SrbijaSpace

Zašto su bezmetalne krunice najbolji izbor u stomatologiji?

Zašto su bezmetalne krunice najbolji izbor u stomatologiji?
23
May-24

Zašto su bezmetalne krunice najbolji izbor u stomatologiji?

Objavljeno: 23/May/2024, SrbijaSpace.com
(1) komentara (75 pregleda)

 

Jeste li ikada maštali o osmehu koji je ne samo prelep, već i potpuno prirodan i bez ikakvih nedostataka? Bezmetalne krunice su upravo takvo rešenje jer su idealne za rekonstrukciju zuba.

Potpuno izrađene od keramike, ove krunice su sve popularnije za nadoknadu jednog ili više zuba, bilo da se radi o prednjim ili bočnim delovima vilice. 

Njihov prirodan izgled, dugotrajnost i pozitivan uticaj na očuvanje mekog tkivo, odnosno desni, čine ih najboljim izborom u stomatologiji.


Prednosti bezmetalnih krunica

Bezmetalne krunice savršeno imitiraju prirodan izgled i skladno se uklapaju sa ostalim zubima. Njihovo idealno prelamanje svetlosti doprinosi ovom prirodnom izgledu. Izuzetna tvrdoća i dugotrajnost čin da ove krunice za zube budu prve na listi pacijenata koji traže trajna i estetski privlačna rešenja u stomatologiji.

Jedna od njihovih glavnih prednosti je očuvanje mekog tkiva oko zuba, bez štetnih posledica po desni, zahvaljujući drugačijem pristupu u pripremi zuba. Bezmatalne krunice zahtevaju manje uklanjanje zubne supstance u poređenju sa metalokeramičkim krunicama, a precizan rub omogućava savršen kontakt između krunice i desni.

Zbog toga što sadrže biokompatibilni materijal, ove krunice se lako uklapaju u tkivo u ustima, bez moguće negativne reakcije. Njihova glatka površina, bez mikropukotina, sprečava nakupljanje plaka. Takođe, skoro i da nema reakcije desni na njihovo prisustvo.


Koje su razlike između metalokeramičkih i bezmetalnih krunica?


Metalokeramičke krunice imaju metalnu bazu sa spoljnim slojem keramike radi estetike.

Međutim, tiokom godina, zbog prirodnog starenja, desni pacijenata mogu da se povuku, što može uzrokovati pojavu sivih linija gde krunica i zub dolaze u dodir.

Bezmetalne krunice ne sadrže metalnu bazu, već su potpuno izrađene od keramike koja se slaže s prirodnom bojom zuba. Kod ovih krunica se ne javlja problem s povlačenjem desni i sivim linijama tokom vremena.

S obzirom na prisutnost metala u metalokeramičkim krunicama, ne postiže se ista prozirnost kao kod prirodnog zuba, što otežava postizanje prirodnog izgleda i skladnog spajanja boje s okolnim zubima.

S druge strane, kod bezmetalnih krunica, svetlost se prelama na sličan način kao kod prirodnih zuba, pa je razlika u odnosu na prirodne zube gotovo neprimetna.


Da li su bezmetalne krunice pravi izbor za vas?


Ako želite da obnovite izgubljene zube ili poboljšate estetski neadekvatne zube, keramičke krunice mogu biti idealno rešenje.

Ova vrsta restauracije je pogodna za pacijente bez ozbiljnih anomalija u položaju zuba,  ako su zubi u vilici pravilno raspoređeni. Bezmetalne krunice se mogu postaviti na prednje i bočne zube, ali ne tolerišu velike razdaljine između nosača, pa je važno pažljivo proceniti stanje pacijentovih usta pre početka terapije, posebno za nosače zubnih mostova..

Takođe, mogu se postaviti na implante, ali uz korišćenje posebnih keramičkih nadogradnji za optimalan estetski rezultat.


Koji materijali se koriste za izradu bezmetalnih krunica?


Industrija bezmetalnih krunica beleži impresivan napredak, koristeći vrhunske materijale poput cirkonijum keramike i litijum disilikat keramike.

Ovi materijali su slični staklu - lagani, providni i otporni kao prirodni zub. Cirkonijum se izdvaja svojim mehaničkim osobinama, belinom i izuzetnom čvrstoćom. Prvobitno korišćen u svemirskoj tehnologiji, našao je primenu i u medicini, posebno u ortopedskoj hirurgiji i stomatologiji. Njegova tvrdoća ga čini idealnim za bočne mostove.

S druge strane, estetske osobine litijum disilikat keramike su neuporedive zbog čega se preporučuje za prednje zube.


Koliko dugo traju bezmetalne krunice?


Bezmatalne krunice mogu ďa traju preko 15 godina uz pravilnu oralnu higijenu. Najvažnije je održavanje dobrih navika, kao što su redovno pranje zuba i upotreba konca, posebno oko krunica, kako bi se sprečila pojava plaka i kamenca. Važno je pažljivo koristiti konac oko krunica da bi se izbegla oštećenja.

Takođe se preporučuju redovne posete stomatologu radi preventive i održavanja oralnog zdravlja.

Pravilna priprema i precizno postavljanje krunice doprinosi dugotrajnosti i estetici rešenja. Priprema zuba se radi do nivoa desni, što smanjuje verovatnoću da će doći do povlačenja desni, koje je povezano sa starenjem. 

Za pacijente sa više keramičkih krunica, upotreba silikonskog splinta može pomoći u sprečavanju škripanja zuba (bruksizma) i očuvanju trajnosti krunica. Splint deluje kao amortizer, opuštajući mišiće i održavajući normalnu visinu zagrižaja, i tako sprečiti prekomerno trošenje krunica.


Zaključak


Ako ste ikada maštali o osmehu koji je prelep i prirodan, bezmetalne krunice su pravo rešenje. Izrađene od keramike, idealne su za nadoknadu zuba, bilo prednjih ili bočnih. Njihov prirodan izgled, dugotrajnost i pozitivan uticaj na očuvanje desni čine ih najboljim i dugotrajnim izborom u stomatologiji.

Precizno postavljanje krunice i minimalno uklanjanje zubne supstance dodatno doprinose njihovoj dugovečnosti i estetici. Biokompatibilni materijali od kojih su izrađene ne izazivaju negativne reakcije, a glatka površina bez mikropukotina sprečava nakupljanje plaka. 

U poređenju sa metalokeramičkim krunicama, bezmetalne krunice nemaju metalnu bazu, pa se ne javljaju sivi rubovi tokom vremena. Svetlost se prelama kao kod prirodnih zuba, što čini ove krunice estetski superiornijim.

Sa pravilnom negom, mogu trajati preko 15 godina, čineći ih vrednim ulaganjem u vaš osmeh.

Slika: Close-Up Photo of a Woman Getting a Dental Check-Up · Free Stock Photo (pexels.com)

(1) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
370,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
135 m2
168,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
56 m2
75,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
98 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2