SrbijaSpace

Kupujete stan? Ne zaboravite na pomoć iskusnog advokata

Kupujete stan? Ne zaboravite na pomoć iskusnog advokata
15
Sep-21

Kupujete stan? Ne zaboravite na pomoć iskusnog advokata

Objavljeno: 15/Sep/2021, SrbijaSpace.com
(2) komentara (1186 pregleda)

Kupovina stana ogroman je ulog u životu svakog čoveka. I jedan od stresnijih događaja svakako. Sam proces kupovine veoma je složen i sastoji se od mnoštva koraka. Kako biste te korake što lakše prošli savet je da advokat bude deo vašeg procesa kupovine stana.


Advokat-pravna podrška prilikom kupovine stana


Radost i neizvesnost-osećanja su koje sublimira kupovina stana. Srećni ste jer ćete napokon ući u svoju nekretninu, otarasiti se gazda i kirija, ali opet nesigurni ste da će čitav proces bezbedno proći. Advokat tu može da vam pomogne. S obzirom na to da je promet nekretnina oblast koja trpi česte izmene zakonskih propisa, postoji rizik da ne budete upućeni u pojedinosti i na taj način nanesete sebi štetu.

Zato vam je potreban advokat. Osim toga, podaci kažu da je u Srbiji pre svega dve godine bilo oko dva miliona sudskih predmeta, a veliki deo njih su bile parnice koje se vode povodom nekretnina. Pojedini predmeti čekali su na presudu i po deceniju. Advokat je potreban i da biste sebi uštedeli vreme. On će otkloniti potencijalne rizike i voditi vas kroz čitav proces kupovine stana.
 

Ugovor prva stavka


Ugovor-prva stavka


Kupovina stana ne može se obaviti bez kupoprodajnog ugovora. Iako u načelu ugovor može da sastavi svako, po obrascu koji se može naći na internetu, savet je da advokat bude taj koji će sastaviti vaš ugovor. Takođe, nikada ne pristajte na ugovor koji je sastavila strana koja stan prodaje. Međutim, da biste stigli do ugovora najpre je važno izvršiti detaljnu pravnu proveru. Iskusan advokat zna kojim redosledom se ona obavlja, zato je vaše samo da se prepustite njegovom iskustvu.

Tako će advokat umesto vas proveriti da li postoje sporni imovinski odnosi u smislu da na stan pretenduje više vlasnika, da li je završena ostavinska rasprava. Česta je situacija da mnogi stanovi koji se prometuju budu pod hipotekom. I za to uglavnom postoji zabeležba u katastru. Međutim, kako se katastar ne apdejtuje tako često, ponekad se u tom vakum prostoru možete naći i vi.

Zahvaljujući svojim poznastvima i kontaktima advokat, čak i kada ne postoji zabeležba, može da proveri da li se stan eventualno nalazi pod hipotekom. Može da utvrdi i da je dokumentacija nekompletna kao i to da li se stan nalazi pod zakupom. Tako da kada isproverava sve te stvari, advokat može da sastavi kupoprodajni ugovor, a vi možete da izrazite i svoje želje kada je reč o odredbama ugovora.


Koliko košta advokat?


Jasno je da sve košta, pa i sigurnost i tu nema dileme. Kada se uzme u obzir angažovanje advokata, svakako da svi među prvim pitanjima postavljaju ono - koliko će to da košta. Ono što u Srbiji važi jeste advokatska tarifa i nje su advokati dužni da se pridržavaju.

Ponekad se cena određuje procentualno u zavisnosti od pravnog posla, ali najčešće je fiksna i određena je tarifom. Otprilike je ustaljena cena od 150 do 300 evra za sastavljanje ugovora i proveru dokumentacije. Međutim, ova tarifa ne može se primeniti na sve nekretnine. Jednostavno skuplje i luksuznije nekretnine podrazumevaju i veću naknadu.

Sa druge strane, manje nekretnine i nekretnine koje pazare ljudi sa nižim materijalnim statusom imaju drugačiju tarifu. Njima se čak može odobriti popust, kako bi uštedeli i u isto vreme obavili sigurnu kupovinu.

 

(2) komentara
 • Srecko
  Srecko
  16-Sep-21


  Danas se ništa ne radi bez advokata ukoliko želite pravnu sigurnost.

 • Milena
  Milena
  15-Sep-21


  Kad su nekretnine u pitanju, pomoć dobrog advokata je najvažnija. Bilo da ga angažuje agencija za nekretnine, ili vi sami, itekako je potreban, da proveri sve papire i posao sprovede u delo, tako da vas po završetku svega ne "boli glava". Nekretnina se ne kupuje svaki dan pa zato, na pravnoj pomoći, ne treba štedeti.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
211,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
89 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
325,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
79 m2
225,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
75 m2
Beograd
Vračar

Stambeno-poslovni prostor
750,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
341 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2