SrbijaSpace

Zašto su nekretnine i zlato pouzdane i isplative investicije?

Zašto su nekretnine i zlato pouzdane i isplative investicije?
07
Jun-24

Zašto su nekretnine i zlato pouzdane i isplative investicije?

Objavljeno: 07/Jun/2024, Ljiljana Bugarin
(0) komentara (60 pregleda)

U svetu finansija, gde se tržišta konstantno menjaju i nepredvidivost postaje norma, pronalaženje pouzdanih i isplativih investicija postaje sve važnije. Dva investiciona sredstva koja su se dokazala kao stabilna i isplativa kroz decenije, pa čak i vekove, su nekretnine i zlato. Zašto su ove dve opcije među najpouzdanijim za dugoročno investiranje?


Istorijska stabilnost i sigurnost


Jedan od glavnih razloga zašto su nekretnine toliko pouzdane investicije je njihova istorijska stabilnost. Nekretnine su vekovima bile simbol bogatstva i sigurnosti.

Zemljište, kao osnova za sve nekretnine, predstavlja ograničen resurs. Kako se populacija sveta povećava, tako raste i potražnja za stambenim i komercijalnim prostorom. Istovremeno, količina dostupnog zemljišta ostaje ista ili se čak smanjuje zbog urbanizacije i ekoloških ograničenja. Ova kombinacija ograničene ponude i rastuće potražnje prirodno vodi ka povećanju vrednosti nekretnina na duže staze.

Bez obzira na kratkoročne fluktuacije na tržištu, vrednost zemljišta i nekretnina ima tendenciju rasta na duge staze. Tokom ekonomskih ciklusa, može doći do privremenog pada cena, ali istorijski podaci pokazuju da se tržište nekretnina uvek oporavlja i često prelazi svoje prethodne vrhunce. Na primer, tržište nekretnina u razvijenim zemljama pokazalo je stabilan rast u periodima ekonomske ekspanzije, ali se takođe oporavilo nakon recesija, poput finansijske krize 2008. godine.

Zlato je univerzalno prihvaćeno kao sredstvo vrednosti kroz sve kulture i vremenske periode. Sertifikovano i pouzdano investiciono zlato je priznato kao sredstvo za razmenu i očuvanje bogatstva, bez obzira na lokalne ekonomske uslove ili valutne fluktuacije.


Zaštita od inflacije


Kada inflacija raste, povećavaju se i troškovi gradnje novih nekretnina, uključujući cene materijala, radne snage i zemljišta. Ovi povećani troškovi gradnje podižu cene novih nekretnina, što zauzvrat podiže vrednost postojećih nekretnina. Na taj način, vlasnici nekretnina mogu profitirati od rasta vrednosti svojih imanja, što im omogućava da očuvaju i povećaju svoju kupovnu moć.

Tokom inflacije, cene izdavanja nekretnina takođe imaju tendenciju rasta. Vlasnici stambenih i komercijalnih nekretnina mogu povećati kirije u skladu sa rastućim troškovima života i poslovanja, što im omogućava da održe realnu vrednost svojih prihoda. Ovaj rast prihoda od izdavanja dodatno štiti investitore od erozije vrednosti novca uzrokovane inflacijom.

Jedan od ključnih faktora koji omogućava zlatu da zadrži svoju vrednost tokom inflacije je njegova ograničena ponuda. Zlato se ne može proizvesti u velikim količinama kao što se može štampati papirni novac. Proces rudarenja je složen, skup i vremenski zahtevan, što znači da ponuda zlata raste veoma sporo. Ova ograničenost ponude pomaže da se održi njegova vrednost, čak i kada vrednost fiat valuta opada.

Zlato se predstavlja kao sredstvo vrednosti i razmene, bez obzira na ekonomske performanse pojedinih zemalja. Investitori mogu da ga lako pretvore u gotovinu kada je to potrebno, što ga čini idealnim sredstvom za očuvanje vrednosti tokom perioda inflacije. Investitori često prelaze na zlato kao sigurnu investiciju kada se suočavaju sa nesigurnostima na tržištu i rastućom inflacijom.
 

Evo ti srce na dlanu

https://www.freepik.com/free-photo/business-man-show-money-bank-note-make-financial-plan-invite-people-sell-buy-house-car-monetary-properties-loan-credit-insurance-concept_5072201.htm


Diversifikacija portfolija


Kombinovanjem nekretnina i zlata u investicioni portfolio, investitori mogu stvoriti stabilniji i otporniji portfolio. Dodavanjem nekretnina i zlata u portfolio, investitori smanjuju ukupni rizik jer diversifikuju svoju imovinu na različite vrste investicija koje nisu međusobno visoko korelisane. To znači da se negativne performanse jedne vrste imovine mogu kompenzovati pozitivnim performansama druge, čime se smanjuje volatilnost portfolija.

Nekretnine obezbeđuju stabilan prihod kroz izdavanje i dugoročni kapitalni rast, dok zlato pruža sigurnost i očuvanje vrednosti tokom ekonomskih nesigurnosti i inflacije. Ova kombinacija omogućava investitorima da balansiraju između generisanja prihoda i zaštite svog kapitala.

Investicioni portfolio koji uključuje nekretnine i zlato pokazuje veću otpornost na različite ekonomske cikluse. Dok se pojedinačni segmenti tržišta mogu suočiti sa izazovima, diverzifikovani portfolio može bolje apsorbovati šokove i održati svoju vrednost na duže staze.


Dugoročni kapitalni rast, pasivni prihod i likvidnost ovih investicija


Nekretnine i zlato su poznati po svom potencijalu za dugoročni kapitalni rast. Vrednost nekretnina obično raste s vremenom, posebno u rastućim urbanim područjima gde potražnja nadmašuje ponudu. Zlato, iako ne generiše prihod kao nekretnine, ima tendenciju da zadrži ili povećava svoju vrednost tokom vremena, posebno tokom ekonomskih nesigurnosti. Obe investicije nude potencijal za značajan kapitalni dobitak na duge staze.

Jedna od glavnih prednosti izdavanja nekretnina je stabilan prihod koji pruža. Iznajmljivanje stambenih ili komercijalnih prostora obezbeđuje redovne mesečne prihode, čak i tokom perioda ekonomske nestabilnosti ili tržišnih fluktuacija. Ovo pruža investitorima kontinuiranu finansijsku podršku i sigurnost.

Investiranje u iznajmljivanje nekretnina pruža pasivni prihod koji ne zahteva aktivno učešće investitora u svakodnevnim operacijama. Ovo omogućava investitorima da se fokusiraju na druge oblasti svog života ili da istovremeno upravljaju sa više nekretnina, što povećava skalabilnost investicije.

Zlato je jedno od najlikvidnijih sredstava na svetu. Ova visoka likvidnost pruža investitorima sigurnost i fleksibilnost u upravljanju svojim finansijskim sredstvima. Likvidnost zlata omogućava investitorima da brzo reaguju na promene na tržištu i zaštite svoj kapital od potencijalnih gubitaka. Kada se suoče sa padom cena na berzama ili drugim tržištima, investitori mogu prodavati svoje zlatne rezerve kako bi sačuvali vrednost svoje imovine ili iskoristili prilike za ulaganje u druge oblasti.

Investiranje u nekretnine i zlato je isplativa opcija i ove investicije nude različite prednosti koje mogu pomoći investitorima da očuvaju i povećaju svoj kapital kroz različite ekonomske cikluse. Bez obzira na tržišne promene, nekretnine i zlato ostaju dva najpouzdanija sredstva za dugoročno investiranje.

Slike: https://www.freepik.com/free-photo/golden-rmb-coins-cloth-bag_1193015.htm

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
370,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
135 m2
168,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
56 m2
75,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
98 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2