego kod stadardnih, pa tako pažljivo birajte akumulatorske alate i izaberite one koji imaju odličan odnos kvaliteta i cene.

Posedovanje funkcionalnog alata je osnovni ali ne i jedini preduslov da pokušate sa kućnim popravkama. Promislite o još nekim bitnim faktorima potrebnim za efikasno rešavanje kvarova.


Da li ste se nekada susretali sa sličnim poslovima?


U današnje vreme mnogi mladi ljudi nisu imali ranijih dodirnih tačaka sa popravkama po kući. Sa druge strane, u manjini su oni koji su budno pratili i učili šta njihovi očevi i deke rade prilikom rešavanja potencijalnih problema.

Ukoliko i sami niste upoznati sa pomenutim tehnikama, nikada nije kasno da uz dobru praksu naučite nešto više, što će svakako biti slučaj kada se odlučite za kupovinu sopstvenog stana. Međutim, dok se to ne desi, nije najbolja ideja eksperimentisati, naročito ukoliko su u pitanju električne instalacije.

Zapišite broj proverenog majstora koji može doći u bilo koje doba dana da vam pomogne. Najbolje bi bilo angažovati stručno lice na preporuku, radi što bolje obavljenog posla za razumnu sumu novca.


Razmislite o složenosti potrebne popravke


Kada se odlučujete za to da li ćete se sami pozabaviti kućnim popravkama, razmislite o tome koliko su one složene, kao i o potencijalnim opasnostima za vašu bezbednost. Pojedine jednostavnije aktivnosti ovog tipa, poput zamene sijalice ili fiksiranja polica su nešto što bi svako mogao da uradi, pa nema potrebe zvati majstora, te nepotrebno trošiti novac i vreme.

Popravka stolarije, krpljenje sitnih rupa na zidu i saniranje začepljenih cevi obavite sami uz korišćenje najjednostavnijih alata iz vašeg seta poput čekića, klešta, šrafcigera ili eventualo buišilice. Redovno održavanje stambene jedinice uz sitnije popravke i sanacije uticaće na to da retko kada bude potrebe za rešavanjem većih problema.

Međutim ukoliko do njih dođe, ne razmišljajte dva puta o pozivu stručnog lica. Poseban oprez se savetuje kod popravki plinskih instalacija, pa tako čim osetite neki neprijatan miris, zatvorite sve prozore iz predostrožnosti i obavestite nadležne. Takođe, električne instalacije su svakako nešto sa čime ne treba imati blizak kontakt ukoliko niste stručnjak ili ako ne poznajete kompletan tok pomenutih instalacija kroz celu kuću ili zgradu.

Teži kvarovi mogu izazvati još veću štetu ukoliko se ne saniraju na vreme, a ujedno su opasni po bezbednost ukućana.


Kada morate sami reagovati?


Pojedine situacije zahtevaju brzu reakciju, radi uklanjanja potencijalne mnogo veće štete, kada nema vremena za poziv majstora. U tim slučajevima je neophodna brza reakcija ukućana, koji moraju znati neke osnovne stvari u vezi sa kućnim instalacijama.

Zato je potrebno znati gde se nalaze glavni ventil za vodu, prekidač i osigurač struje, kao i dovod plina. U velikom broju stambenih zgrada, mnogi nisu upoznati sa svim navedenim stvarima, pa se tada savetuje obaveštavanje upravnika zgrade, koji te stvari mora znati.

Zbog pojedinih velikih kvarova, koji mogu izazvati veliku štetu po bezbednost i zdravlje ljudi, potrebno je da svi stanari budu informisani o protokolu za ponašanje u slučajevima potencijalne opasnosti, kako bi svoje ponašanje uskladili sa tim.

Da rezimiramo na samom kraju. Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje da li je pametno samostalno obavljati popravke po kući ili ipak ne? Obavezno razmislite o faktorima koje smo opisali - iskustvo, opremljenost alatom, složenost popravke i da li je potrebna brza reakcija. Sami procenite i donesite konačnu odluku, a nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći pri rešavanju potencijalnih kvarova.

 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
138,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
67 m2
415,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
106 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Cilj nekretnine
SMB nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Gigant nekretnine
Eurostan nekretnine
Agencija Momčilović 011
IN-EL
Milox nekretnine