SrbijaSpace

Zen kao stil u enterijeru, ili mesto na kome se priroda susrela sa dizajnom

Zen kao stil u enterijeru, ili mesto na kome se priroda susrela sa dizajnom
27
Sep-22

Zen kao stil u enterijeru, ili mesto na kome se priroda susrela sa dizajnom

Objavljeno: 27/Sep/2022, Jelena Todorović
(0) komentara (650 pregleda)

 

Zen stil u enterijeru


Iako Zen nije striktno stil u enterijeru, njegovo unošenje u prostor, može od vašeg doma da stvori oazu mira, vaše utočište od stresa u svakodnevnom životu. Dobro urađen, izgled vašeg doma može biti zadivljujuć, jer se zen kao stil u enterijeru najjednostavnije može opisati kao mesto na kome se priroda susrela sa dizajnom.

Unošenje zen principa i filozofije u dekor vašeg stana ili kuće, povezano je sa neutralnim bojama, minimalističkim i jednostavnim nameštajem i dekoracijama, čistim linijama i karakteristikama koje donose ravnotežu. Jer zen se danas koristi kao termin koji opisuje stanje samosvesti, uravnoteženosti i postizanje mira sa svojim mislima, što je praktično - meditacija. Dakle, zen jeste jedan od pravaca u budizmu ali, kao što vidite, ovaj izraz danas ima mnogo širu primenu.


Kakav je zen kao stil u enterijeru?


Zen stil
 

Ovaj stil crpi inspiraciju iz koncepta uključivanja prirode u dekor vašeg doma, što se često može videti u azijskim kućama. Rezultat je stil koji je jednostavan, minimalistički, poput više različitih stilova današnjice, ali slojevit.

Možda će vam na početku teško pasti da odbacite neke stvari za koje ste svesni da vam nisu potrebne i da su višak, ali ih iz različitih razloga još uvek čuvate. Ipak, kada ih se rešite, osećaćete se daleko opuštenije i spokojnije, jer mnogo toga što čuvamo nas više opterećuje nego što u tome zaista uživamo. Zbog njih nam dom ponekad izgleda neuredno i pretrpano. Zen vam pomaže da u svemu tome pronađete ravnotežu i stvorite snažniju vezu sa prirodom, pa tako i sa sobom.


Savršena paleta boja


Zen stil boje


Najbolja paleta je prirodna i neutralna. Razmislite o bojama u prirodi, o svetloplavom nebu, sivim stenama i zlatno-bež boji peska na plaži. Ovo su savršene zen nijanse koje možete uneti u svoj dom. Bledo ružičaste i meke bele takođe izgledaju savršeno. Prilikom renoviranja svog doma, pomešajte ih tako što ćete izabrati nekoliko komplementarnih boja na zidovima, podovima i mekim delovima nameštaja.

Komadi od drveta ili kamena unose prirodu u vaš dom, stvarajući teksturu i toplinu na suptilan način. Bambus je još jedan odličan medij za uvod u vaš dekor, jer u azijskim enterijerima, priroda ima centralno mesto. A što se akcenata tiče, neke popularne opcije su i dalje prirodne boje, ali u malo smelijim nijansama, poput zelene, žute, narandžaste i plave.


Prirodne teksture


Zen stil enterijer


Osim što treba koristiti prirodne materijale za izradu nameštaja i dekora, teksture takođe treba da budu prirodne. Tkanine su mekane i privlačne, od prirodnih materijala poput lana, pamuka, vune i svile. Postoje prelepi jednobojni ćilimi i jastuci, koji vas prosto zovu da se zavalite i uživate sedeći na kauču, uz šolju omiljenog napitka, sami ili u društvu najmilijih.


Zona bez dezena


Zen stil


Dezenirane tkanine sa jakim šarama, tapete i šareni tepisi, uopšte ne odgovaraju ovom stilu. Jednostavnost je njegov imperativ, tako da teksture nadoknađuju nedostatak šara. Ako baš želite da unesete neki mali dezen u svoj prostor, to može biti neka geometrijska šara ili recimo cvet trešnje, po kojoj je Japan poznat. Nešto što može da se uklopi u ambijent, a da se ne udaljite previše od teme.


Prirodne dekoracije


Zen stil biljke


Iako cveće koje zahteva održavanje i koje može da odvuče pažnju svojim mirisima nije posebno popularno u zen enterijerima, biljke su veoma važne. One imaju umirujući efekat, pročišćavaju vazduh, ali i pojačavaju neutralnu paletu boja umirujućim zelenilom.

Neke od najpopularnijih vrsta koje možete izabrati da dodate svom zen ambijentu su mala bonsai stabla, bambus, svekrvin jezik i druge vrste dracene. Ali, biljke nisu jedini način da unesete prirodu u svoj ambijent.

U stvari, kamenje, šljunak i posude sa vodom ili mini fontane mogu vam pomoći da se opustite, i ponovo pronađete svoju vezu sa prirodom. Još bolje, napravite svoju zen baštu, bilo u zatvorenom prostoru ili u dvorištu, ukoliko ga posedujete.

Zen bašta može biti i sasvim mala, stona verzija (poput one na fotografiji iznad) koja će vam pomoći da unesete mir i jasnoću u svoje misli izvlačenjem linija u pesku, kad god osetite da vas brige pritiskaju. Ovo opušta kao kada radite u bašti ili se opuštate brinući o svojim biljkama.


Važnost dobrog osvetljenja


Zen osvetljenje


Zaboravite na najsjajnija fluorescentna osvetljenja. Zen enterijeri su u znaku slavljenja prirodne sunčeve, i manjih (i romantičnijih) izvora veštačke svetlosti. Iako su veliki prozori i staklene pregrade ključni, oni nisu uvek opcija u zavisnosti od rasporeda vašeg doma.

Ako nemate tako velike prozore, ne brinite. Možete da se fokusirate na nekoliko manjih rasvetnih tela poređanih po prostoru tako da možete da kontrolišete njihov intenzitet i postignete različite ambijente u zavisnosti od svojih potreba i trenutnog raspoloženja.

Na primer, neke ideje tipične za zen rasvetu ogledaju se u korišćenju:

* podnih lampi

* manjih stonih lampi

* japanskih fenjera

* sveća.

A kada je reč o zavesama, postoje dva glavna shvatanja zen dekora; možete da izaberete deblje modele, da biste stvorili osećaj intimnosti i istovremeno smanjili buku koja dopire spolja, što je posebno dobro ako živite u bučnom delu grada. U suprotnom, neke tanke i prozirne zavese će naglasiti element svetlosti.


Držite se minimalizma


Zen stil minimalizam


Zen enterijeri su kao i ostali azijski stilovi, prilično minimalistički. Na kraju krajeva, kako da se fokusirate na spokoj i ravnotežu, ako ste okruženi neredom? Ponekad nismo ni svesni toga da je sve to što nas okružuje slika našeg uma. Ono što je oko vas, mora biti i u vašoj glavi, hteli vi to ili ne. Zato smo ovo azijsko putovanje i započeli raspremanjem nereda i odricanjem od nepotrebnih stvari.

To ne znači da treba da se rešite svih svojih slika i ukrasnih predmeta, već da razmislite o tome da zadržite samo one koji za vas imaju posebno značenje, i u kojima zaista uživate. Zapitajte se šta vam od njih još uvek donosi radost, jer to je ono što treba da zadržite.


Izaberite moderan nameštaj


Zen moderan stil


Još jedan način da zadržite minimalistički osećaj i izbegavanje pretrpanog izgleda je moderan nameštaj jasnih i jednostavnih linija. Pokušajte da izbegavate kitnjaste i ometajuće detalje. Umesto toga, dajte prednost manjem broju kvalitetnih komada od drveta i drugih prirodnih materijala.

Da biste dodatno pojačali osećaj ravnoteže, potražite nizak nameštaj, koji odmah asocira na azijski zen enterijer. Na primer, verovatno neće delovati kao iznenađenje da je tip kreveta koji je najpopularniji u zen domovima legendarni krevet na platformi.


Podovi - razmislite o bosonogom hodanju


Zen


Ako volite da hodate bosi, osećaćete veću povezanost sa prirodom čak i kada ste u zatvorenom prostoru. Kao kada bosi hodate po pesku na plaži, ili po travi. Zbog toga, ne bi bilo loše da odaberete podne obloge koje vas ohrabruju da to češće radite, bez mogućnosti da se okliznete. Na primer, drveni parket, ili neutralni tepih, pa i nekoliko različitih tepiha od prirodnih materijala (pamuka i meke vune), za dodatni osećaj udobnosti. U obzir dolazi i polirani beton, koji je i praktičan, jer se lako održava, naravno, uz dodatak tepiha, jer može biti izuzetno hladan.


I za kraj...

Zen stil Japan

 

Kao što vidite, poput ostalih azijskih stilova, i zen je stil koji veliča minimalizam. Do pre dvaesetak godina, ovi stilovi u zapadnom svetu nisu bili posebno popularni. Današnje potrošačko društvo dostiglo je svoj vrhunac. Kupujemo previše stvari koje nam najčešće uopšte nisu potrebne, ili vrlo brzo prestaju da nam donose radost.

Zen je stil koji nam pomaže da se rešimo svega što nam nije važno, da ne kupujemo nepotrebno, i tako gomilamo ono što za nas nema nikakvu posebnu vrednost. I naravno, prilikom raščišćavanja, ne bacajte, već gledajte da prodate, poklonite, donirate ili reciklirate, da biste tim predmetima koji za vas više nemaju značaja, udahnuli novi život. Jer kako kaže poslovica, “što je za jednog čoveka đubre, za drugog je blago”. Ne mora da bude baš đubre, dovoljno je da vam više nije potrebno.

Pa, kako vam se dopada zen? Hoćete li pokušati da unesete bar neke njegove elemente u svoj dom? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Fotografije: YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
50 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
90 m2
900 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
95 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2