SrbijaSpace

Kupovina stana putem stambenog kredita - sve što treba da znate

Kupovina stana putem stambenog kredita - sve što treba da znate
02
Aug-22

Kupovina stana putem stambenog kredita - sve što treba da znate

Objavljeno: 02/Aug/2022, SrbijaSpace.com
(5) komentara (1486 pregleda)

Kupovina stana je jedna od najvećih investicija u životu. Iako je najlakša opcija kupovinu stana obaviti gotovinom, najveći broj kupaca ima prosečna primanja i nema ovu mogućnost, pa se odlučuje za dugoročnu pozajmicu od banke.

Ukoliko prvi put podižete stambeni kredit, verovatno niste sigurni šta je sve potrebno da bi vam banka odobrila pozajmicu, kao i kako prepoznati koji su to najpovoljniji krediti za stan.

Iz tog razloga smo u nastavku teksta izdvojili one najbitnije informacije koje će vam pomoći da odaberete banku koja će vam ponuditi najpovoljnije uslove za podizanje stambenog kredita.


Kreditna sposobnost - šta znači biti kreditno sposoban?


Kako bi vam banka odobrila kredit morate ispuniti određene uslove koje je ona postavila. Ti uslovi su neka vrsta garancije banci da ćete biti u mogućnosti da isplatite kredit. Upravo ispunjavanjem tih uslova vi postajete kreditno sposobno lice.

Glavni uslov za podizanje stambenog kredita je da ste stalno zaposleni najmanje godinu dana, u momentu apliciranja za pozajnicu od banke. U zavisnosti od vaših mesečnih primanja, kamatne stope koju banka nudi i roka isplate za koji ste se odučili, visina pozajmice može biti različita.

Uglavnom, banke visinu kredita odobravaju po principu da je mesečna rata kredita najviše 60% vaše mesečne zarade. Manja mesečna primanja banka vidi kao rizična, pa u ovim okolnostima kamatna stopa može biti veća.


Kuca na dlanu kreditna sposobnost
 

Sledeće što banka proverava je vaša kreditna istorija. Detaljnom analizom kreditne istorije banka mora da utvrdi da ste dosadašnje pozajmice redovno otplaćivali, kako bi bila sigurna da ćete biti ažurni u otplaćivanju stambenog kredita. Takođe, povoljnije je ako trenutno nemate druga zaduženja.

Postoje i granice koje određuju minimalnu i maksimalnu starost osobe koja podiže kredit - osobe koje mogu da podignu stambeni kredit moraju imati između 20 i 70 godina.


Učešće - neophodna garancija bankama


Učešće je deo novca koje morate da date banci kako bi vam ona odobrila stambeni kredit i predstavlja garanciju banci da ćete obaviti uplatu čitavog iznosa. Ovaj iznos zavisi od banke koju ste odabrali ali uglavnom je 20% od iznosa kredita.

Takođe, posebnu povoljnost imaju oni koji po prvi put kupuju nekretninu - umesto učešća od 20% oni imaju obavezno učešće od 10%. Na ovaj način banka olakšava kupovinu prvog stana i podstiče mlađu populaciju na ovaj korak.


Šta ako nemate sredstava da isplatite učešće?


Ukoliko nemate dovoljno novca za učešće, i dalje postoji mogućnost da podignete stambeni kredit. Alternativa učešću je podizanje hipoteke nad nekom drugom nekretninom koju posedujete, kao garanciju da ćete otplatiti kredit.

Ukoliko kredit ne isplatite, banka ostvaruje pravo na nekretninu pod hipotekom. Međutim, uslov za to je da vrednost nekretnine pod hipotekom bude minimum 30% veća od ukupnog iznosa kredita.


Odabir banke - kako odabrati pouzdanu banku?


Kako je podizanje stambenog kredita velika odluka i odgovornost, pri odabiru banke treba biti pažljiv. Greška koju mnogi ljudi načine je da odaberu prvu banku na koju naiđu, a to nekada nije najpovoljnija opcija. Izdvojite vreme i prikupite sve informacije o različitim bankama koje su vam na raspolaganju i na osnovu njih procenite koja vam najviše odgovara.


Svaka banka ima različite uslove, pa zašto onda ne bi pronašli onu najpovoljniju?


Prvo se raspitajte kod porodice, prijatelja ili kolega na poslu, da li je neko od njih već podizao ovu vrstu dugoročnog kredita, i ako jeste da li može da vam preporuči pouzdanu banku. Međutim, ovo nije dovoljno.

Pored preporuke bliskih ljudi, možete se osloniti i na informacije koje će vam pružiti profesionalci zaposleni u bankama. Direktnim odlaskom u neku od filijala banke možete saznati sve neophodne informacije o uslovima kreditiranja koje ta banka nudi i neophodnoj dokumentaciji koju je potrebno da priložite.

Nakon što ste obišli nekoliko različitih banaka - naša preporuka je minimum 3, uporedite njihove uslove i odlučite se za onu koju vama najviše odgovara.

Kriterijumi po kojima ćete doneti odluku mogu biti različiti. Sve zavisi od toga šta je vama prioritet - da li je to visina učešća, duži period otplate ili vam je pak najbitnija nista kamatna stopa.


Osiguranje - osigurajte stambeni kredit


Većina banaka kako bi vam odobrila kredit zahteva osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita - NKOSK. Ovo osiguranje banci pruža zaštitu u slučaju da niste u mogućnosti da isplatite kredit. U tom slučaju NKOSK od vas preuzima obavezu plačanja kredita, a naknadu za to dobija od prodaje stana, kao i 1-2% od vrednosti kredita koju morate da mu isplatite.

Pored ovog osiguranja, pojedine banke takođe zahtevaju i životno osiguranje koje sklapate sa odabranom osiguravajućom kućom. Životno osiguranje štiti obe strane - porodicu vlasnika stana i banku. Osiguravajuća kuća umesto porodice preuzima obavezu otplate ostatka duga banci.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pružili sve neophodne informacije o podizanju stambenog kredita uz pomoć kojih ćete pronaći ponudu sa najboljim uslovima.


Izvori slika:

https://www.pexels.com/photo/couple-standing-in-front-of-their-house-7579042/
https://pixabay.com/photos/key-home-house-estate-business-2323278/

 

(5) komentara
  • Joshua Benjmin
    Joshua Benjmin
    26-Oct-23


    Da li ste tražili opcije finansiranja za kupovinu nove kuće, izgradnju, kredit za nekretnine, refinansiranje, konsolidaciju duga, lične ili poslovne svrhe? Dobrodošli u budućnost! Finansiranje je jednostavno sa nama. Kontaktirajte nas jer nudimo našu finansijsku uslugu po niskoj i pristupačnoj kamatnoj stopi od 3% za dugoročne i kratke kredite, sa 100% garancijom zajma, Zainteresovani aplikant treba da nas kontaktira za dalje procedure za dobijanje kredita putem: joshuabenloancompany@aol.comdodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2