SrbijaSpace

Istorijat Petrovaradina

Istorijat Petrovaradina
10
Nov-20

Istorijat Petrovaradina

Objavljeno: 10/Nov/2020, SrbijaSpace.com
(2) komentara (700 pregleda)

Istorija Petrovaradina je direktno povezana sa istorijom Petrovaradinske tvrđave, Novog Sada i Sremskih Karlovaca. Za vreme habsburške vlasti u 18. veku, postao je sedište Petrovaradinske regimente.

Generalna komanda za sremsko-slavonsku granicu, bila je početkom 1783. godine smeštena na današnjoj lokaciji Petrovaradina. Tvrđava je sigurno prva asocijacija kada se spomene Petrovaradin, a poznato je da ga nazivaju i „Gibraltar na Dunavu“. Petrovaradinska tvrđava je građena po tada najsavremenijem dostignuću, pod nazivom Vobanov sistem.

Petrovaradin poseduje više istorijskih podataka od Novog Sada i da napomenemo kako je na ovoj lokaciji pre oko 50.000 godina, postojalo paleolitsko naselje. Petrovaradinska stena koja se ponosno izdiže iznad Dunava, narodima koji su naseljavali Petrovaradin uvek je bila posebno interesantna.


Istorija Petrovaradina se uvek povezuje za istoriju tvrđave!


Prvo zemljano naselje na ovoj lokaciji, izgradili su Kelti 4. veka pre nove ere. Rimljani su Petrovaradin smatrali važnim strateškim položajem i u tom periodu je Petrovaradin ipak opstao uprkos brojnim sukobima.

Smatra se po jednoj legendi da su mačke čuvari ovog mesta, mada je tužno što su ih majstori koji su tvrđavu zidali, mačke ugrađivali u temelje. Oni su znali za verovanje kako mačke imaju devet života, pa su smatrali da će tvrđava zbog ovog detalja biti neuništiva i da će dugo trajati.

Turci su tvrđavu neprekidno opsedali puna 23 dana, ali je nisu uspeli osvojiti. Najveća bitka u austrijsko-turskom ratu, odigrala se avgusta 1716. godine, a treba napomenuti da tvrđava nije osvojena ni za vreme mađarske revolucije.


Kelti su u četvrtom veku pre nove ere na prostoru Petrovaradina, izgradili prvo zemljano naselje!


Ovo područje je kroz istoriju konstantno bilo nestabilno zbog borbi i zbog toga su na ovim prostorima živeli mnogi narodi: Huni, Avari, Ostrogoti, Gepidi, Langobardi, Franci i Bugari. I najzad krajem 12. veka, Petrovaradin postaje sastavni deo tadašnje Ugarske. Turci su tokom napada na Ugarsku i Beč 1526. Godine, osvojili Petrovaradin koji je dobio status nahije i koji je pod Turcima bio 161 godinu.


Ugaona kula
 

Jezuiti su 1693. godine sagradili kuću u kojoj je kasnije živela poznata porodica Špiler. Kuća i danas postoji u svom izvornom izgledu i smatra se pravim draguljom vojvođanske kulturne baštine. Godinama se ispredaju priče o tunelu koji je ispod Dunava i koji spaja Novi Sad i Petrovaradin, mada zvaničnih potvrda još nema.

Daleke 1883. Godine, ispod tvrđave je izgrađen tunel kroz koji su prolazili vozovi iz pravca mosta Franca Jožefa. Na putu ka Sremskoj Kamenici nalazi se Provijantski magacin, a poznata je i zgrada Svetog Jurja koja poseduje kip Svetog Ignacija.

Beogradska kapija je sagrađena 1753. godine, fortifikacionog je karaktera i verovatno jedna od najlepših klasicističkih kapija predgrađa. Kapija je nekada nosila naziv Eugena Savojskog koji je veštim manevrom zaustavio prodor Turaka.


Ispod tvrđave je 1883. godine izgrađen tunel kroz koji su prolazili vozovi na paru!


Rodna kuća bana Jelačića, verovatno je i najlepša privatna barokna građevina u Petrovaradinu. Od samostana Svetog Jurja započinje 214 stepenica dužine 150 metara, koje završavaju na Gornjoj tvrđavi.

Svi oni koji vole Petrovaradinsku tvrđavu mogu zahvaliti što je još na istom mestu, Đildu Pesapane koji je sabotirao Nemačke vojnike pri povlačenju 1944. godine. Nemci su postavili oko 30 vagona eksploziva ispod tvrđave, kako bi je podigli u vazduh tokom povlačenja. Eksplozivom je bio obuhvaćen i most Franza Jozefa. Most je podignut u vazduh, ali je Pesapane uspeo spasiti tvrđavu, jer je deaktivirao upaljače.

Prepoznatljiv detalj Petrovaradina i tvrđave je nadaleko čuvena sahat kula. Sat i danas besprekorno radi zahvaljujući porodici iz Novog Sada, koja ovaj sat održava sa puno ljubavi. Treba svakako napomenuti da je ovo jedini sat na svetu gde mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, a zna se i zašto. Lađarima koji su brodovima prolazili ispod tvrđave, bilo je važnije da znaju koliko je sati a ne koliko je minuta.

Ne čudi što su nekretnine u Petrovaradinu izuzetno tražene poslednjih godina jer neposredna blizina Novog Sada čini ovo mesto posebno atraktivnim za život.

fotografije: „Solis“ ; Pixabay

 

(2) komentara
 • Lana
  Lana
  11-Nov-20


  Obozavam Petrovaradisnku tvrdjavu, zanimljiv je tekst, nisam znala dosta podataka, zaista ima bogatu istoriju. Arhitektura celog Petrovaradina mi je prelepa.

 • Nenad
  Nenad
  11-Nov-20


  Svaki grad ima neko mesto oko kojeg se sve vrti, koji daje prepoznatljviost pečat tom mestu, koje se nalazi na razglednicama i posterima iz tog grada. Za Novi Sad je to svakako Petrovaradin. Kada čujem i vidim tu tvrđavu dobijem pozitivnu emociju, utisak da je tu lepo i treba da se vidi i provede vreme Žao mi je što ne mogu da budem češće zamo.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
50 m2
95,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
67 m2
150,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
70 m2
120,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
56 m2
400,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
250 m2
48,000 €
Prodaja / Zastupnik
BG HOME real estate
56 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

IN-EL
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Gigant nekretnine
SMB nekretnine
Agencija Momčilović 011
Cilj nekretnine
Eurostan nekretnine
Milox nekretnine