SrbijaSpace

Koje vas obaveze očekuju nakon kupovine kuće?

Koje vas obaveze očekuju nakon kupovine kuće?
06
Sep-21

Koje vas obaveze očekuju nakon kupovine kuće?

Objavljeno: 06/Sep/2021, SrbijaSpace.com
(1) komentara (508 pregleda)

 

Vlasništvo nad kućom ili bilo kojom drugom nekretninom podrazumeva brojne obaveze koje vas očekuju nakon obavljene kupoprodaje. Vrlo brzo će vam biti jasno da posedovanje ne povlači samo upis u Katastar nepokretnosti, već i brojne druge sitnice koje su važne da se urade što pre i pre useljenja.

Da bi vam bilo lakše mi smo spremili listu saveta sa obavezama koje vas očekuju nakon kupovine kuće, zašto je važno da se urade i kojim koracima je važno da se izvode? Šta je hitno, a šta ne?

Nastavite sa čitanjem, ovaj tekst rešava sve nedoumice i priprema vlasnike na posao koji ih očekuje!


1# Obezbedite svoju imovinu!


Za razliku od stana koji u glavnom donosi jedan ključ, kuća ima nekoliko ulaza, ključevi od kapije, od pomoćnih objekata, pa vas na prvom mestu očekuje obavezna promena svih ključeva u prvim danima nakon kupovine kuće.

Na ovaj način ste 100% sigurni u to da samo vi imate pristup domu i da samo vi imate ključ za sva vrata na kupljenom objektu.


Obezbedjenje kućee
 

Osim zamene ključeva važno je da uradite eventualne popravke na ogradi ili vratima tako da posed bude obezbeđen od provalnika i ovo treba da bude urađeno nezavisno od redovnih popravki u prostoru.


2# Promena adrese


Jedna od lepših stvari koja će vam izmamiti osmeh na lice iako procedura oduzima vreme je promena prebivališta i upis nove adrese. Neka računi i pošta stiže na pravu adresu.

U lokanoj policijskoj stanici ćete dobiti sve informacije i jednostavno izvršiti odjavu sa jednog i prijavu na drugo mesto.


3# Osiguranje kuće


Važna stvar koju treba regulisati i osiguranje kupljenog doma. Osiguravajuće kuće imaju različite pakete koji osiguravaju rizike do različitih iznosa. Možete se osigurati od:

 • Požara
 • Udara groma
 • Poplave
 • Kvar na instalacijama
 • Lom stakala
 • Krađa i razbojništvo…


Vlasnici nemaju obavezu da osiguraju kuću, ali je ovo jedan od mudrih saveta jer kupovinom nekretnine koja je u starogradnji možete imati brojne neprijatnosti pa vam osiguranje može pomoći pri pokrivanju eventualne štete.


4# Upoznavanje sa komšijama


Kulturno je da se prestavite svojim novim komšijama i upoznate ih sa svojim članovima domaćinstvima. Kasnije možete organizovati i zabavu za useljenje, ali jedna od prvih obaveza nakon kupovina kuće je da saznate ko su novi susedi.

Ovo vam može biti i korisno jer ćete dobiti informacije koje vam mogu pomoći tokom navikavanja na novo okruženje. Zamislite preseljenje u većim gradovima poput Beograda ili Novog sada! Važno je da znate sve pojedinosti o gužvama, saobraćaju, koje linije gradskog prevoza saobraćaju, kako do prodavnica…


5# Spisak hitnih popravki


Sve od popravki koje ste uočili i pre kupovine kuće sada stavite na papir i razmotrite kako ih otkloniti prema hitnosti.

Dobro bi bilo da angažujete kvalifikovanog majstora koji će za vas dodatno proveriti sve one sitnice koje nestručnom oku promaknu.

Važan je i redosled izvođenja radova pa se prvo menjaju cevi, instalacija, pločice i podovi, stolarija, a tek potom dolazi na red moleraj. Ovo je važna obaveza jer će se najverovatnije pojaviti dodatni poslovi koje niste očekivali, a moraćete da ih odradite pre useljenja. Zato je dobro imati plan koji daje kontrolu nad utrošenim vremenom i novcem.


6# Čišćenje kuće i okućnice


Nakon svih radova čeka vas i temeljno čišćenje kuće i spoljašnjeg prostora. Morate raspremiti i pomoćne prostorije, baciti smeće i osigurati prostor za normalan boravak. Dosta posla će vas sačekati i kod uređenja dvorišta, moguće je da ćete poželeti da se urade staze doda zemlja i poseje trava, a momenat pre useljenja je idealan za ove aktivnosti.

Naravno da vas mnogo više obaveza očekuje tokom stanovanja, ali je dobro da se odmah nakon kupovine skloni otpad, drveće i uredi dvorište jer je potrebno obezbediti normalne uslove za život.


7# Napraviti plan za useljenje


Između svih popravki i stanovanja važno je napraviti plan za useljenje koji će finalizovati pripremu kuće za život. Ako postoji i garaža koja vam neće trebati u prvi mah, razmislite i o sređivanju garaže za eventualno kasnije pokretanje biznisa iz garaže.

Dobro premerite dimenzije nameštaja i da li će se uklopiti u predviđena mesta u kući. Napravite i popis stvari koje će prostorije sadržati. Ako je reč o selidbi mnogi komadi nameštaja neće biti iskorišćeni pa im treba pronaći mesto za odlaganje.

Uz plan će biti jasnije i koji komadi nameštaja nedostaju pa će i obaveza oko nabavke biti jednostavnija i lakša za izvođenje.

Očekivano je da kupovina kuće nosi više obaveza nego što je to slučaj kod kupovine stana. Što je priprema pre useljenja temeljnija, stanovanje će biti komfornije. Neke od obaveza povećavaju bezbednost objekta, neke skraćuju poslove nakon useljenja, a neke donose dobre međususedske odnose.

I u budućnosti vlasnici moraju očekivati više posla oko održavanja stambenog prostora, ali se to svakako isplati. Za uzvrat se dobija mnogo veći životni prostor, okućnica, mesto za garažu ili druge pomoćne objekte, mnogo komforniji život za sve članove porodice i sopstvena zelena površina.

Da li postoje još neke obaveze koje vlasnike kuća očekuju, a da ih nismo naveli? Pišite nam u komentare nakon čitanja ovog teksta.

 

(1) komentara
 • Natalija
  Natalija
  06-Sep-21


  A onda, kad se konačno uselite i sredite, možete da uživate, ali i da uvek imate posla i na kući, i u dvorištu, i u garaži, itd. Ne bih rekla da ste nešto zaboravili, ovo je bilo toliko detaljno, da mi je potvrdilo da mi kuća više ne pada na pamet. Sve je to mnogo jednostavnije u zgradi, a i sigurnije, na kraju krajeva.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
134,800 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
65 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Gigant nekretnine
Eurostan nekretnine
Agencija Momčilović 011
LIFE HOUSE NEKRETNINE
IN-EL
SMB nekretnine
Milox nekretnine
Cilj nekretnine