SrbijaSpace

Postavljanje novog ili reparacija starog parketa - koja je razlika i kako odlučiti?

Postavljanje novog ili reparacija starog parketa - koja je razlika i kako odlučiti?
10
Jun-22

Postavljanje novog ili reparacija starog parketa - koja je razlika i kako odlučiti? (195)

Objavljeno: 10/Jun/2022, SrbijaSpace.com

Planirate da renovirate stan radi izdavanja? Razmišljate da kupite nekretninu kojoj će biti potrebno renoviranje pre useljenja Ili jednostavno želite da osvežite svoj životni prostor?

Koji god da je razlog, neizostavni deo svakog renoviranja jeste obnavljanje podnih obloga.

Parket važi za najlepše i najkvalitetnije podne obloge, koje životnom prostoru daju toplinu, rustičnost i otmenost. Međutim, pre nego što se upustite u postavljanje novog ili restauraciju starog parketa, potrebno je detaljno se informisati, kako biste bili sigurni da ste napravili dobar izbor.

U nastavku teksta za vas smo pripremili kratak vodič o ova dva procesa. Nastavite sa čitanjem i saznajte šta podrazumeva postavljanje novog, a šta reparacija starog parketa.


Završna obrada parketa - najvažnija faza zajednička za oba procesa


Bilo da ste se odlučili za postavljanje novog parketa ili reparaciju starog, ono što im je zajedničko jeste da oba procesa zahtevaju završnu obradu parketa.

Završna obrada je možda i najvažniji deo postavljanja ili reparacije parketa, jer različite tehnike koje ona podrazumeva obezbeđuju parketu neophodnu zaštitu, ali i postizanje izgleda kakav vi želite.

U ovaj proces spadaju:

 • termička obrada, uz pomoć koje se može promeniti struktura drveta
 • patiniranje, odnosno površinska obrada parketa, kojom se naglašavaju rustičnosti i prirodnost drveta kao materijala
 • bajcovanje parketa, odnosno bojenje u željenu boju
 • četkanje, čime se ističu prirodne šare i struktura drveta


Nakon što se postigao željeni izgled parketa, na red dolazi faza lakiranja parketa. Tokom ove faze na parket se nanosi zaštitni sloj laka, čija je svrha zaštita parketa od fizičkih oštećenja. Takođe, lakiranje ima i svoju estetsku funkciju, jer parketu daje sjaj i ističe njegovu boju i teksturu.


Kako izgleda proces postavljanja novog parketa?


Pre nego što se uopšte dođe do završne obrade, potrebno je postaviti parket.

Ukoliko želite da u svom stanu ili kući postavite novi parket, verovatno ste se već odlučili za onaj koji vam se sviđa. Ukoliko niste, prilikom odabira parketa obratite pažnju na vrstu drveta od koje je sačinjen, kao i njegovu boju i teksturu, kako bi se slagao uz enterijer.


Postavljanje parketa
 

Oko odabira parketa možete se konsultovati i sa parketarom, a nakon toga vreme je za njegovo postavljanje. Međutim, postavljanje parketa nije samo puko lepljenje podnih obloga na podlogu. Pre postavljanja parketa potrebno je dobro pripremiti podlogu, a nakon njegovog postavljanja postaviti lajsne i odraditi završnu obradu.

Iz tog razloga, bitno je pronaći profesionalnog i iskusnog parektara koji će umeti da prepozna koje faze su neophodne, a zatim i da svaki korak odradi precizno i kvalitetno.


Šta podrazumeva restauracija starog parketa?


Grubo rečeno, restauracija parketa zapravo predstavlja ponovno izvođenje svih faza završne obrade parketa, kako bi se stari parket osvežio. Međutim, pre toga potrebno je prvo skinuti stari sloj laka, boje i nečistoća koje su se tokom godina nakupile.

Ovo se postiže procesom koji se naziva hoblovanje, i predstavlja skidanje površinskog sloja parketa, kako bi se došlo do zdravog drveta. Nakon toga, slede sve faze završne obrade, kao da ste postavili novi parket.


Da li je bolje popravljati ili zameniti stari parket?


Prilikom renoviranja stana, često se postavlja pitanje da li vredi popravljati stari parket, ili je bolje potpuno ga zameniti novim. Međutim, treba znati da nije uvek na nama da odlučimo.

Postoje određene situacije kada jednostavno nije moguće restaurirati stari parket. Ovo zavisi pre svega od kvaliteta i debljine parketa, kao i od stepena oštećenja.

Ukoliko je parket do sada već bio hoblovan, situacija može biti takva da nije moguće ponovo ga hoblovatim, a istovremeno zadržati potrebnu debljinu. Tada je jedina opcija zamena parketa novim. Međutim, ukoliko parket do sada nije bio hoblovan, vrlo verovatno će moći da se restaurira bez problema.

Još jedna situacija kada je parket neophodno zameniti jeste kada drvo više nije zdravo. Najčešći razlog tome može biti da su insekti ušli u parket i izgrizli ga, kao i ukoliko je pretrpeo velika fizička oštećenja.

Ukoliko se dvoumite između restauracije starog i postavljanja novog parketa, najbolje bi bilo konsultovati se sa iskusnim parketarom, koji će odrediti stanje vašeg parketa.


Od čega zavisi cena postavljanja i restauriranja parketa?


Ukoliko ste se odlučili za postavljanje novog parketa, pre svega je potrebno odabrati željene podne obloge. Cena parketa zavisi od drveta od kojeg se on pravi, kao i od vrste parketa. Najskuplji parket je od drveta oraha i hrasta, nakon čega idu bagrem, jasen, trešnja i bukva.

Prilikom postavljanja parketa, cena zavisi od kvadrature prostorije, kao i od eventualnih prethodnih faza koje je potrebno odraditi. Naime, ukoliko je potrebno skinuti stari parket ili pripremiti podlogu, to je jedan korak više, što će vas naravno dodatno koštati.

Na kraju, u zavisnosti od odabranih faza završne obrade, zavisiće i cena koju će vaš parketar oformiti.

Dakle, puno je stavki na koje treba obratiti pažnju prilikom odluke između popravke novog i postavljanja starog parketa. Renoviranje stana nije mala stvar, te prilikom odabira majstora i parketa nemojte štedeti, već se odlučite za kvalitet.

Slike:
 

https://elements.envato.com/closeup-view-of-wooden-parquet-flooring-being-laid-PWGD5AH

https://elements.envato.com/empty-room-with-door-and-parquet-floor-EF33CNM

 

(9) komentara
 • Mira odgovor za NADICU
  Mira odgovor za NADICU
  11-Jun-22


  Draga moja i ja sam imala sličan problem. Da, može se i hoblovati i lakirati do ormara ili kreveta ili čega već drugo. Kada sam posle tri dana usla u stan i kada smo uneli nameštaj miris se jedva osecao i naravno da sam bila prezadovoljna.

 • Milena
  Milena
  11-Jun-22


  Nažalost, imam laminat, a sanjam o ovakvom svetlom, lepo izlakiranom parketu, složenom onako uzduž, kao brodski pod. A sasvim ste u pravu što se majstora tiče, važniji je od kvaliteta samog parketa. U kupatilu mi je loš majstor upropastio divne pločice, od tad više ne pokušavam da uštedim. Uzmem skupljeg, ali odradi kako treba.

 • dobar majstor zlata vredi
  dobar majstor zlata vredi
  11-Jun-22


  Moje iskustvo kaže da je popravka isplativa i ako se parket rasušio, i ako su razdvojile lamele, iako je pohaban lak, ali se ipak parket nije odlepio sa poda i rasklimao. Tada ima smisla reparacija. Kome dati da uradi reparaciju nego dobrom majstoru, preporuka zlata vredi ako je od pravog prijatelja. Ne mora biti preterano skupa reparacija, u krajnjem to je posao, ako volite da radite, koji možete i sami da obavite. Naravno, potreban je adekvatan alat i ipak određena umešnost. Nije sve do dobre volje jer ipak ima tu zanata, ali ako ste uporni i nije vam strano da zasučete rukave može svašta korisno da se uradi..

 • Relja
  Relja
  11-Jun-22


  sta fali laminatu? Jefitniji, lak za održavanje, brže se postavlja.

 • Nadica
  Nadica
  11-Jun-22


  Moj parket je u očajnom stanju. Tako da molim nekoga ko je već sredjivao parket da mi malo oogne i uštedi jer mi je to prilič na investicija. Molim za neki konkrentiji odgovor na moje pitanje da li je ikako moguce hoblovanje i lakiranje parketa samo do ormara i kreveta a ne do kraja do zida i da li se to uopšte radi?

 • uradi sam dokle znaš
  uradi sam dokle znaš
  10-Jun-22


  Da je parket star primeti se i po škripanju i lupkanju pod nogama. Neko se osmeli pa postavi laminat preko postojećeg parketa što dleuje brzo i elegantno ali ni približno kvalitetno kao postavljanje novog parketa. Kada primetite da je parket raskliman, da se odlepljuje od košuljice nema drugog do skidanja starog parketa, obavezno i popravka betonske košuljice i tek tada se postavlja novi parketa.

 • za STOLA
  za STOLA
  10-Jun-22


  @stole nije bas tako ako je drvo u periodu trajanja koje je deklarisao prozivodjac onda se isplati renovirati tj. reparirati parket u tom periodu pa i nekoliko puta jer on ne gubi tako lako svoja svojstva.

 • Majdan
  Majdan
  10-Jun-22


  nije svaki parket isti kao ni svaki majstor. Ako imate dovoljno novca birajte prvo parket od oraha, ili hrasta pa onda redom.

 • stole
  stole
  10-Jun-22


  oprezno! nije sve u ceni zato sto se ona krece od nekoliko eura pa i do 20 eura po metru kvadratno, zavisi kako vas procene izvodjaci. Preporuka je mozda kljucna stvar ali ne od svakog vec od onoih kojima su ti majstori radili parket. ako vec ulazite u tu pricu reparacija starog parketa na kraju ispadne skuplja tako da je moje iskustvo da odmah radite novi parket ako vam je postojeci propao.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
33,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
13 m2
225,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
150 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Milox nekretnine
Agencija Momčilović 011
LIFE HOUSE NEKRETNINE
SMB nekretnine
IN-EL
Cilj nekretnine
Gigant nekretnine
Eurostan nekretnine