SrbijaSpace

Različiti stilovi za uređenje bašte

Različiti stilovi za uređenje bašte
21
Jul-22

Različiti stilovi za uređenje bašte

Objavljeno: 21/Jul/2022, SrbijaSpace.com
(1) komentara (578 pregleda)

Da li planirate da uredite baštu ove sezone?

Uređenje bašte baš kao i enterijera može biti u različitim stilovima. Na raspolaganju vam je bezbroj stilova, a u zavisnosti od vašeg ukusa i raspoloživog prostora u vašem dvorištu, odlučite se za onaj koji vam najviše odgovara.

Dvorište možete uskladiti sa uređenjem vašeg doma ili odabrati neki potpuno drugačiji način uređenja.

U nastavku teskta izdvojili smo nekoliko trenutno najzastupljenijih stilova za uređenje bašte i načine na koje ih možete postići.


Dvorište u minimalističkom stilu - neutralne boje


Glavne karakteristike dvorišta uređenog u minimalističkom stilu je ograničeni broj biljaka, nenaglašene i neutralne boje i jake pejzažne linije.

Iako je minimalizam jako zastupljen u uređenju enterijera, ne usuđuje se svako da uredi baštu u ovom stilu iz straha da ne bude previše jednostavna i monotona. Međutim, ukoliko je pravilno uredite, vaša bašta će biti daleko od dosadnog.

Minimalističko baštovanstvo podrazumeva jednostavan i čist izgled dvorišta, a to se odnosi kako na baštenski nameštaj, tako i na ograde, dekoraciju i materijale koji se u njemu nalaze.

Boje koje se najviše koriste su bela i bež jer su neupadljive i smirujuće, a detalji mogu biti u toplim sivim nijansama. Nemojte mešati biljke različitih vrsta i boja, već se odlučite za jednu ili dve vrste koje su istog tona. Najpogodniji izbor je šimšir koji se može podrezati u jake i oštre oblike.

Najvažniji deo minimalističkog dvorišta je travnata površina koja je perfektno ošišana i predstavlja neutralnu osnovu koja je praktična za kombinovanje sa drvenim detaljima ili detaljima od kamena.


Mediteranska atmosfera u vašem dvorištu


Da li želite da unesete mediteranski duh u vašu baštu?

Kada pomistlite na mediteranske bašte, prvo što vam padne na um je mirisno bilje, šareno cveće koje je svuda po dvorištu i prostor za sedenje u hladovini koji je idealan za druženje sa prijateljima ili uživanje u prirodi.

Pa zašto onda ne bi doneli delić ove atmosfere i u vaše dvorište?

Najvažnija stvar u mediteranskoj bašti je dobro uređen prostor za sedenje. Odaberite drveni baštenski nameštaj i postavite ga u debelu hladovinu. Sa obzirom na to da mediteranski stil odlikuje mešanje različitih boja i struktura, sa izgledom nameštaja možete eksperimentisati.

Ono po čemu se mediteranski stil izdvaja su saksije i žardinjere od terakote koje možete rasporediti svuda po dvorištu. U njih stavite biljke različitih šarenih nijansi, a u svoju kolekciju možete uvrstiti i bosiljak, ruzmarin i biljke puzalice koje jako brzo rastu i imaju prijatan miris koji ostavlja utisak da ste na obali mora.

Kako bi dodatno naglasili lepotu bašte, u nju postavite pločice u mediteranskom stilu, koje su ispunjene bojom i različitim dezenima.


Rustični stil uređenja bašte - iskoristite stare predmete


Rustični stil odiše toplinom i nesavršenošču i podrazumeva elemente koji imaju istrošeni, starinski izgled i ne izgledaju novo i savremeno. Ovo ne znači da su bašte u ovom stilu neuredne i zapuštene, već da se ističe prirodna lepota.

Kako bi postigli ovaj stil nije neophodno da uložite mnogo novca. U većini slučajeva dovoljno je da iskoristite one elemente koje već posedujete. Iskoristite stare sanduke, točkove i kante i koristite ih kao dekoraciju u bašti.

Ovaj stil naglašava prirodne materijale kao što su kamen, drvo i metal, pa su klupe od drveta ili kovanog gvožđa neizostavni komad nameštaja u ovoj bašti. Kada su u pitanju boje koje se koriste, koristite one u prirodnim tonovima i izbegavajte jarke boje koje su rezervisane samo za cveće u dvorištu.


Bašta
 

Ovde savršenstvo i simetrija nemaju vrednost - živa ograda ne mora biti detaljko podšišana, trava ne mora biti uredno pokošena, cveće ne mora biti savršeno raspoređeno.

Koristite kamenje kako bi napravili neujednaćenu stazu koja će ići duž dvorišta. Najbolje cveće za ovaj stil uređenja je divlje cveće ili ono koje ne zahteva negu.


Boho bašta - više je zaista više


Ovo je najopušteniji stil uređenja bašte za koji se možete odlučiti. Glavna karakteristika boho bašti su egzotične šare, prirodni materijali i veliki broj opuštenih mesta za sedenje.

Prostor za sedenje treba urediti tako da bude topao i udoban. Baštenski nameštaj u ovom stilu uglavnom je napravljen od ratana. Odaberite niski sto za baštu, oko njega poređajte jastuke za sedenje i tabure.

Kako bi postigli boho stil, koristite različite paterne i dodajte šarene navlake i prostirke. Naglasite stil ukrasima u nekoj jarkoj boji - narandžastoj, crvenoj, zelenoj ili tirkiznoj. Takođe, veoma je važno osvetljenje pa možete odabrati neko od baštenskog osvetljenja po izboru - lampione, lampice, podno svetlo ili solarne lampe.

Sa obzirom na to da je ovaj stil inspirisan prirodom, neophodno vam je dosta cveća i lisnatih biljaka. Nemojte se plašiti da ne preterate, jer u boho stilu važi pravilo “više je više”.

Nadamo se da smo vas inspirisali ovim tekstom i da ste u njemu pronašli ideju za uređenje vaše bašte.

 

Izvori slika:

https://pixabay.com/photos/terrace-gardens-house-terracotta-4237047/

https://pixabay.com/photos/garden-horticulture-garden-design-274534/

(1) komentara
  • Drvored
    Drvored
    23-Jul-22


    Ukusi su različiti i svoje okruženje prilagodite Srbi a ne drugima osim ako nije na prodajudodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2