SrbijaSpace

Zdrave zgrade pojam koji će promeniti svet

Zdrave zgrade pojam koji će promeniti svet
02
Jul-20

Zdrave zgrade pojam koji će promeniti svet (584)

Objavljeno: 02/Jul/2020, SrbijaSpace.com

Između čovek i prirode postoji neraskidiva spona, te otvoren prostor i zeleni pejzaži predstavljaju naše prirodno okruženje. Ipak, naši domovi i poslovi nalaze se u zatvorenim prostorijama, u urbanim gradskim sredinama pa nas od prirodnog staništa dele cigla, malter i beton. Inovacije u građevini pronašle su način da donesu prirodu u urbanu sredinu.

Reč je o biofiličnom načinu gradnje koji se bazira na upotrebi prirodnih materijala u kreiranju građevinskih objekata. Tako nastaju zdrave zgrade, izrađene od materijala pronađenih u prirodi, koje predstavljaju zdravo okruženje za boravak. U daljem tekstu otkrijte kako će ovaj način gradnje promeniti svet.


Zdrave zgrade - koncept gradnje u službi vašeg zdravlja


Biofilična arhitektura bazira se na zdravom konceptu građenja, koji se na engleskom naziva healthy building concept, i predstavlja sistem gradnje koji osim što građevinama daje interesantan i upadljiv vizuelni identitet, čini ih zdravim okruženjem za život i boravak.

Koriščenje prirodnih materijala u gradnji poput drva, kaučuka, bambusa, plute i sl. predstavlja odličan način da se kreira okruženje oslobođeno od štetnih dejstava veštačkih materijala, koji na višedecenijskom niovu mogu imati uticaj na naše zdravstveno stanje.

Takođe, povećan broj biljaka u zatvorenom prostoru značajno će doprineti povećanju nivoa kiseonika u prostorijama.

Dakle, ovakva gradnja predstavlja odličan način da se zdravi i neškodljivi materijali implementiraju u savremenu gradnju i na taj način kreiraju okruženje nalik na onom koje ćemo zateći na livadi, u parku ili u šumi.


Zdrave zgrade su štedljive i ekološki orjentisane


Koncept zdrave gradnje bazira se na integrisanju prirodnih resursa u urbanu sredinu,  a vrlo važna stvar je da je ovaj koncept okrenut i ekologiji, odnosno održivosti zdravih zgrada. Dakle, ukoliko uzimamo iz prirode treba da joj podjednako vratimo, a jedan od načina za to je biranje obnovivih resursa koji će čuvati prirodu.


enterijer soba zdrava gradnja
 

Tako su stanovi, lokali i prostorije zdravih zgrada konstruisane tako da crpe obnovive resurse energije, te, primera radi, većina ovih građevina ima solarne panele. Prostori okruženi biljkama pročišćavaju i osvežavaju vazduh. Takođe, korišćenje prirodnih materijala u samom procesu gradnje pokazalo se kao ekološki orjentisan način stvaranja novih objekata.


Građevine koje su dugovečne i višenamenske


Težnja ka životu i prirodi je jedna od osnovnih čovekovih potreba, pa samim tim boravak u okurženju izrađenom od prirodnih materijala stvara osećaj sigurnosti i prijatnosti od trenutka kada kročimo u takvu prostoriju.

Upravo zato što se grade tako da budu u skladu sa prirodom, poštujući sve njene zakone, zdrave zgrade su dugovečne i imaju potencijal u budućnosti arhitekture i građevine.

To je dobra vest za sve one koji bi želeli da baš u ovakvoj zgradi žive, rade ili kupuju. Zaista, zdrave zgrade mogu biti objekti različith namena. Tako se u svetu grade šoping centri, co-working kancelarije,  hotelistambene zgrade, teretane i mnogi drugi objekti, bazirani na zdravom konceptu građnje.


Jedinstvenost estetike i veliki broj mogućnosti


Vertikalne bašte koje predstavljaju prepoznatljive zelene zidove ispunjene biljkama i cvećem, neobične drvene konstrukcije, velike staklene površine, kao i mnoge druge estetske mogućnosti koje pruža zdrav koncept gradnje, čine ga jednim od najzanimljvijih i atentičnijih načina da arhitektura predstavi svoja remek dela.

Osim toga, zdrav koncept gradnje i korišćenje prirodnih materijala pruža bezbroj mogućnosti, a ideje niču baš kao i bijke posađene u ovakvim zgradama. Tako su neke od najlepših i najzanimljivijih svetskih građevina upravo primeri zdravog koncepta gradnje, koje daju sliku o zelenoj budunosti koja pravi sve sigurnije korake u građevinskoj industriji.

Iako smo negde na putu kroz inovacije i savremena tehnička dostignuća na trenutak izgubili dodir sa prirodom, budućnost je upravo u vraćanju na ono iskonsko u nama, i potrebu da se nađemo u zdravom i slobodnom okruženju, zato zdrave zgrade i jesu građevinsko rešenje koje će promeniti svet.

 

 

(3) komentara
 • Crvenkapica
  Crvenkapica
  02-Jul-20 20:19:40 PM


  Ako postoji bilo šta dobro u pandemiji, to je upravo to što som počeli da shvatamo značaj prirode u našem životu. Počeli smo da shvatamo koliko je "zeleno" bitno. Koliko je bitno da sačuvamo ono što nam je priroda dala. Bogu hvala na tome. Zdrave zgrade su svetao primer očuvanja i uvođenja prirode u naše domove. Po svetu se o tome sporadično priča već decenijama, tu i tamo pojavi se poneka takva zgrada, neki takav kvart, ali još uvek nedovoljno. Ovaj članak uliva poverenje da se konačno i kod nas razmišlja o tome. Verujem da će u budućnosti biti sve više ovakvih zgrada. Krajnje je vreme da se okrenemo prirodi.

 • Nadja
  Nadja
  02-Jul-20 13:48:19 PM


  Vertikalne baste su mi prelepe, napravila sam jednu i kod mene u dvoristu, posto sam na brdu i imam ogroman potporni zid. Godinama je stajao tako samo zid, dok nisam dosla na ideju da ga ozelenim. Sada u toj vertikalnoj basti gajim jagode a i razne zacine i cvece. Ja bih svuda gde moze postavljala bastice. Treba nam vise zelenila i brige o zastiti zivotne sredine.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
138,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
67 m2
415,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
106 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

LIFE HOUSE NEKRETNINE
Gigant nekretnine
IN-EL
Cilj nekretnine
SMB nekretnine
Agencija Momčilović 011
Eurostan nekretnine
Milox nekretnine