SrbijaSpace

Zašto su sve popularniji vojvodjanski salaši

Zašto su sve popularniji vojvodjanski salaši
17
Mar-23

Zašto su sve popularniji vojvodjanski salaši

Objavljeno: 17/Mar/2023, SrbijaSpace.com
(2) komentara (353 pregleda)


Teško da ćete naći nekog iskusnijeg stanovnika ovog podneblja a da nije čuo ono hej salaši na severu Bačke. Porasli smo sa ovim stihovima a popularnost salaša ne opada, čak se i povećava poslednjih godina. Najviše salaša u našim krajevima ima u Vojvodini, ni približno kao nekada, ali možda se ponovo vraćaju u modu.

Šta to ima u njima što pleni našu pažnju i što nas motiviše da im se iznova i iznova vraćamo?

Pokušaćemo da predstavimo i popularišemo salaše u ovom tekstu a ako to nekoga bude motivisalo da ih i poseti onda naš trud nije bio uzaludan.
 

Šta je salaš?

 

Salaš je tradicionalna kuća u Vojvodini, uglavnom u ruralnim područjima, najčešće okružena poljoprivrednim zemljištem i prirodom. Salaši su nastali su krajem 17. veka. Ovi objekti su izgrađeni od prirodnih materijala, kao što su drvo i cigla a krase ih široki tremovi i prostrana dvorišta. Sama reč salaš na mađarskom znali smeštaj, ali ne samo za ljude.

Jer kada pomislimo na salaš iskrsavaju nam slike ambara, čardaka, štale, domaćih životinja, svinja, ovaca, goveda, peradi i na centralnom mestu stara kuća koja miriše na dom.

Za one koji se jednom zaljube u njih oni su večno biseri u moru koji čekaju da ih pokupite.

 

Tradicija i kultura

 

Salaši su neizostavni deo kulture i tradicije Vojvodine. Oni predstavljaju jedinstvenu kombinaciju ruralnog života, autentične hrane i prirode i zato su toliko privlačni za sve veći broj turista i posetilaca kako iz zemlje tako i inostranstva.


Kuće za odmor i turizam

 

Nije Vojvodina samo Novi Sad a sam grad Novi Sad je nezamisliv bez svoje jedinstvene okoline u kojoj se izdvajaju mnogobrojni salaši sa fantastičnim sadržajima za odmor. Neki od nih su se izdvojili po svojoj popularnosti kao što su Pajin, Brkin, Salaš 137 a svi oni su samo deo ponude čuvenih bečejskih salaša.  Da ne budemo nepravedni, treba pomenuti i salaš Zvonka Bogdana, salaš kod Stare dunje, salaš Tatić pa salaš Katai, etno selo Tiganjica.

Nabrajanje može da potraje i sigurno je da bi ispustili neki koji je možda i atraktivniji od gore navedenih. Ostavićemo nešto i vama da razvijete sopstveni istraživački duh i pronađete salaše koji su vama omiljeni. Ostaje činjenica da su vojvođanski salaši deo kulture i tradicije ovih prostora koji nemaju nameru da prestanu da budu aktuelni.

Mnogi od njih su preuređeni i prilagođeni za seoski turizam i ugostiteljstvo pa nude veliki izbor tradicionalnih srpskih jela, bogatu trpezu kojoj bi mogli pozavideti i najveći svetski restorani.


Sadržaji na salašu

 

Sam boravak u autentičnom miljeu salaša, prirodi, na čistom vazduhu više nije dovoljan za mnoge. Tako je i proširena lepeza sadržaja na staze za šetnje, ribolov, jahanje konja, pa biciklističke ture. Idealno za tim bilding aktivnosti i druženja.


Tim bilding
Tim bilding
 

Ko želi da pronađe harmoniju, sklad ili mir u duši ima veliku šansu da ih pronađe na salašima.

Za one zahtevnije i sa dubljim džepom, kojima je hedonizam u krvi, mogu se naći i salaši koji u ponudi imaju vožnju starinskim fijakerom a zimi je vožnja sankama posebna atrakcija za decu.

Ipak, njihov najjači adut je boravak i uživanje u prirodi, uživanje u prirodnim lepotama, na čistom vazduhu koji vas izmori i natera da ogladnite pa tek tada ne možete odoleti lokalnim proizvodima kao što su sirevi, kajmak, kobasice, a domaće rakije. Proizvodi odličnog kvaliteta koji se i inače nalaze u prodaji na lokalnim pijacama i u prodavnicama. Posebno atraktivan je vikend turizam koji podrazumeva i prenoćište na salašu.


Ekskluzivni sadržaji na salašima


I to nije sve. Za one koji žele i imaju više u ponudi su salaši na više hektara sa objektima namenjenim turizmu i ugostiteljstvu. Oni su potencijalno vaša prevaga u odnosu na konkurenciju jer su idealno mesto za organizovanje korporativnih i privatnih svečanosti. U ovu kategoriju spada Salaš Đorđević, kompleks čija površina zemljišta iznosi 63.000 m2 (6,3 hektara) i koji pored standarnih sadržaja, asfaltnog puta, parkinga restorana za više stotina osoba poseduje i sportski centar.


Salas bazen
 

A tu su pored ostalog: 2 ograđena teniska terena sa automatskim zalivanjem, noćnom rasvetom, zatim asfaltni teren za košaraku sa 2 koša, teren za odbojku u pesku i teren za mali fudbal. Svi sportski tereni imaju rasvetu za noćnu igru. Napravljene su i svlačionice (muška i ženska odvojeno), kupatilo, toalet i kuhinja. Šta tu još ima pogledajte na ovom video snimku.

 

Umesto zaključka

 

Život u gradovima vremenom samelje i one najjače. Da bi produžili život i sačuvali vitalnost potreban nam je kvalitetan odmor, opuštanje, čist vazduh, zdrava hrana. Salaši se javljaju kao idealno rešenje. Uvrstite u svoju kartu odmora i ove objekte, vojvođanske salaše. Jer ipak, nije odmor samo leto, more ili planina.

Jer ne kažu tek tako ko se jednom napije vode sa baščaršije...

Slično je i sa salašima.

Oni vas zarobe, kupe i udenu se na način da ih iznova i iznova posećujete i uživate u čarima prirode, tradicije, kulture, lokalnih stanovnika.


Slike:
youtube.com
solis-nekretnine.com

(2) komentara
 • Ema
  Ema
  18-Mar-23


  Zadnjih par godina su salasi sve popularniji, lepo je otici na jedno popodne i pobeci od guzve u gradu.

 • Lena
  Lena
  17-Mar-23


  Divan tekst. Jeste, prvo što mi padne na pamet na pomen pojma "salaš" je poznata pesma "Hej salaši na severu Bačke", i neponovljivi Zvonko Bogdan, sa "osam tamburaša Janike Balaža". Salaši imaju dušu, nešto sasvim posebno. Sve ih je više koji se bave turizmom, što je super za povremeni beg iz grada. I dobro je da se oživljavaju oni stari, koji su dugo bili zanemarivani, ali i grade novi. Jer zaista, ko jednom ode, vraćaće se više puta i obilaziti nove, jer boravak na salašu je uvek prelepo iskustvo.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
116 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
71 m2
150,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
34 m2
162,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
63 m2
48,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
60 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
118 m2