SrbijaSpace

ODNOS CENE KVADRATA NOVOGRADNJE I STAROGRADNJE U ZRENJANINU

ODNOS CENE KVADRATA NOVOGRADNJE I STAROGRADNJE U ZRENJANINU
19
Jan-12

ODNOS CENE KVADRATA NOVOGRADNJE I STAROGRADNJE U ZRENJANINU

Objavljeno: 19/Jan/2012, Bojan Mihajlov, Agencija Pragma
(0) komentara (10273 pregleda)

Glavna nedoumica kupaca stanova u Zrenjaninu kod odluke da li kupiti stan u novogradnji ili starogradnji je da li je novogradnja pravno sigurna s obzirom da je nekretnina koja se kupuje još uvek neuknjižena ili ako je još uvek u izgradnji da li će biti kvalitetno ili uopšte izgrađena, a kod starogradnje za koje vreme će instalacije, stolarija itd. u stanu dotrajati i kada će biti potrebno renoviranje stana.

Vodeći se ovim problemom kupci se u Zrenjaninu, ukoliko žele stan u novogradnji, odlučuju za pouzdane investitore, koji iza sebe već imaju uspešne projekte i više izgrađenih objekata.

Naravno, postoje i oni koji nemaju dovoljno sredstava, pa se odlučuju za manje poznate investitore kod kojih je neretko cena kvadrata značajno niža. Kod starogradnje kupci već odlično poznaju kvalitet svake zgrade u određenom naselju, pa tako recimo u zrenjaninskom naselju 4.juli koji se deli na dva pod reona (D2 i D3) cena kvadrata na D3 je osetno viša.

Cene kvadrata u novogradnji se kreću od 650 EUR/m2 do 900 EUR/m2 i uslovljene su lokacijom, kvalitetom zgrade, postojanjem lifta, spratnošću i veličinom stana i naravno predhodno pomenutim renomeom investitora. U većini slučajeva kupac može da pregovara sa investitorom o ceni kvadrata, odnosno neretko se dešava da stanovi budu prodati ispod ponuđene vrednosti.

Naravno takav trend je ustaljen od početka krize i posebno je izražen kod investitora koji nisu dovoljno likvidni, te su prinuđeni da prodaju stanove sa minimalnom zaradom ili katkad i bez nje zarad nastavka gradnje.

Cene kvadrata u starogradnji se kreću od 450 EUR/m2 do 700 EUR/m2 i uslovljene su kao i kod novogradnje lokacijom, kvalitetom zgrade, postojanjem lifta, spratnošću, veličinom stana, ali i starošću zgrade, u kojoj je meri stan renoviran...

Tako dolazimo do toga da prosečan dvosoban stan od 50-ak kvadrata u recimo naselju Bagljaš košta oko 30.000 EUR, na čije kompletno renoviranje (keramika, sanitarije, instalacije, spoljna i unutrašnja stolarija) treba izdvojiti 5.000 do 7.000 EUR, iz čeka proizilazi da je cena kvadrata renoviranog stana 700-750 EUR.

Po ovoj ceni možete bez problema kupiti stan u novogradnji, ali se kupci odlučuju za ovaj korak jer su stanovi uknjiženi, lakše dolaze do stambenog kredita i vode se logikom da sami kontrolišu kvalitet korišćenih materijala i opreme.

U svakom slučaju, cene kvadrata u oba slučaja diktira odnos ponude i potražnje, a kako je prva zbog posledica krize daleko veća cene su od 2009. godine u stalnom padu.

Bojan Mihajlov Zamenik direktora Ive Lole Ribara br. 2, Zrenjanin mob: 065/241-32-90 tel/fax: 023/510-972 e-mail: pragma_zr (at) yahoo.com Agencija Pragma

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
479,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
150 m2
450 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
32 m2
67,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
35 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2