SrbijaSpace

Kako da stan bude topliji a troškovi grejanja niži?

Kako da stan bude topliji a troškovi grejanja niži?
03
Jan-22

Kako da stan bude topliji a troškovi grejanja niži? (314)

Objavljeno: 03/Jan/2022, SrbijaSpace.com

Večita dilema u Srbiji – da li može da se postigne da stan bude topliji, a da troškovi grejanja budu niži? Donosimo odgovore…

Trenutno je isuviše hladno za spoljne građevinske radove koji bi podigli energetsku efikasnost, ali postoje načini da se uštedi uz minimalna ulaganja koja će se svakako isplatiti.

Da li znate gde su najveći energetski gubici?

  • 30% odlazi na prozore i vrata
  • 30% na plafon tj. lošu izolaciju na potkrovlju
  • 30% preko zidova


Jasno je gde morate skoncentrisati napore da podignete izolacionu sposobnost doma i imate topliji prostor uz niže troškove grejanja.


Kako da prozori i vrata ne propuštaju hladnoću?


Ni sada nije kasno da se pozove firma za proizvodnju PVC stolarije i da se za samo par dana reši ogroman problem kod izolacije preko prozora i vrata. Može se konkurisati na neki od namenskih kredita i pod povoljnim uslovima unaprediti energetsku efikasnost doma. PVC stolarija je najbolji izbor koji će učiniti da stan bude topliji tako što ne upušta hladnoću, ali će i za zagrevanje biti potrebno mnogo manje sredstava.


Grejanje obuca
 

Ako već imate PVC stolariju možete je unaprediti sa roletnama koje čine da prozori svedu gubitke na minimum. Naime, 70% gubitaka se događa preko stakla, koje iako je dvostruko ipak trpi razlike u temperaturi. Sa roletnama se taj problem rešava, a ujedno se i leti sprečava unutrašnje zagrevanje čime se štedi i na troškovima za rashlađivanje prostora.

Ako trenutno ne možete da organizujete kupovinu ni jednog od ovih modela, onda makar postavite bolje kedere na postojeće prozore, postavite peškire ispod prozora, a ako postoji mogućnost onda i pur-penom popunite prostor između okvira prozora i zida. Ovo je trenutno i najmanje efikasno rešenje pa je važno planirati potpunu zamenu stolarije za energetski efikasnu kako bi uživali u hladnim danima.


Izolacija plafona ili tavanskog prostora


Kada je stan smešten između drugih stambenih jedinica ima znatno manje gubitaka toplotne energije nego najviši stan u zgradi. Razlog tome je što se toplota penje na gore, a ako nema izolacije ona prolazi kroz ploču i rasipa se dalje.

Da bi bilo toplije na tavanski prostor valja postaviti staklenu ili kamenu vunu, a ako se on koristi, onda i „betonsku košuljicu“ preko, pa da se staklena vuna ne rasipa i ugrožava zdravlje.

Tamo gde to nije moguće može se postaviti i plafonska izolacija gde se stiropor lepi iznutra, preko se stavi glet masa i to vrlo brzo izgleda kao sasvim običan plafon. Ipak, za ovo je potrebno vreme, majstor i novac pa je to nešto što treba planirati kao opciju.


Fasadna izolacija


Zimski period nije vreme za postavljanje fasadne izolacije, ali nekoliko toplih dana i moguće je i tokom januara odraditi ovaj posao. Pored nedostatka sredstava, najveća komplikacija je i to što ako stambena zgrada nema fasadnu izolaciju svi stanari moraju da se dogovore, prikupe novac i plate, što može biti komplikovano.

Dok se ovaj važan korak ne reši, valjalo bi da se sa unutrašnje strane izoluju zidovi i spreči gubitak energije. Promena mesta nameštaju je jedna od opcija gde je bolje da se uz spoljne zidove postave ormani, a kreveti, stolovi i nameštaj bliže unutrašnjim pregradama.

Da li ste znali da i tapete novijih generacija mogu biti odlični izolatori? Da, postoje vrste koje služe za bolju termičku izolaciju, izuzetno su dekorativne i lako se postavljaju, pa eto brzog rešenja da prostorije budu toplije bez većih izdataka za grejanje.


Još nekoliko dobrih saveta za više toplote u prostoru


Ne zaklanjajte grejna tela. Bilo da je grejanje etažno ili na peći na čvrsta goriva, cirkulacija toplote mora biti dobra. Makar tokom zime treba osloboditi grejna tela na minimum metar razdaljine. Često su radijatori zaklonjeni iza nameštaja za sedenje pa je to veliki problem što čini da u prostoru bude hladnije nego inače.

Podove treba prekriti tepisima, makar na delovima gde se sedi što će smanjiti osećaj hladnoće koji dolazi sa poda.

Tokom zimskih meseci postoji jednaka potreba za provetravanjem prostora, ali to treba raditi kraće, širom otvoriti prozore ostaviti da vazduh cirkuliše do 20 minuta i potom zatvoriti prozore. Otvaranje na kip nije dobar način provetravanja zimi. Bolje je otvoriti nekoliko puta dnevno i potom nastaviti sa zagrevanjem. Naravno, tokom vetrenja treba ugasiti grejna tela i uključiti ih tek nakon što se svi prozori zatvore.


Grejanje duvanje u prste
 

I za kraj, redovno održavajte vaša grejna tela. Odžaci moraju biti očišćeni, kotlovi i peći servisirani pre svake grejne sezone. i radijatori moraju biti spremni i na vreme popravljeni svi kvarovi.

Dakle, postoje trenutna i jako dobra rešenja, poput postavljanje roletni na PVC stolariju, neka koja se mogu uraditi sa prvim danima proleća – fasadna izolacija i „prva pomoć“ kod hladnih dana tako da se na jednostavan način dodatno izoluje prostor – tapete za izolaciju, razmeštaj nameštaja i slično.

Ne čekajte „debele“ minuse, već danas potražite rešenje za manje izdatke za zagrevanje koji će vam dobro doći cele zime. Ukoliko kupujete stan, pa i za praznike, obavezno proverite njegov energetki pasoš.

Kako se vi grejete, da li ste zadovoljni sa toplotom stana i računima za grejanje? Ima li prostora za uvođenje nekih energetskih poboljšanja? Pišite nam komentare.

 

 

(1) komentara
  • Marica
    Marica
    03-Jan-22 15:35:42 PM


    Imam TA peći i relativno sam zadovoljna. Trebalo bi da zamenim prozore, to je ono što mi još prestaje da uradim, pošto sam izolaciju već uradila. S obzirom da ova zima nije naročito jaka, u stanu je zaista toplo, pa može malo i da se uštedi na računu za struju.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
75,200 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
43 m2
279,999 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
117 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

IN-EL
Agencija Momčilović 011
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Eurostan nekretnine
Milox nekretnine
SMB nekretnine
Cilj nekretnine
Gigant nekretnine