SrbijaSpace

Stare zgrade i izazovi sa dotrajalim kanalizacionim instalacijama

Stare zgrade i izazovi sa dotrajalim kanalizacionim instalacijama
27
Oct-23

Stare zgrade i izazovi sa dotrajalim kanalizacionim instalacijama

Objavljeno: 27/Oct/2023, SrbijaSpace.com
(0) komentara (314 pregleda)


Stare zgrade često se suočavaju sa izazovima dotrajalih kanalizacionih sistema. Posebno su kuhinjske i kupatilske vertikale podložne zapušavanjima. Ovi problemi proizlaze iz zastarele infrastrukture i materijala koji nisu dizajnirani da traju decenijama. Vertikalne odvodne cevi, koje su srž svake zgrade, s vremenom postaju podložne habanju i oštećenjima. Osim toga, nepažnja stanara može dodatno pogoršati situaciju.

Kada se zapušenje pojavi, često utiče na više stanova jer se sve vertikale spajaju, obično u podrumu. U takvim situacijama, koordinacija među stanarima je ključna kako bi se problem brzo i efikasno rešio. Upravo zbog ovakvih starih i dotrajalih sistema, zagušenje u jednom stanu može izazvati lančane reakcije i uticati na komfor života mnogih stanara.


Kako da rešite ovaj problem?


Problem zapušene vertikale u kuhinji, može biti veoma kompleksan za rešavanje. Problem je u tome, što se ne može znati u kom tačno stanu je nastalo zagušenje. Ako je u vašem stanu došlo do zadržavanja vode u sudoperi i ona se samo podiže svakim novim puštanjem vode, može se desiti da je zagušenje nastalo baš kod vas ili u nekom od susednih stanova.


Kako da znamo gde je nastalo zagušenje u vertikali?


Ovaj problem je malo teži za rešavanje, ali važno je da to obavi profesionalni vodoinstalaterski servis. Otpušavanje sudopere je samo jedan od načina da se ustanovi da li je zagušenje u određenom stanu.


Mašinsko otpušavanje vertikale


Profesionalna vodoinstalaterska ekipa će izaći na teren i uraditi pregled vertikale. danas se cela intervencija može uraditi mnogo brže nego raniije, zahvaljujući specijalnim kamerama za snimanje cevi. Te kamere pokazuju stanje u cevima i mesto gde je došlo do zagušenja. Ipak, stvari su daleko komplikovanije kada je reč  vertikali, jer zagušenje može nastati na više mesta, pa je potrebno da vodoinstalateri pregledaju celu vertikalu i urade odgušenje.

Nije važno samo uraditi otpušavanje sudopere, već uraditi kompletno mašinsko otpušavanje koje podrazumeva i otklanjanje tzv. čepa i ispiranje svih cevi, kako bi odgušenje bilo detaljno.

Ovaj postupak se radi woma vozilima koje imaju mašinu za ispiranje cevi i odvođenje velikih količina otpadnih voda, kao i mašinu koja radi pod pritiskom za ispiranje vertikale i veliki rezervoar gde će se skladištiti sva otpadna voda koja se izvuče napolje.

Kada se cela intervencija završi i vertikala ostane odgušena, potrebno je da svi stanari vode računa o svojim odvodima, najpre o sudoperi, ali i drugim sanitarijama, kako se ne bi opet zapušile.


Šta je potrebno za održavanje čistih odvoda?


Kada je vertikala odgušena i očišćena trebalo bi a svi odvodi budu čisti i prohodni i da se voda više ne zadržava. U tom slučaju nema ni neprijatnih mirisa iz kuhinje i sudopere ni straha da će opet doći do zagušenja, ukoliko se svi stanari pridržavaju pravila. Važno je da redovno čistite slivnike i odvode i da izbegavate da se ostaci hrane zadržavaju u sudoperi i odu u slivnik.

Ulja, masti i talog od kafe takođe su pogubni za sudpere jer u kontaktu sa vodom prave gustu smešu, koja kada se ohladi može dovesti do začepljenja. Preporuka je da se ove stvari ne bacaju u sudoperu, kako opet ne biste morali da zovete vodoinstalatere za odgušenje vertikale i otpušavanje sudopere.


Šta da radite ako morate da čekate ako vodoinstalatera nema na vidiku?


Ponekad se dešava da su sve vodoinstalaterske ekipe zauzete, čak i one za hitne intervencije. Ipak, postoji nešto što možete i sami da preduzemet, ne biste li bar malo olakšali situaciju i probali da uradite efikasno otpušavanje sudopere.

Većina ljudi rešenje za problem nalazi upravo na internetu, a mnogi od njih će prvo pokušati da pronađu brza rešenja za otpušavanje sudopere i odvoda uopšte. Istina je da se na internetu mogu naći prirodni recepti i rastvori koji se mogu sipati u odvode, a koji se sastoje od sastojaka koje svi imamo u kući.

Ovakvi rastvori najčešće napravljeni od mešavine sode bikarbone, soli i sirćeta su odlični za početak. Možete ih sipati u bilo koji odvod a zatim sačekati nekoliko sati da deluje. Nakon toga pustite vodu i sačekajte, Ako se sudopera otpuši to je dobar znak, ali ne znači da je problem trajno rešen. Odgušenje može biti i površno.

Drugi način na koji možete pokušati da rešite problem zapušene sudopere je korišćenje vakuum gume, sa kojom možete trenutno da otpušite sudoperu. U prodavnicama možete naći hemijska sredstva za odgušenje odvoda, koji su odlični i za održavanje odvoda nakon čišćenja. Ipak, kada na sve ove načine pokušate da otpušite sudoperu i ne uspe vam, a vertikala je i dalje zapušena, ipak sačekajte da dođu vodoinstalateri kako bi bili sigurni da će vertikala u kuhinji biti otpušena.
 

Slika: unsplash.com

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2