SrbijaSpace

Saveti za opremanje kućne teretane

Saveti za opremanje kućne teretane
16
Mar-22

Saveti za opremanje kućne teretane

Objavljeno: 16/Mar/2022, SrbijaSpace.com
(0) komentara (712 pregleda)

Da li volite da vežbate?


Ili možda želite da se aktivirate na tom polju, kreirate sjajnu liniju i pozitivno utičete na zdravlje vašeg ogranizma?

Opremanje teretane u kući jedan je od praktičnih načina da dođete do željenih rezultata. Ukoliko ne želite svakoga dana da trošite vreme na odlazak do teretane, a imate prostoriju viška u vašem domu, pravo je vreme da je preuredite u kutak za vežbanje.

Za ovaj zadatak će vam biti potebne sprave za kućnu teretanu, ali i mnoge druge sitnice uz koje ćete jedva čekati da vežbate! Nastavite da čitate naš tekst i saznajte na šta sve treba da mislite prilikom opremanja kućne teretane.


Odaberite idealnu prostoriju za kućnu teretanu


Nije svaka prostorija u vašem domu povoljna za kućnu teretanu. Trebalo bi da mislite na nekoliko važnih stavki prilikom odabira prostora, a to su pre svega adekvatno osvetljenje i mogućnost provetravanja prostora.

Budući da ćete ovde često vežbati, ukoliko ne postoji mogućnost da se luftira, neprijatni mirisi mogu vas demotivisati da ovde provodite vreme i učiniti da se osećate neprijatno. Bez svežeg vazduha čak ni mirišljavi štapići i sprejevi neće vam biti od pomoći.

Takođe, trebalo bi da razmišljate i o kvadraturi, kao i o obliku prostorije. U skladu sa brojem sprava i vašim mogućnostima odaberite prostor od minimum 10 m2. Naravno, ukoliko za to nemate mogućnosti u svom domu, dovoljne su i manje prostorije u kojima ćete u jedan kutak smestiti potrebne sprave.


Uredite prostoriju tako da vas podstiče na vežbanje

Kada ste izabrali prostoriju koja je dovoljno osvetljena i ima makar jedan prozor, vreme je da je uredite tako da deluje motivišuće na vas.

Na šta treba da obratite pažnju?

 

Boja za zidove


Pre nego što se upustite u krečenje zidova, možete ih obložiti plutom, baš kao i podove, te na taj način obezbediti zvučnu izolaciju, ali i smanjiti mogućnost povređivanja. S obzirom na to da je ovo specifičan materijal, važno je da kreirate dobru podlogu i prefarbate je bojama namenjenim za to.

Poznato je da boje u prostoru utiču na raspoloženje ljudi, a posebno na motivaciju za vežbanje, stoga nije svaka nijansa pogodna za zidove.

Važno je da boju zidova prilagodite tempu i tipu vašeg treninga. Nije isto da li ćete se u kućnoj teretani posvetiti jogi, pilatesu ili sličnim, nešto mirnijim treninzima, ili su pak vaš izbor naporniji kardio treninzi i vežbe snage.

Neki od predloga za opuštajuće boje za zidove svakako su zelena, bela, a odličan izbor su i tapete sa motivima prirode koji će doprineti osećaju relaksacije.

Žuta boja doprineće vašoj motivaciji, dok će vam crvena pomoći da se motivišete za naporne vežbe snage i kardio trening. Naravno, kako neke boje mogu biti veoma jarke i ponekad “teške za oči” predlažemo vam da ofarbate samo jedan zid ili nekoliko njih i napravite kombinaciju sa klasičnom belom.

Ukoliko ste ipak fan klasike, predlažemo vam da odaberete belu boju, a kako biste se dodatno motivisali zidove dekorišite ispisanim motivacionim rečenicama.


Osvetljenje je veoma važna stavka


Stavka na koju mnogi zaborave prilikom opremanja kućne teratene jeste osvetljenost. Osvetljenje prostorije u kojoj ćete vežbati posebno je važno ako ona nije dovoljno prirodno osvetljena. Budući da mnogi za teretanu biraju garaže, podrume ili izolovane prostorije, ovo nije redak slučaj.

Posvetite se osvetljenju i odaberite LED štedljive sijalice koje emituju neutralno belu svetlost. Osvetljenje ne treba da vam otežava vežbanje i zamara oči, već upravo suprotno - da vas motiviše i prija vam. Izuzev osvetljenja na plafonu, razmotrite i zidno osvetljenje.


Ogledala - povećajte efikasnost vežbanja


Ogledala u teretani mnogo su više od estetike.

Naime, ogledanje tokom treninga pomoći će vam da pravilno izvodite svaku vežbu ponaosob i time postignete bolje i brže rezultate. Ukoliko ste u mogućnosti, imate dovoljno novca i finansija, čitav zid obložite kvalitetnim ogledalima.


Nabavite kvalitetne sprave za vežbanje


Poslednja, ali možda i najvažnija stavka jesu sprave za kućnu teretanu. Kada je prostor okrečen i postavljeno je osvetljenje, važno je da u skladu sa ciljevima vežbanja, ali i veličinom prostora odaberete idealne sprave za kućnu teretanu.

Jedna od preporuka profesionalaca svakako je sprava koja se i sama kolokvijalno naziva kućna teretana. Mnogima poznata i kao gladijator, ova sprava vežbačima omogućava da izvode na desetine vežbi za različite grupe mišića. Izuzev toga, oni  koji se fokusiraju na snagu, u svoju kućnu teretanu mogu uključiti i vratila za zgibove, ali i klupe, šipke i diskove.

Neizostavna je oprema za kardio trening poput trake za trčanje, nešto kompaktnijeg sobnog bicikla, ali i vijače, veoma isplative investicije za jednostavan kardio trening.

Ne zaboravite na podloge za vežbanje, a za one koji će se u svom kutku za vežbanje posvetiti pilatesu, ili drugim fitnes treninzima, potrebne su trake za vežbanje, manji tegovi, kao i lopte za vežbanje.

Za kraj, preostaje vam da u vaš kutak za vežbanje unesete i par zvučnika preko kojih će se tokom vežbanja čuti zvuci koji vas posebno motivišu.

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan, da ste spremni za opremanje kućne teratane po vašoj meri i postizanje sjajnih rezultata vežbanja!

 

Slike:
Izvor: https://www.pexels.com/photo/crop-sportswoman-unfolding-sport-mat-on-wooden-floor-4498606/

 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2