SrbijaSpace

Ruski i Ukrajinski državljani mogu kupovati nekretnine u Srbiji

Ruski i Ukrajinski državljani mogu kupovati nekretnine u Srbiji
24
Jun-22

Ruski i Ukrajinski državljani mogu kupovati nekretnine u Srbiji

Objavljeno: 24/Jun/2022, Gabor Večei
(4) komentara (756 pregleda)


Ovih dana se u novinskim naslovima elektronskih medija u Srbiji, često mogu pročitati naslovi u kojima se navodi kako su cene nekretnina u našoj zemlji otišle na gore, jer Ruski i Ukrajinski državljani masovno kupuju nekretnine u Srbiji, a naročito u Beogradu i Novom Sadu.

Brojne objave na internetu nemaju na žalost nikakvu kontrolu i dešava se da bez ikakve provere određena lica objavljuju senzacionalne naslove i neproverene informacija koje se tiču kretanja tržišta nekretnina u Srbiji.

Evidentno je da su cene nekretnina, a naročito stanova u većim gradovima poput Novog Sada i Beograda znatno porasle, ali razlog nije kako se to ovih dana piše zato što: „Ruski i Ukrajinski državljani masovno kupuju nekretnine u Srbiji“.


Ovih dana se često pišu i objavljuju tekstovi u kojima se navode neproverene informacije o kretanju tržišta nekretnina u Srbiji!


Cene najma nekretnina, a naročito stanova u Srbiji jesu znatno povećane, ali na povećane prodajne cene kvadrata  u našoj zemlji ne utiču državljani ove dve zemlje. Ako navodimo proverenu statistiku, možemo sve čitaoce ovog teksta informisati, kako je kupovina nekretnina od strane Rusa i Ukrajinaca do sada ne samo minimalna, nego kako se u pojedinim tekstovima navodi, čak i poprilično „stidljiva“.
 

Zvanična statistika ukazuje na to da je procentualni iznos kojom se meri kupovina nekretnina u Srbiji od strane Ruskih državljana na tržištu nekretnina Srbije, izuzetno mala i da iznosi samo oko 3% ukupnog tržišta na kome se nekretnine prodaju, a da je kupovina nekretnina u Srbiji od strane Ukrajinaca za sada procentualno skoro nemerljiva.


Kada smo pitali iskusnu osobu koja se dugi niz godina uspešno bavi prometovanjem nekretninama, zašto mediji objavljuju neproverene informacije senzacionalnih naslova, dobili smo jednostavan odgovor: „Zato što takvim senzacionalističkim naslovima i tekstovima, određeni mediji pokušavaju povećati broj onih koji će pročitati taj tekst pa će na taj način povećati broj posetilaca svog portala ili računaju da će prodati veći broj štampanih izdanja dnevnih novina.

Cene najma stanova od strane Ruskih i Ukrajinskih državljana jesu znatno povećane ali za sada ne utiču znatno na prodajnu cenu kvadrata u Srbiji!

Jedini evidentni razlog poskupljenja kvadrata nekretnina u Srbiju je povećana cena nafte, gasa i električne energije, energenata koji znatno uvećavaju cenu proizvodnje građevinskih materijala. Drugi razlog koji utiče na povećanje cena građevinskih materijala, jeste otežan transport i isporuka građevinskih materijala zbog uvedenih sankcija.
 

Izvesna informacija je da za sada Ruski i Ukrajinski državljani ne žure sa odlukom o kupovini nekretnina u Srbiji,  jer još prate novonastalu situaciju u Ukrajini. Zato se zbog trenutne neizvesnosti Ruski i Ukrajinski državljani za sada odlučuju samo na najam nekretnina.Cene građevinskih materijala su otišle na gore i pre početka krize u Ukrajini!


Bilo je određenih mišljenja da će tokom krize sa Corona virusom cene nekretnina u Srbiji ići na dole, što se nije desilo. Cene su otišle nebu pod oblake pre svega zbog poskupljenja građevinskih materijala, ali ne treba zaboraviti da je cena građevinskih materijala već počela da ide na gore i pre krize u Ukrajini.

Naš predlog je da se ne odlučujete na kupovinu nekretnina bez konsultacije sa iskusnim licenciranim agentima renomiranih agencija koje se bave prometovanjem nekretninama. 
 

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/high-angle-shot-of-suburban-neighborhood-1546168/

(4) komentara
 • Joca
  Joca
  23-Jul-22


  Kad mogu crnogorci i Bosanci što ne bi i Rusi i Ukrajinci? Stranac je stranac a kada se jednom prekrši zakon i prave izuzeci sve je na doboš

 • Joca
  Joca
  23-Jul-22


  Kad mogu crnogorci i Bosanci što ne bi i Rusi i Ukrajinci? Stranac je stranac a kada se jednom prekrši zakon i prave izuzeci sve je na doboš

 • Milena
  Milena
  25-Jun-22


  A stvarno se u poslednje vreme u medijima svašta može pročitati na ovu temu. Sačekaću da se tržište malo smiri. Htela sam da kupim vikendicu kad je počela korona, ali kad do sada nisam, neću još malo. Ne verujem da će ovaj haos trajati još dugo.

 • Nina
  Nina
  25-Jun-22


  I ja sam cula te price kako je skocila cena nekretnina zbog Rusa i Ukrajinaca, meni je delovalo nelogicno.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
1 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
97 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
60 m2
103,600 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
79,850 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
40 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2