SrbijaSpace

Kako na pravilan način obezbediti gradilište

Kako na pravilan način obezbediti gradilište
18
Jan-24

Kako na pravilan način obezbediti gradilište

Objavljeno: 18/Jan/2024, SrbijaSpace.com
(0) komentara (94 pregleda)

Gradilište može biti izuzetno opasno mesto za rad. Bezbednost na svakoj parceli za izgradnju je od suštinske važnosti za radnike i okolinu. Pravilno obezbeđeno gradilište ispunjava zakonske regulative, ali i smanjuje rizik od nezgoda i oštećenja. Da bi se bezbednost na gradilištu adekvatno sprovela neophodno je preduzeti određene mere zaštite.


Ograda oko gradilišta


Bez obzira na to da li gradite novi stambeni prostor, poslovni prostor ili renovirate već postojeći stambeni objekat, jedna od osnovnih mera zaštite je ograda. Ovo podrazumeva čvrstu, visoku i neprobojnu ogradu oko čitavog gradilišta. Ova ograda bi trebalo da bude dovoljno visoka i vidljiva kako bi sprečila neovlašćeni pristup i samim tim smanjila rizik od krađe na vašem gradilištu. Ona ima za cilj da obezbedi sigurnost na gradilištu, zaštiti radnike, posetioce i prolaznike od potencijalnih opasnosti.


Oznaka gradilišta


Prema zakonu, svako gradilište mora biti označeno gradilišnom tablom i to pre početka izvođenja radova. Gradilišna tabla mora biti postavljena na samom ulazu u gradilište sa desne strane i mora biti jasno vidljiva. Obavezna je za sva gradilišta, bilo da se radi o novogradnji ili renoviranju postojećih objekata. Za postavljanje ove table i obezbeđivanje čitavog gradilišta zadužen je investitor. Gradilišna tabla bi trebalo da sadrži informacije o projektu, izvođaču radova, građevinskim dozvolama, kontakt informacijama i upozorenjima na opasnost. Ove table su od velikog značaja radi sigurnosti i informisanja javnosti o aktivnostima na gradilištu. Gradilišna tabla sadrži informacije kao što su:

  • Naziv projekta na kome se obavljaju radovi.
  • Podaci o investitoru, informacije o firmi koja je izvođač radova.
  • Kontakt telefon za eventualna pitanja ili hitne slučajeve.
  • Informacije o građevinskim dozvolama, upozorenje o mogućim opasnostima i bezbednosnim procedurama na gradilištu.
  • Ponekad može sadržati skice i informacije o planu gradnje.
  • U nekim slučajevima gradilišna tabla može sadržati dodatne informacije ili propise koji su specifični za određene projekte.


Zaštitna oprema za radnike


Kako bi bili bezbedni tokom rada, radnicima treba obezbediti zaštitnu opremu. Nošenje šlemova je jedna od osnovnih mera zaštite. Oni štite glavu od mogućeg pada različitih predmeta kao i od mogućih udaraca koji se mogu dogoditi dok zaposleni obavlja svoje aktivnosti. Osim šlemova, vrlo su bitne i zaštitne naočare. One su neophodne kako bi radnici zaštitili oči od čestica prašine, hemikalija ili iskrica koje se mogu javiti tokom rada.


Radnik na gradilistu
 

Radnici treba da nose i zaštitne cipele koje štite stopala od povrede u toku rada, kao i rukavice koje će na adekvatan način štititi ruke. Nošenje zaštitne opreme obavezno je za sve radnike na gradilištu. Ovo smanjuje rizik od nesreća i povreda i doprinosi većoj efikasnosti u radu. Zaštitne regulative propisuju ove mere zaštite, a inspekcije su zadužene da vrše nadzor i kontrolu ovih mera.


Postavljanje oznaka i signalizacije


Postavljanje oznaka i signalizacije je od velike važnosti, jer upozorava sve prisutne, kao i sve prolaznike na potencijalnu opasnost. Vrlo je bitno da, kada se postavljaju oznake i signalizacija na gradilištu, voditi računa da su one jasno vidljive. Oznake i signalizacija moraju biti postavljene na ključna mesta, a to podrazumeva ulaze, izlaze i opasne zone na gradilištu. Na svim ulazima u gradilište treba postaviti znak „zabranjen ulaz“ kako bi se sprečio pristup neovlašćenim osobama. Na mestima gde postoji opasnost od padajućih objekata, električnih nezgoda ili bilo kojih potencijalno opasnih situacija, važno je postaviti znakove koji upozoravaju na opasne zone. Potrebno je postaviti i znakove koji jasno obeležavaju izlaze. Oni treba da budu na vidnim mestima kako bi u slučaju opasnosti olakšali brzo i bezbedno napuštanje tog mesta.


Gradiliste ploca
 

Pored ovih oznaka, pravila ponašanja na gradilištu ili mestu za renoviranje moraju biti jasno definisana i postavljena na mesta gde svi prisutni mogu da ih vide. Potrebno je postaviti znakove koji upozoravaju na to da treba obavezno nositi zaštitnu opremu, a na gradilištima gde ima lako zapaljivih materijala i znakove za zabranjeno pušenje.

Kako bi svi prisutni bili bezbedni na mestu gde se gradi, bilo da se radi o zgradi ili kući, neophodno je postavljanje svih oznaka i signalizacije, obezbeđivanje prostora i nošenje zaštitne opreme. Ovako će se smanjiti rizik od nezgoda i povreda na svakom gradilištu.

https://www.pexels.com/photo/three-yellow-and-red-tower-cranes-under-clear-blue-sky-224924/

https://www.pexels.com/photo/man-in-yellow-safety-vest-climbing-on-ladder-159358/

https://www.pexels.com/photo/man-carrying-gray-pipe-585419/

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
1 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
40 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
162,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
74 m2
157,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
48 m2
57,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
67 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2