SrbijaSpace

Kupujete frižider za novi stan? Evo šta sve treba da razmotrite

Kupujete frižider za novi stan? Evo šta sve treba da razmotrite
27
Mar-21

Kupujete frižider za novi stan? Evo šta sve treba da razmotrite (57)

Objavljeno: 27/Mar/2021, Srbijanka Stanković

Bez obzira da li je vaš frižider blizu kraja svog radnog veka ili jednostavno želite da svoju kuhinju opremite još jednim potpuno novim uređajem, prilikom kupovine morate uzeti u obzir više faktora. Kupovina frižidera nije mala investicija, a današnje tržište nudi na stotine modela različitih brendova, dizajna i karakteristika.

Shodno tome, izbor pravog frižidera koji najbolje odgovara vašim potrebama može biti iscrpljujuć i zbunjujuć, naročito ako kupujete po prvi put. Da biste krenuli u pravom smeru i suzili izbor, pročitajte naše savete, biće vam od koristi pri kupovini jednog ovako važnog kuhinjskog aparata.


#1 Imajte na umu prostor kojim raspolažete


Osim na dimenzije prostorije u vašem stanu u koju ćete smestiti vaš novi frižider, obratite pažnju i na to da ostavite dovoljno prostora sa svih strana kako biste omogućili protok vazduha i pravilno provetravanje uređaja. Zato uzmite metar, izmerite dimenzije i uračunajte da od vrha i bočnih strana ostavite najmanje po 2,5 do 3 cm a sa zadnje strane najmanje 5 cm prostora.

Ako ne ostavite dovoljno prostora sa svih strana, vaš frižider će se brže zagrevati i uključivati češće nego što je potrebno u slučaju kada je pravilno postavljen. Tako rizikujete da oštetite motor, kompresor ili veću potrošnju električne energije. Takođe, nemojte zaboraviti na druge elemete u kuhinji kako bi se vrata vašeg novog rashladnog uređaja mogla nesmetano otvarati.

Možda će izgledati smešno, ali pojedinci zaborave da izmere kuhinjska vrata kroz koja treba uneti uređaj , s obzirom da ona ponekad mogu biti manjih dimenzija nego standardna vrata. Zato u slučaju da imate kuhinju odvojenu od trpezarije, koja ima zasebna vrata, obratite pažnju na njihove dimenzije.


#2 Tipovi kombinovanih frižidera  - šta proizvođači nude


Postoji nekoliko standardnih tipova frižidera koje možete kupiti u našim prodavnicama bele tehnike ili web shopovima. Mi ćemo se ovde osvrnuti na četiri najzastupljenija tipa kod nas.


Klasičan frižider bez komore za zamrzavanje


Ako nemate potrebu da zamrzavate hranu onda bi mali frižider bez zamrzivačkog dela mogao da bude vaš prvi izbor. Obično se koristi za manje apartmane ili garsonjere. Međutim, može se koristiti i kada su u pitanju veće porodice ako se u kući već nalazi zamrzivač ili još jedan frižider sa komorom za zamrzavanje.


Kombinovani frižider sa komorom za zamrzavanje na vrhu


Ovakvi modeli su danas već postali tradicionalni, ali i manje zastupljeni. Komora za zamrzavanje se nalazi na vrhu i obično je nešto manje zapremine i bez fioka. Cene ovih uređaja su uglavnom niže nego uređaja sa komorom u donjem delu.


Kombinovani frižideri sa zamrzivačem dole


Ovakav tip kombinovanih frižidera obično dolazi sa nešto većim odeljkom za zamrzavanje, u kome se nalaze fioke koje pomažu u soritiranju namirnica za zamrzavanje. Sam frižider se nalazi u gornjoj polovini, podignut za visinu komore za zamrzavanje što olakšava pristup često korišćenim namirnicama, tako da nećete morati da se saginjete da biste, na primer, uzeli flašu gazirane vode ili soka.

Modeli sa komorom za zamrzavanje u donjem delu su najzastupljeniji i najprodavaniji kod nas. Asortiman obuhvata modele brojnih renomiranih brendova, kao što su Gorenje, Lg, Bosch, Liebherr frižideri i mnogi drugi .


Side-by-Side – dvokrilni frižideri


Kod ovih modela podela je izvršena po vertikali, tako da jednu stranu zauzima frižider a drugu zamrzivački deo. To su uređaji velike zapremine, pa su i dosta skuplji.. Za one koji žele da imaju podjednako prostora kako za hlađenje tako i za zamrzavanje hrane, Side by Side frižideri su pravi izbor.

Pored ovih osnovnih tipova, u prodavnicama bele tehnike može pronaći i druge modele, poput onih sa francuskim vratima, ugradnih ili pak namenskih (kao što su frižideri za hlađenje vina ili drugih pića).


#3 Kapacitet frižidera – koliko hrane želite da stavite unutra?


Ako niste ograničeni prostorom onda je sasvim u redu da razmislite o kapacitetu odnoso zapremini aparata koji kupujete.  Zapremina frižidera se meri u litrima, a ponuda obuhvata modele najrazličitijih kapaciteta.


Frižider za stan
 

U zavisnosti od broja članova porodice ili od toga koliko često kuvate odaberite onaj koji zadovoljava vaše potrebe. Ako živite u tročlanoj ili četvoročlanoj porodici, biće vam verovatno dovoljan frižider od 200-250 litara, a u slučaju da vaša porodica ima pet ili više članova, trebaće vam uređaj od najmanje 300 litara zapremine. Međutim, ako ste samac ili ako se često hranite van kuće biće vam dovoljan frižider od 100 do 150 litara.

Naravno, veća zapremina uglavnom znači i veća cena frižidera.


#4 Energetska efikasnost i razredi


Ako planirate dugoročno i želite da uštedite novac ili živite na ekološki prihvatljiv način, onda odaberite frižider sa što većim energetskim razredom (A+++). Veća energetska klasa znači da uređaj ima bolju izolaciju i najnovija tehnička rešenja rashladnog sistema, a time će i vaši računi za električnu energiju biti značajno manji na godišnjem nivou. Veća energetska efikasnost za sobom obično povlači i nešto veću cenu uređaja ali verujte da će vam se jako brzo isplati novac koji ste dodatno uložili.


#5 Tehnologija hlađenja


Na kraju, treba obratiti pažnju i na tehnologiju hlađenja. Zavisno od tehnologije, frižideri mogu biti samootapajući, No Frost i Neo Frost. Naša preporuka je da birate one koji imaju No Frost ili Neo Frost tehnologiju, jer nećete morati da čekate da se led iz zamrzivača otopi kako biste ga očistili.

Pomoću ovih tehnologija hlađenja izbegava se stvaranje leda na zidovima fioka u zamrzivačkom odeljku, kao i na hrani. Neo Frost je modernija tehnologija i ima dva posebna sistema za hlađenje, jedna za zamrzivač a drugi za frižider tako da se mirisi ne mogu mešati, a time se takođe povećava i  brzina hlađenja.

Oni koji brinu o svakom detalju treba da obrate pažnju i na nivo buke koju stvara motor uređaja, kao i na boju kako bi se frižider što bolje uklopio sa ostalim kuhinjskim elementima. 

Nadamo se da smo vam ovim savetima bar malo olakšali kupovinu jednog od najvažnijih uređaja u svakoj kuhinji i svakom domu. Želimo vam srećnu kupovinu!

 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
72,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
62 m2
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
52 m2
400,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
133 m2
275,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
162 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
78 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2
45,720 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
36 m2

LIFE HOUSE NEKRETNINE
SMB nekretnine
Agencija Momčilović 011
IN-EL
Cilj nekretnine
Eurostan nekretnine
Milox nekretnine
Gigant nekretnine