SrbijaSpace

Nekoliko saveta za renoviranje dečije sobe

Nekoliko saveta za renoviranje dečije sobe
02
Nov-21

Nekoliko saveta za renoviranje dečije sobe (131)

Objavljeno: 02/Nov/2021, SrbijaSpace.com

Deca rastu neverovatnom brzinom, a svakom uzrastu vašeg mališana odgovara nešto drugačija kreativna atmosfera njegove sobe. Zato je uređenje dečije sobe - tako da ona zadovoljava sve potrebe deteta, pravi izazov za roditelje.

Čin sređivanja dečije sobe može biti izuzetno zabavan i emotivan porodični projekat, ali nameštaj za dečiju sobu i ostali elementi koji treba da oplemene dečiju sobu  mogu zahtevati poprilična ulaganja pri opremanju dečije sobe.

Kako je za dobar rezultat štedljivog renoviranja, najvažniji faktori su blagovremeno planiranje i priprema - za vas smo pripremili nekoliko saveta i ideja, kako bi soba, bez greške, bila baš po meri vašeg deteta.


Šta sve dečija soba treba da sadrži


Dečija soba treba da bude mesto gde dete može da stvara radosne uspomene kroz maštanje i istraživanje okruženja, pa i iskaže svoju individualnost i svestranost. Zato soba treba da bude bogata sadržajima koji će ih neprestano inspirisati i motivisati.

Međutim, kako se ne bi dogodilo da potrošite čitav budžet zavedeni slatkim dezenima dekoracije za dečiju sobu, za vaš novčanik je najbolje da listu za kupovinu pri opremanju  sastavite počevši od najpotrebnijih stvari za vaše dete.

Stavke na ovoj listi će se razlikovati u skladu sa uzrastom vašeg deteta, a mi ćemo vam u daljem tekstu predstaviti neke univerzalne segmente koje vi lako možete prilagoditi potrebama vašeg mališana.


#1 Mesto za spavanje - soba kao dečije carstvo snova


Iako bi mnoga deca rekla da je nalepše spavati na sredini maminog i tatinog kreveta. Tu se osećaju sigurno i ušuškano - što ne može nadomestiti nijedan pastelni jastučić ili noćna lampa u obliku igračke.

Ipak, detetu je potrebno stimulativno okruženje, a roditeljima neophodna zdrava sloboda i komfor. Pomirenje ova dva zahteva je krevetić ili krevet za dete, u skladu sa njegovim uzrastom. Bebe će, na primer, uživati u krevetiću u mirnom i tihom delu sobe, najčešće nadomak bračnog kreveta roditelja.


Dečija soba
 

Nešto starijoj deci je potrebno obezbediti udoban krevet - u ovom slučaju nije loše da u elementu za odlagenje - pored ili ispod kreveta, imate par jastuka koje ćete postaviti uz krevet, kako se dete ne bi povredilo u slučaju pada.

Izbor kreveta i njegov kvalitet su izuzetno važni za pravilan rast i fizički i mentalni razvoj dece. Krevet treba da bude dovoljno prostran, a dušek u njemu udoban - kako bi se deca dobro odmorila i napunila energijom za naredni dan.

Krevet “dekorišite” raznobojnim i mekanim jastučićima i igračkama, kako bi krevet bio pravo malo carstvo snova u kojem će se vaše dete osećati prijatno, a koje će mu, pre svega, biti dovoljno interesantno kako želelo da u njemu uživa.


Prostor za igru i učenje - živopisni detalji kao iskra inspiracije


Pored toga što je mesto za odmor, dečija soba podrazumeva i mesto u kojem će dete provoditi svoje budno vreme razvijajući svoje veštine i interesovanja. Optimalno uređen enterijer će motivisati dete da pokaže kreativnost, dok je istovremeno potpuno bezbedno za dete čuvajući ga od mogućih povreda.

Zavisno od uzrasta deteta, za razvijanje njegovih sposobnosti će biti potrebni različiti elementi. Malom detetu je prostor za igru upravo onaj gde ono stiče prva znanja, dok će za nešto starije dete najbolje biti da odvojite pomenute delove sobe - kako bi dete lakše održavalo posvećenu pažnju na ono što radi, bilo to čitanje knjige ili igranje video igara.

Izgled radnog prostora vašeg školarca je izuzetno važan kako bi dete moglo da se pažljivo posveti svojim zadacima. Potrebno je da ima radni sto uz koji će biti obezbeđen deo za knjige i ostali školski pribor. Dobro je da prostor za odlaganje bude dovoljno prostran ili pak samo “pametno” organizovan.

U uređenje sobe obavezeno uključite i svog školarca. Saslušajte sve kreativne ideje mališana, samo obavezno nastojite da dečija soba u radnom delu treba da ima dobro osvetljenje - što više dnevnog svetla, kao i dobro postavljene izvore veštačkog osvetljenja.


Kako dekorisati dečiju sobu


Kada je reč o dekoraciji - ne postoje pravila. Roditelji najčešće pribegavaju najšarenijim rešenjima - mnoštvu boja i različitih tekstura, dok novi trendovi predlažu neutralne i pastelne nijanse.

Za dekoraciju dečije sobe su izuzetno popularne plastificirane tapete koje se lako brišu vlažnom krpom ili pak kreda boje za zidove koje će dosadne zidove sobe pretvoriti u veliko platno za crtanje.

Dekorativni elementi treba da učine atmosferu radosnom i detetu omoguće da sobu prihvata kao svoju malu oazu za koju će vezati mnoge lepe uspomene. Ukoliko im uzrast to dozvoljava, najbolje je da prilikom izbora glavnih motiva dekoracija konsultujete sa željama vaše dece.

Tokom odrastanja, deca izrazito menjaju svoje potrebe koje se odnose na podstičuće okruženje za optimalno razvijanje veština i sposobnosti. Ukoliko se vaše dete nalazi u nekom prelaznom razvojnom periodu - vrlo verovatno je pred vama renoviranje dečije sobe.

Internet je pun najrazličitijih ideja, a nadamo se da smo vam mi barem malo pomogli kako biste se na samom početku procesa dobro organizovali. Kada osnovne obezbedite osnovne elemente dečije sobe - pustite mašti na volju i detaljima “utoplite” prostor.

 

(2) komentara
 • Nadja
  Nadja
  02-Nov-21 14:50:03 PM


  Kad su deca mala jos i mozemo nesto da se pitamo, kasnije oni uredjuju svoju sobu sami i mi nemamo nikakvog prava glasa. :)

 • student arhitekture
  student arhitekture
  02-Nov-21 14:33:14 PM


  u doba korone u decijoj sobi pre svega treba predvideti neki fotokataliticki preciscivac vazduha.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
138,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
67 m2
415,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
106 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

IN-EL
SMB nekretnine
Milox nekretnine
Cilj nekretnine
Agencija Momčilović 011
Eurostan nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Gigant nekretnine