SrbijaSpace

Kako da uredite svoj dom koristeći pravilo trojke

Kako da uredite svoj dom koristeći pravilo trojke
26
Jul-21

Kako da uredite svoj dom koristeći pravilo trojke

Objavljeno: 26/Jul/2021, Jelena Todorović
(4) komentara (1813 pregleda)

Kada je u pitanju dizajn enterijera i kućni dekor, mišljenje većine nas je da imamo širok izbor za dekoraciju. A u stvari, savršen dizajn enterijera se kreira poštovanjem niza pravila, koja nam mogu pomoći da stvorimo zanimljiv i nezaboravan enterijer. Jedno od njih je i pravilo trojke, kojim ćemo se baviti u ovom tekstu. Dakle, pokušaćemo da objasnimo kako da uredite svoj dom koristeći upravo ovo pravilo.


Šta zapravo čini pravilo trojke?


Ovaj princip dizajna utiče na svaku prostoriju vašeg doma. Diktira raspored, veličinu i oblik predmeta, pa čak i boju, teksturu i dizajn tkanina u prostoru. Vrlo je popularan, pa se može videti svuda. A u pogledu dizajna enterijera, najbolje ga objašnjava princip uređenja prostora pod nazivom Feng Šui.

Po ovoj ideji, neparni brojevi se šire i stvaraju više energije, dok se parni brojevi skupljaju i zgušnjavaju. Zato, ako želite da u svoj dom unesete više energije, trebalo bi da stvorite dobro osmišljen prostor koji vas poziva u svoje okrilje i opušta. Kao i da učinite da vaš prostor deluje veće, bez obzira na to koliko je zaista veliki. A sve to, možete da izvedete pomoću moćnog pravila trojke.


A zašto baš trojke?


1pravilo trojke


Pa, jedan element nije dovoljan, a pet (ili više) je malo previše, tako da su tri – taman. Zašto? Pa, zato što je jedan dosadan, ne stvara mnogo energije, niti je posebno zabavan u prostoru. Recimo, zamislite praznu sobu sa samo jednom lepom podnom lampom u uglu. Bez obzira koliko je ta lampa lepa i praktična, neće biti dovoljna da vas natera da u ovom prostoru provedete više vremena.

Sada zamislite sobu sa pet ili više elemenata. Bez obzira što su namerno postavljeni tako, delovaće pretrpano. U čemu je stvar? Pa, stvar je u tome što ljudski mozak voli da lako slaže stvari kao u slagalici. Sa tri uvek možete da pronađete središnju tačku i ravnotežu, kao i simetriju. A kada uredite svoj prostor sa više elemenata, mozak počinje da radi toliko naporno, da sasvim prirodno počne da se opire.


Primena koncepta trojke


Primena koncepta trojke


Broj tri je simbol mnogih pozitivnih osobina. Kažu da označava kreativnost, maštovitost, radost, smisao za humor i još mnogo toga. Broj tri ima i religijsko značenje, jer označava Sveto Trojstvo, što znači da Bog postoji u tri ličnosti, kao Otac, Sin i Sveti Duh.

Kažu da je naš najveći naučnik Nikola Tesla bio opsednut brojem tri. Da je u hotelima uvek odsedao u sobama čiji je broj bio deljiv sa tri. Trojka se provlačila kroz mnoge njegove eksperimente, a sve što je imao i radio, bilo je uvek u vezi sa brojem tri.

U suštini, tri je uvek pozitivan broj. Pozitivan poput deteta, koje ne želi da prestane da se igra, niti da odraste. A kako reče Džulijan F. Fleron,  profesor matematike sa univerziteta Vestfild u Masačusetsu: „Kreativni odrasli je dete koje je preživelo“. Dete koje se zaigralo, pa zaboravilo da odraste. Broj koji simbolizuje to dete je upravo broj tri, znači, broj kreacije.

Dobro, sada kada smo razjasnili zašto bi trebalo koristiti pravilo trojke, hajde da pogledamo neke od načina koji će nam pomoći da ovaj koncept primenimo i na enterijer svoga doma.


Da krenemo od boja...


Kada u neki prostor unosimo boje, opšti princip je da osnova bude jedna velika površina, a zatim treba potražiti još dva načina za ponovno uvođenje te iste boje u prostoriju. Ovu boju, znači, treba ponoviti najmanje tri puta, da biste prostoriji dali osnovnu boju, jer inače izgleda kao da je tu slučajno, i kao da nije na pravom mestu.


Pravilo boja


Dizajneri najčešće praktikuju pravilo 60:30:10, za prijatnu atmosferu u enterijeru. Da razjasnimo, 60% treba da čini osnovna boja, 30% sekundarna boja, a 10% boja koja treba da posluži za akcentovanje. A da bismo lakše objasnili ovu podelu, daćemo primere.

60% u osnovnoj boji mogu se naći na zidovima, sofi ili krevetu, tepihu, ormarićima i vitrinama, kao i keramičkim pločicama, ako je u pitanju kuhinja ili kupatilo.


Kada


30% u sekundarnoj boji mogu da čine razne fotelje, prekrivači za krevete, draperije, vrata ili nešto od nameštaja.

Dok, 10% otpada na razne akcente, dekorativne elemente, jastučiće, umetnine, stone lampe, ramove za slike, sveće, cveće i tako dalje.


A šta je sa veličinama?


Bracni krevet


Pravilo trojke se takođe odnosi i na veličinu predmeta, što uključuje visinu i obim. Dobra vest je da svi predmeti mogu, ali i ne moraju biti iste veličine. Poput, recimo, istih ramova za slike kao na slici, ili kopozicija od po tri predmeta na svakom od noćnih stočića.

Kao što smo već rekli, ovo stvara više vizuelne privlačnosti nego što bi stvorile skupine od pet ili više figura, pošto bi delovale pretrpano, dok bi jedna delovala usamljeno i dosadno. Tri je, u stvari, zlatna sredina.

Šta sa oblicima?


Kuhinjski sto


Osim boja i veličina, intrigantnu kolekciju dekora možete stvoriti i sa tri predmeta u različitim oblicima. Logika veličine i oblika odnosi se na mnoge elemente enterijera. Recimo, jastuci koje stavljate na sofu ili krevet, kao akcenat, ili aranžman koji ste odabrali za police sa knjigama, ili raspored lampi kojima osvetljavate trpezarijski sto.


A kako to sve izgleda u praksi


Dnevna soba


Čak i oni koji više vole ravne linije i minimalističke enterijere, u pravilu trojke mogu pronaći ravnotežu i simetriju koja će delovati umirujuće. Jer, kao što vidite, pravilo trojke može biti moćan alat za uređenje vašeg doma. Ono može da sobu koja se ne oseća dobro izleči i transformiše u prijatnu sobu, u kojoj volite da provodite svoje vreme, a najbolje od svega je to što nije potrebno ni mnogo novca, ni truda, da biste ovo pravilo primenili u svom domu.

U pravilo trojke spadaju i arhitektonski detalji, poput grupe od tri prozora, tri stuba ili tri lučna otvora. Možete ih istaći bojom zida na kome se nalaze i istim zavesama. Ili ih naglasiti umetničkim delima koja su u istim ramovima, ili ukrasnim tanjirima u kolekcijama po tri komada.


Za kraj…


Ono što je sjajno, u vezi sa ovim pravilom je i to što ne morate u kupovinu novih predmeta. Jednostavno, pogledajte svoj trenutni prostor, rešite se viška stvari koje se ne uklapaju, i videćete da će pravilo trojke napraviti mala, ali značajna poboljšanja. Budite kreativni i uređujte svoj životni prostor zabavljajući se u isto vreme.

I, kako vam se dopada ovo pravilo? Hoćete li probati da napravite neke izmene u svom domu? Podelite svoje mišljenje sa nama u komentarima.


Autor: Jelena Todorović

 

(4) komentara
 • Srecko
  Srecko
  27-Jul-21


  Ja kad uredjujem svoj dom to radim kako ja hocu i po mom ukusu ali nije iskljuceno da to nekad uradim i po pravilu trojke.Tekst je odlican sve pohvale.

 • Nadja
  Nadja
  27-Jul-21


  Nisam do sada cula za to pravilo, deluje mi jednostavno a efektno, tako da cu obavezno isprobati.

 • stvarno je dobar
  stvarno je dobar
  27-Jul-21


  Odlićni saveti, hvala na deljenju. Najbolje je što stvarno ne treba puno novca

 • baš dobar tekst
  baš dobar tekst
  26-Jul-21


  Iako ne volim pravila ovo pravilo trojke mi deluje nenametljivo i primenljivo. Odličan i baš zanimljiv tekst. Uživao sam čitajući od početka do kraja...dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
97,850 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
38 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
1,350 €
Izdavanje / Zastupnik
Galerija nekretnine
92 m2
230,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
64 m2
110,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
45 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2