SrbijaSpace

Najbolji saveti za pakovanje stvari prilikom selidbe

Najbolji saveti za pakovanje stvari prilikom selidbe
15
Mar-22

Najbolji saveti za pakovanje stvari prilikom selidbe

Objavljeno: 15/Mar/2022, SrbijaSpace.com
(0) komentara (523 pregleda)

Selidbe mogu biti zaista stresni događaji kako zbog čitave organizacije, tako i zbog ‘okretanja novog lista’ u životu. Činjenica da menjamo životni, pa i poslovni prostor asocira na novine i izazove uslovljene različitim životnim okolnostima (razvod, venčanje, podela imovine, promena posla...). Sve te nove etape koje dolaze sa selidbom mogu biti (manje) lepe, ali su gotovo uvek stresne, jer se tada pravi veliki iskorak iz zone komfora. Pored životnih okolnosti, menjamo i životni prostor na koji smo navikli, okolinu u kojoj smo živeli, komšiluk, pa i navike. I to je, u stvari, ono što selidbu čini stresnom i unosi početni nemir, čak i onda kada se uslovi života menjaju nabolje.

Međutim, selidbe ne izazivaju samo psihičko umaranje, već i ozbiljnu fizičku iscrpljenost. Naravno da ćete nakon pet-šest dana raspremanja i pakovanja stvari, a onda raspakivanja i ponovnog sređivanja novog prostora biti potpuno slomljeni. Za selidbe nikada nećete biti dovoljno spremni ni fizički ni psihički, ali se možete pametno organizovati i ublažiti ovaj stres. Ukoliko želite da pronađete usluge ovakvog tipa, pretražite internet portale, sa ocenama i komentarima firmi koje se bave pružanjem ovih usluga.

U daljem tekstu slede najbolji saveti za pakovanje stvari prilikom selidbe.


Angažovanje agencije za selidbe kao najbolja opcija


Najstresniji trenutak prilikom selidbe jeste organizacija. Razbacane stvari po kući, niz nedovršenih obaveza i malo slobodnog vremena – tipična selidba, bilo da se selite sami ili sa porodicom. Takođe, treba razmisliti i o načinu na koji ćete obezbediti i spakovati stvari, kako bi one stigle neoštećene na novu adresu.

U ovakvim situacijama definitivno treba razmisliti o unajmljivanju specijalizovane agencije za selidbe. Ona vam može ponuditi uslugu prodaje ambalaže za pakovanje, ali i pomoć fizičkih radnika. To znači da nećete imati obavezu utovara i istovara stvari, ali i da ne morate da brinete da će se predmeti oštetiti. Na vama je da pronađete pouzdanu agenciju – na primer, u pretraživaču ukucate selidbe Beograd, a nakon dogovora sa agencijom vaša obaveza je samo da spakujete stvari u kutije.

Evo ključnih koraka kako da pakovanje stvari obavite brzo, bezbedno i jednostavno.


Plan i spisak stvari za selidbu


Prvi korak je pravljenje spiska stvari koje treba preneti u novi stan (ili poslovni prostor). Na spisku se najpre moraju naći odgovarajuće kategorije: nameštaj, posuđe, odeća, obuća, kozmetika, sitni predmeti i suveniri, knjige, lomljivi i osetljivi predmeti itd. Ako je u pitanju selidba sa psom ili nekim drugim ljubimcem, morate obezbediti posebnu kutiju, tako da hrana bude na vrhu, tj. nadohvat ruke.

Ovaj spisak će vam umnogome pomoći da predmete lakše razvrstate, zapakujete u određene ambalaže, a potom ih lako raspakujete u novi prostor.


Obezbedite lomljive stvari


Prilikom transporta stvari sa jedne lokacije na drugu, najveće su šanse da lomljivi predmeti budu oštećeni. Kako biste izbegli ovu nepriliku, sve lomljivo, kao što su tanjiri, šolje, čaše, vaze, činije i slično obložite novinama ili starom garderobom. Drugi koristan trik je da lomljive stvari ogradite mekanim stvarima, kao što su kese sa plišanim igračkama, jastuci, prekrivači i drugo, koje će amortizovati udarce.


Selidbe saveti
 


Koristite providne kutije ili napišite na kutijama šta se u njima nalazi


Bolja preglednost omogućava lakšu i bržu organizaciju. Ukoliko imate providne plastične kutije u njima spakujete stvari koje su vam neophodne čim se uselite. Na taj način ne morate sve da ispreturate dok pronađete džezvu i šolju, već prvo jutro u novom stanu odmah započnite jutarnjom kafom. Za bolju preglednost markerom ispišite šta se u kojoj kutiji ili kesi nalazi, pa prilikom raspakivanja stvari krenite od onih neophodnih.


Električne uređaje pakujte posebno u originalnim kutijama


Električne uređaje nikada ne stavljajte zajedno u jednu kutiju, jer se u transportu mogu oštetiti različite komponente. Ukoliko ste sačuvali originalne kutije najbolje bi bilo da ih spakujete u njih. Za efikasniju organizaciju dobro je da električne uređaje ređate jedne pored drugih.


Selekcija odeće je pola posla


Prilikom selidbe, najteža stvar je spakovati odeću. Skoro svako od nas u ormaru ima stvari koje više ne nosi, ali ih čuva u nadi da će ih ponovo obući. Isto važi i za obuću, torbe i nakit. Selidba je savršeno vreme da se konačno odvojite od nepotrebnih stvari. U posebnu kutiju spakujte ono što ne nosite i odnesite u Cvreni krst ili poklonite nekome. Preostalu odeću razvrstajte u četiri kategorije – na letnju i zimsku, kao i na onu koju svakodnevno nosite i onu koju manje nosite.


U kamion za selidbu prvo ređajte kutije sa stvarima koje najmanje koristite


U kamion kojim ćete preseliti stvari prvo poređajte kutije sa najmanje važnim stvarima, da biste pri istovaru prvo uneli one kutije sa najpotrebnijim. Tako će stvari koje manje koristite ostati za kraj, a njih možete naknadno odložiti u ostavi. Ukoliko vaš novi prostor bude pretrpan stvarima koje vam nisu potrebne, to će vam značajno produžiti selidbu i sređivanje novog prostora.

Ne zaboravite da dobar plan značajno optimizuje i skraćuje selidbu, a vi imate više energije i vremena za prilagođavanje novom prostoru i okolnostima.

Slike:

https://unsplash.com/photos/deX-KChuboY
https://unsplash.com/photos/VsB_Q52O3Jk

 

 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
1 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
40 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
162,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
74 m2
157,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
48 m2
57,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
67 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2