SrbijaSpace

Zašto je Satelit sve atraktivnije naselje za stanovanje u Novom Sadu?

Zašto je Satelit sve atraktivnije naselje za stanovanje u Novom Sadu?
03
Nov-19

Zašto je Satelit sve atraktivnije naselje za stanovanje u Novom Sadu?

Objavljeno: 03/Nov/2019, SrbijaSpace.com
(0) komentara (1040 pregleda)

Satelit postaje atraktivno naselje


Satelit je kao naselje formiran od 1962. do 1969. godine, znatno pre mnogih sadašnjih naselja u Novom Sadu. Ovo naselje nije bilo popularno potencijalnim kupcima nekretnina zbog svojih velikih nedostataka.


Stanovi u starim zgradama imaju samo dve veličine: 33 i 48 kvadrata!


Iako je starost ovih kuća i zgrada bila evidentna, ovo naselje je ipak bilo građeno planski u tadašnjem „radničkom stilu“. U zgradama su bili formirani stanovi od od 33 kvadrata, kao i stanovi od 48 kvadrata. Pojedini kupci su ipak pronalazili interes za kupovinu ovih stanova, jer su se odlučivali za njihovo renoviranje i kasnije prodaju za veću cenu. Kupaca ovih stanova još ima, jer je za njih potrebno platiti znatno manji iznos, što odgovara kupcima koji imaju ograničena finansijska sredstva, ali na taj rešavaju svoj stambeni problem.

Kuće su na Satelitu građene jednoobrazno i tipski i posedovale su relativno veliko dvorište. Ovaj tip kuća je bio prizeman, najčešće građen od naboja, a raspored je bio sledeći: ulazilo se direktno u kuhinju i trpezariju kao jednu celinu, zatim se ulazilo u jednu veću sobu, a iz te sobe u sledeću što znači da je prva soba bila prolazna.


Stare kuće na Satelitu su uglavnom srušene, a izgrađene nove stambene zgrade!


Nakon dugih godina planiranja, kuća na Satelitu su uglavnom srušene i počelo je zidanje novih stambenih zgrada. Ovo naselje je počelo menjati svoj izgled i uz izgrađen novi bulevar koji je povezao Futoški put i Novo Naselje, Satelit postaje atraktivno naselje. Sa jedne strane bulevara ostao je deo Satelita sa starim zgradama od kojih neke sa nadogradnjom, dok su sa druge strane nikle nove zgrade. 

Stare zgrade su posedovale ravnu krovnu ploču i bile građene u takozvanom „paviljonskom“ stilu. Nadogradnja je sa jedne strane obezbedila još nekoliko stanova, ali i rešila probleme loše izolacije ravnih krovova. Formirane vertikale ovih zgrada, nisu dozvoljavale izgradnju stanova veće kvadrature, već isto veličine 33 i 48 kvadrata.
 

Satelit je dobio potpuno nov bulevar koji spaja Futoški put sa Novim naseljem!


Satelit od ranije poseduje poštu, pijacu, vrtić, osnovnu školu, prodavnice i dobru povezanost gradskih autobuskih linija sa drugim delovima grada. Za razliku od prošlog vremena, Satelit postaje sve popularniji deo Novog Sada. Ako sada odete do Satelita, primetićete da je ovaj deo grada dobio jedno sasvim lep moderan izgled. Od starih kuća je ostalo tek nekoliko, a prethodne su kupovali zainteresovani investitori radi izgradnje stambenih zgrada.

Prodaje stanova u starijim zgradama na Satelitu ima, ali je i ponuda mala. Za njihovu bolju prodaju u neko poslednje vreme, zaslužni su pre svega agenti prodaje nekretnina, koji su prodavce tih stanova edukovali i stvorili njihov interes da staru nekretninu renoviraju pre prodaje, jer će za nju tako obezbediti veću cenu. Pojedine nadograđene stare zgrade u ovom naselju poseduju i lift.


Satelit ima u ponudi i prodaju stanova u novim zgradama!

U prodaji su najčešće stanovi koje prodaju investitori ili kompemzanti, koji su investitorima radili završne radove. Najčešća veličina novih stanova na Satelitu je od 33 pa do 45 kvadrata. Investitori su na neki način izbegli u svojim planovima projektovanje dvosobnih stanova.

Razlog je jednostavan, jer bi u tom slučaju morali projektovati izdvojenu kuhinju. Investitorima kalkulacija za takav tip stanova očigledno nije odgovarala pa su projektovali manje jednoiposobne stanove manje kvadrature i dvoiposobne stanove. Novije zgrade na Satelitu poseduju lift, što stanovima u ovim zgradama podiže kvalitet, a u eventualnoj kasnijoj prodaji i cenu. 

Stanovi u novijim zgradama na Satelitu, ipak još imaju nižu cenu za razliku od novijih stanova u drugim delovima grada, upravo zbog starog uvreženog mišljenja da stanovi na Satelitu nisu kvalitetni. Ipak u poslednje vreme se mišljenje o nekretninama na Satelitu polako menja u pozitivnom smeru, jer je ovih dana Satelit ipak jedan moderniji tip naselja u Novom Sadu.

 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
515,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
149 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
99,870 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
33 m2
177,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
81 m2
122,500 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
63 m2
197,370 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
73 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
118 m2