SrbijaSpace

Super saveti za renoviranje malog kupatila

Super saveti za renoviranje malog kupatila
01
Nov-21

Super saveti za renoviranje malog kupatila

Objavljeno: 01/Nov/2021, SrbijaSpace.com
(1) komentara (631 pregleda)

Renoviranje malog kupatila je uvek izazov, naročito ako je on deo stana što još više komplikuje uslove u kojima se preuređenje vrši. Ako se prate smernice i odlučuje dobro, kupatilo će sadržati sve sanitarije, nameštaj i ostale neophodne elemente, a opet biti funkcionalno i lepo.

Današnje projektovanje kuća i stanova smanjuje dimenzije kupatila, a opet, njihova uloga se nije menjala. Kupatilo mora da sadrži i električne uređaje, sanitarije i nameštaj za kupatilski tekstil i da to sve stane u najčešće manje od 8m2.


Kada je najbolje vreme za renoviranje kupatila?


Najbolje vreme za renoviranje kupatila, naročito ako je u stanu, je nakon kupovine stana, a pre useljenja. Preuređenje najčešće podrazumeva zamenu pločica i promenu sanitarija, a sve to je zahtevan i prljav posao koji iziskuje vreme.

Ako je kupatilo na to sve još i malih dimenzija, proces je još i komplikovaniji jer zahteva poseban obzir pri renoviranju i tačno određene dimenzije svakog elementa koje su unesene.


Planiranje renoviranja kupatila – prvi korak


Preuređenje kupatila nije jeftin posao i potrebno je obezbediti nekoliko hiljada evra u proseku. Planiranjem se pronalazi način da ceo proces bude u okviru budžeta, a da sve promene budu onakve kako je to zamišljeno. Negde je potreban kompromis, negde se moraju odabrati jeftiniji modeli, ali se na kraju dolazi do savršenog rezultata.

Za malo kupatilo jako je bitan odabir pločica, sanitarija, tehnike i kupatilskog nameštaja. Dakle, svaki komad mora biti postavljen prema više kriterijuma pa da u malom prostoru izgleda lepo.


Pločice za malo kupatilo


Na pločicama se ne sme štedeti. Ako se izabere kvalitet one će stajati decenijama bez ikakvih promena.

U malom kupatilu treba postavljati pločice manjih dimenzija jer tako prostor izgleda vizuelno veći. Velike pločice su bolje za veća kupatila i iako ubrzavaju postavljanje, u maloj prostoriji će još više naglasiti njene male dimenzije.

Važne su i boje i u malom kupatilu treba da budu svetle. Bordure i drugi ukrasi mogu da budu lep kontrast i sasvim dovoljne da dizajn bude upečatljiv. Najbolje je da budu koncentrisane oko sanitarija jer tako ističu delove, a prostor deluje veći.

Postoji još jedan način za renoviranje kupatila ako stare pločice ne moraju da se skidaju, a to su tapete za kupatilo. Reč je o najmodernijem načinu renoviranja kupatila, trajne su bez obzira na vlagu i izgledaće jako lepo dugo, dugo vremena.


Sanitarije


I malo kupatilo mora da sadrži sve sanitarije kao i veliko: prostor za kupanje, wc šolju, lavabo. Ipak, dobrim odabirom se može postići da ceo prostor ne bude pretrpan i izgleda prostrano.

Ako postoji odvod u zidu, konzolna wc šolja je najbolji izbor. Sakriven vodokotlić i wc školjka koja „visi“ sa zida učiniće prostor većim iako se njegove dimenzije nisu menjale. U slučaju da je odvod u podu, onda monoblok wc šolje su jedina dobra alternativa jer uz sebe imaju vodokotlić. Najlošija opcija za mala kupatila je da se vodokotlić nalazi na zidu iznad, to em vizuelno smanjuje prostor, em zauzima mesto nekoj praktičnoj polici.

Današnje tuš kabine i tuš paravani su idealni za mala kupatila, samo treba odabrati model. Ako je staklo tuš kabine providno prostor će izgledati veće jer neće imati vizuelne pregrade pa su ovo najbolji izbori. Ako se uloži malo više može se kupiti usponska tuš baterija pa da i tuširanje bude pravi užitak, jednako kao da se nije moralo odustati od kade.

Umivaonik mora biti malih dimenzija, a današnji modeli su baš ono što može da odgovara. Bilo bi odlično da se po obliku svaki element uklapa, pa tako, ako je lavabo četvrtast, onda bi bilo dobro i da wc šolja bude takva, a po mogućstvu i tuš kabina. To ne utiče na dimenzije kupatila već na njegovu estetsku lepotu. Na veličinu će uticati boja koja je najbolje da bude bela pa da sanitarije ne privlače pogled na sebe.


Uređaji i nameštaj za kupatilo


Naša kupatila imaju ulogu i vešernice pa je mašina za pranje veša obavezan deo. U malim kupatilima dobar je izbor uski model koji se puni odozgo ili da se mašina za sušenje veša stavi na mašinu za pranje kao odlična alternativa.

Kupatilski nameštaj je važan deo opremanja malog kupatila i dobro je isplanirati nekoliko elemenata koji će biti dovoljni za kućnu hemiju, preparate za negu, peškire i druge sitnice. Ogledalo iznad lavaboa može da bude na ormariću pa da služi i za odlaganje, a i ispod lavaboa da stoji ormarić koji bi služio za odlaganje. Uz to, nekoliko polica na raspoloživim zidovima i to je dovoljno da sve bude skladno uređeno.

Pošto je reč o malom kupatilu i tonovi treba da budu svetli ili sa nekoliko efektnih detalja pa će se lepo uklopiti u ceo enterijer.

Nakon pronalaska idealnih elemenata i njihovog konačnog postavljanja, renoviranje je završeno, a ovakvo kupatilo će služiti svrsi decenijama i biti jednako lepo.

Da li imate još neke savete za renoviranje malog kupatila? Ili je racionalnije kupiti novi stan sa već predefinisanim enterijerom i novim kupatilom? Ostavite nam komentare!

 

(1) komentara
  • Lenka
    Lenka
    01-Nov-21


    Renoviranje kupatila je jedna od najvećih investicija u stanu, bez obzira da li je malo ili veliko. Kao što rekoste, i malo i veliko imaju isti broj sanitarija. Elem, pošto je moje takvo, a renovirala sam ga pre desetak godina, da kažem nešto iz svog iskustva. Mi nismo hteli kabinu, zidali smo tuš, kao bazenčić, na kome imamo zavesu, što je mnogo praktičnije od kabine. Prvo što zauzima manje prostora, a drugo što se lakše održava, jer ako imate kvalitetnu zavesu, jednom nedeljno je operete u veš mašini i opet izgleda uredno, dok se na zidove tuš kabine lepi kamenac koji je posle nekog vremena skoro nemoguće oprati. Osim toga, ako imate tuš, a ne kadu, lavabo treba da bude malo veći, jer ćete u njemu ponekad nešto i oprati. Praktičnije je da bude veći, i da ispog ima ormarić, gde ćete moći da smestite opremu za čišćenje. Ono što je najteže kad je u pitanju malo kupatilo je upravo održavanje. Lakše je održavati veliko nego malo. Ali, bez obzira koliko je malo, pločice treba da budu svetle, a osvetljenje dobro. Po mogućnosti xenonlight. Jer ništa gore nego malo, mračno i bez prozora, kakva najčešće i jesu po malim stanovima.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
164,800 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
71 m2
194,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
67 m2
312,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
67 m2
350,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
105 m2
259,888 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
77 m2
40,000 €
Prodaja / Zastupnik
BG HOME real estate
33 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

IN-EL
Eurostan nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Gigant nekretnine
Cilj nekretnine
Agencija Momčilović 011
SMB nekretnine
Milox nekretnine