SrbijaSpace

Sve što treba da znate o selidbi sa psom

Sve što treba da znate o selidbi sa psom
29
Sep-21

Sve što treba da znate o selidbi sa psom (46)

Objavljeno: 29/Sep/2021, SrbijaSpace.com

Selite se u novi dom?

Sigurni smo da ste natovareni obavezama sa svih strana. Na pameti vam je pakovanje stvari, bacanje nepotrebnih sitnica, angažovanje profesionalaca koji će ispuniti vaša očekivanja i još mnogo toga.

Ipak, to ne znači da u čitavom procesu treba da zaboravite na svog četvoronožnog prijatelja na koga selidba ima uticaja. Svaki odgovorni vlasnik trebalo bi da proces selidbe prilagodi svojim ljubimcima, kako bi ova tranzicija prošla što bolje i bez velikog stresa za psa.

Kako bismo pomogli svima koji se nalaze u ovom situaciji, u narednim redovima pisali smo o svemu što treba da znate ukoliko se selite sa psom.


#1 Dozvolite mu da upozna novo stanište


Psu je sigurnost veoma važna, što će vam  pokazivati svakog dana. Gde god da se nalazite, ljubimcu je bitno da bude u vašoj blizini i da vas uvek “drži na oku”. Na taj način on je bezbrižan i siguran da ga nećete ostaviti, kao i da ste uvek tu za njega.

Dok posmatra kako se selite, pas se ne oseća najprijatnije, zato je važno da ga na vreme upoznate sa novom sredinom i na neki način kreirate njemu poznato okruženje.

Pre nego što unesete nameštaj i druge sitnice u novi dom, prošetajte sa psom do lokacije, dozvolite mu da sve onjuši i na jedno mesto postavite posudice sa hranom i vodom, ali i njegove igračke (važno je da svakodnevna oprema takođe ostane i na staroj adresi). Online kupovina hrane i opreme za kućne ljubimce će vam biti veoma korisna tokom obavljanja ovog zadatka.


Selidba sa psom
 

Ukoliko ste u mogućnosti, zajedno u novom prostoru dočekajte dostavljača i potom nahranite ljubimca. Već tada, on će sa novom lokacijom povezati lepa sećanja, te će adaptacija biti znatno jednostavnija.

Takođe, ako imate vremena, nemojte se zaustaviti na jednom odlasku do novog stana. Više puta sa psom svratite dok stvari još nisu tu i već ste na dobrom putu.

Kada već sve bude spremno za useljenje u novi dom, posmatrajte ponašanje psa više nego što obično to činite. Stan ili kuću obezbedite tako da bude bezbedna sredina za psa. Uvek proveravajte da li ste zatvorili vrata vašeg novog doma, kako se ljubimcu ne bi desilo da istrči.

Ova situacija nije retkost prilikom selidbe, jer pas želi da se vrati na dobro poznatu lokaciju. Traženje ljubimca po novom komšiliku je sasvim sigurno situacija koju želite da izbegnete.


#2 Pakovanje sa psom - da ili ne?


Dok je preporuka da se pas upozna sa novom sredinom, mišljenja o pakovanju sa krznenim ljubimcem su oprečna. Poznato je da psi ne vole da gledaju kako se pakujete i odnosite njihove omiljene sitnice iz doma. Za njih je ovaj čin asocijacija na vaš odlazak.

Iako zvuči gotovo nemoguće, pakovanje bez psa je moguće, posebno ukoliko ne živite sami i u proces selidbe se upuštate sa partnerom, prijateljima ili čitavom porodicom.

Prvenstveno, važno je da kreirate detaljan plan pakovanja i osmislite redosled pakovanja po danima. Dok jedan ukućanin pakuje stvari, pas treba da provodi vreme sa ostalim članovima domaćinstva, u drugoj prostoriji ili napolju, u šetnji.

Hranu za pse, igračke, ležaj za psa i sve njegove sitnice pakujte na kraju. Čak i kada pas uoči da se stan postepeno prazni, važno je da su njemu omiljene stvarčice na okupu. U danima kada ne znate gde se šta nalazi, kod sebe uvek imajte nagradice ili njegove omiljene igračke za glodanje kako biste umirili psa, ako bude bilo potrebe.

Dok god održavate neki vid rutine, pakovanje neće biti toliko stresno iskustvo za psa. Pobrinite se da čak i kada ste pod stresom, budete uz vašeg ljubimca. On će vam sasvim sigurno uzvratiti svojom privrženošću i opustiti vas tokom ovog izazovnog procesa.


#3 Zadržite svakodnevnu rutinu


Psi nisu sasvim blagonakloni prema promenama u svakodnevnoj rutini. Zato je važno da ih održavate u idealnom odnosu baš kao da se ništa nije promenilo.

Nemojte zaboraviti na redovno hranjenje psa, šetnje u kojima uživa i njegov režim spavanja. Šetnju obavljajte dobro poznatom rutom na koju je pas naviknut. Takođe, ne bi bilo loše da mu tokom selidbe posvetite nešto više pažnje i ne dozvolite da nivo stresa poraste.


#5 Stres smanjite na minimum - psi osećaju kada ste uzemireni


Stres je jedna od čestih reakcija organizma na proces selidbe. Mnogo je pitanja koja vas muče i čekaju svoj odgovor, a organizacija selidbe zahteva kako fizički, tako i psihički napor.

Koliko god teško bilo, pokušajte da pored vašeg psa ne pokazujete znake stresa, a posebno nervozu, trčanje oko kutija, povišen ton i slično. Dobra organizacija selidbe je pola posla do eliminacije stresa i nervoze. Zato na vreme kreirajte plan i olakšajte sebi i svom psu ovaj period.

Za kraj ćemo dodati da ne zaboravite na posetu veterinaru i ažuriranje podataka na čipu kao što je adresa novog prebivališta. Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan i spremio vas za proces selidbe sa psom. Srećno!

 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
105,400 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
62 m2
89,800 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
61 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Cilj nekretnine
SMB nekretnine
IN-EL
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Eurostan nekretnine
Gigant nekretnine
Milox nekretnine
Agencija Momčilović 011