SrbijaSpace

Ekspanzija za kućama i vikendicama: Zbog čega je došlo do povećanja potražnje

Ekspanzija za kućama i vikendicama: Zbog čega je došlo do povećanja potražnje
15
Feb-22

Ekspanzija za kućama i vikendicama: Zbog čega je došlo do povećanja potražnje

Objavljeno: 15/Feb/2022, Ljiljana Bugarin
(3) komentara (1140 pregleda)


Mnogobrojne industrije pretrpele su drastične promene tokom protekle dve godine, a novi trendovi nisu zaobišli ni tržište nekretnina. Pandemija koronavirusa doprinela je formiranju drugačijih potreba kupaca i u fokus stavila komfor, sigurnost i prirodu.Posledica ovakvog načina razmišljanja ogleda se u povećanoj potražnji za vikendicama. Kućica okružena prirodom postala je san mnogih, i sigurno mesto na koje će tokom vikenda pobeći od gradskog haosa. Beg od gužve nikada nije bio izraženiji nego u periodu restriktivnih mera, koje su bile na snazi u gotovo svim zemljama.

Šta je još doprinelo ovakvoj nagloj promeni interesovanja kupaca? Kako se ona odrazila na tržište nekretnina, i koji su benefiti života u prirodnom okruženju? U narednim pasusima pokušaćemo da pronađemo odgovore i osvrnemo se na neke od najpopularnijih vikend lokacija u Srbiji.


Mirniji stil života kao prioritet


Gradovi su stecište dešavanja, obiluju bogatim kulturnim i socijalnim životom, a omogućavaju nam i bolje poslovne prilike. Stoga su i najčešći izbor mlađih pojedinaca i parova, kao i studenata. Međutim, urbani gradovi podrazumevaju i prenaseljenost, velike saobraćajne gužve i zagađeniji vazduh. Svakodnevni život u njima često bude haotičan, a vremenom postane naporan i nepoželjan. U tim trenucima javlja se pojačana želja za boravkom u prirodi, daleko od gradske gužve i stresa. Vikendice nadomak reke ili okružene šumom, predstavljaju pravu oazu mira i mesto za porodično opuštanje i uživanje u prirodnom okruženju. Kupiti kutak mira danas predstavlja pametnu investiciju, a po svemu sudeći, čest izbor na kupaca na tržištu nekretnina.


Koronavirus menja kupovne navike


Pojavom virusa korona, po prvi put smo se susreli sa nekim pravilima i oblicima ponašanja. U cilju suzbijanja  širenja virusa, ograničavanje socijalnih kontakata postalo je jedan od prioriteta funkcionisanja društva. Tada smo iskusili pojam izolacije i uvideli koliko ona može da bude izazovna ukoliko se nalazimo u stanu koji nema terasu. Mnogi od nas su u tim trenucima poželeli da se nalaze daleko od grada - nadomak reke ili jednostavno u dvorištu. Došlo je do podizanja svesti o značaju slobode, i prirodi koja je njen sinonim. Posledica svih ovih dešavanja prikazuje se u povećanoj potražnji za kupovinom ili iznajmljivanju vikendica. Prema statistici Republičkog geodetskog saveza, prodaja vikendica je tokom 2020. godine bila dvostruko veća u odnosu na 2019. godinu.


Najatraktiivnije lokacije u Srbiji


Kada govorimo o tržištu nekretnina u Srbiji, primećeno je da su popularna vikend naselja koja se nalaze nadomak većih gradova. Adekvatna povezanost i prohodni putevi bitna su stavka prilikom odabira, pa se tako opština Inđija visoko pozicionirala i našla u vrhu liste najpopularnijih lokacija za kupovinu vikendice. Slankamen, Krčedin i Maradik samo su neka od atraktivnih mesta za odmor, kako Novosađana, tako i Beograđana.

Nekretnine koje se nalaze na teritoriji Fruške gore izuzetno su tražene, što zbog nesvakidašnjeg i bogatog prirodnog okruženja, što zbog blizine većih gradova. Ukoliko se spustimo malo južnije, dolazimo do Kosmaja, atraktivnog izletišta za Beograđane, na samo sat vremena od glavnog grada. Zatim, Divčibare takođe predstavljaju idealno mesto za vikend u prirodi.  Zbog svog sadržaja, posebno su popularan izbor za porodice sa decom.
 

Srbija predeo

 

Budućnost tržišta nekretnina


Posedovanje kutka u seoskoj sredini ili u nekom od vikend naselja ima mnogobrojne benefite. Osim što pruža adekvatno mesto za odmor, omogućava nam da se bavimo uzgajanjem voća i povrća, kao i drugim interesantnim hobija. Sve veći broj kompanija i zaposlenih uvideo je prednosti rada od kuće. Kao rezultat imamo sve veći broj digitalnih nomada, koji se često opredeljuju za rad sa izolovanih mesta. Vreme će pokazati da li uticaj pandemije koronavirusa ima kratkotrajan efekat na tržište nekretnina, ili će se trend kupovine vikendica nastaviti i nakon povratka normalnom životu.

Na samom kraju, odluka o kupovini vikendice u trenutnim okolnostima predstavlja pametan potez. Osim što ćete posedovati vašu ličnu oazu mira, stvorićete i mogućnost za bavljenjem turizma i izdavanjem apartmana. Stvorićete unosan biznis i obezbediti sigurnu budućnost.  

 

Slike:
https://www.pexels.com/photo/green-grass-field-near-houses-1198507/
https://www.pexels.com/photo/green-tree-and-grass-field-at-daytime-716565/

 

 

(3) komentara
 • Kugla ne laze
  Kugla ne laze
  23-Jul-22


  U krizna vremena utočište kapitala je bilo i ostaće u nekretninama

 • Lenka
  Lenka
  15-Feb-22


  Moram da priznam da sam razmišljala o vikendici, ali ne i izdavanju. A nije loša ideja. Na taj način, vikendica može da izdržava samu sebe. Razmisliću o tome.

 • Milica
  Milica
  15-Feb-22


  Korona nam je svima u manjoj ili vecoj meri promenila zivote, definitivno neke slobode su nam ukinute, zato se ljudi sve vise opredeljuju za zivot u manjim mestima, gde mogu biti koliko toliko samostalni.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2