SrbijaSpace

Strane franšize ili domaće rent a car agencije

Strane franšize ili domaće rent a car agencije
23
Aug-19

Strane franšize ili domaće rent a car agencije

Objavljeno: 23/Aug/2019, SrbijaSpace.com
(0) komentara (865 pregleda)

Kada već neko dođe u situaciju da razmišlja o uslugama iznajmljivanja vozila, nekako se logično nameće i da se dvoumi između domaćih i stranih kompanija rent a car agencija.

Na tržištu naše zemlje su prisutne i strane franšize, ali i domaće rent a car agencije. Srećom za korisnike ovih usluga, agencije za iznajmljivanje vozila su zaista brojne, tako da je i mogućnost izbora velika. Međutim, treba imati na umu da se donekle razlikuje poslovanje domaćih rent a car agencija i stranih, koje posluju po modelu franšize.


Rent a car franšize

U ovom trenutku na tržištu naše zemlje postoje nemačke, američke i francuske strane franšize rent a car agencija koje posluju u Srbiji. Ipak, ima i britanskih i italijanskih, ali su najzastupljenije agencije čija se sedišta nalaze na području Sjedinjenih Američkih Država.

Postoji nekoliko osnovnih smernica, po kojima te kompanije posluju, a one moraju striktno da budu primenjene od strane primaoca franšize. A sve to znači da se pravila poslovanja matične kompanije, odnosno davaoca franšize u potpunosti moraju poštovati.

Međutim, ono što predstavlja otežavajuću okolnost jeste upravo usklađivanje poslovanja strane kompanije sa načinom poslovanja na tržištu naše zemlje. Zato treba imati na umu da većinom strane franšize i njihov princip funkcionisanja više odgovaraju strancima.

Naravno da to ne znači da stanovnici Srbije ne koriste usluge stranih franšiznih rent a car kompanija, već da je primetno da se stranci mnogo više odlučuju za korišćenje usluga tih kompanija.


Domaće rent a car agencije

Nekako se mnogi stanovnici naše zemlje radije odlučuju za domaće rent a car agencije. U principu je vrlo jednostavan razlog za to, pošto imaju više poverenja u lokalne kompanije. A posebno ukoliko imaju preporuke svojih kolega, rođaka ili prijatelja za neku od agencija.

Podrazumeva se da to nije primarno u odabiru rent a car kompanije, ali sasvim sigurno dosta utiče na odluku o tome da li je bolje izabrati strane franšize ili domaće rent a car agencije.


Kako funkcionišu agencije za iznajmljivanje vozila?

Princip po kome bi svaka rent a car agencija trebalo da posluje je manje - više istovetan. Brojne su pogodnosti koje svaka od njih nudi, a između ostalog i:

  • neograničena kilometraža
  • dovoženje vozila na adresu koju klijent navede
  • kompletno Kasko osiguranje
  • bez obaveznog depozita
  • gratis GPS navigacijom uređaj
  • gratis lanci za sneg
  • gratis sedište za dete

 

Najbitnije je da klijent kome je potreban ili navigacioni uređaji ili lanci za sneg ili sedište za dete to navede prilikom kreiranja upita. U principu se ta, da kažemo dodatna oprema, isključivo obezbeđuje na zahtev klijenata.

Takođe je važno i da se svako ko je zainteresovan za korišćenje usluga rent a car agencija, dogovori sa nadležnima o detaljima. A na prvom mestu se misli na mesto, na kome bi trebalo da preuzme vozilo, te oko već pomenute dodatne opreme. Postoje strane franšize ili domaće rent a car agencije koje posluju na nešto drugačiji način.

Zato ne bi trebalo klijent da bude iznenađen ukoliko se od njega zahteva da ipak položi depozit. Naime, određene kompanije nastoje da se na taj način osiguraju. A u većini slučajeva je depozit precizno definisan, te se mahom kreće u rasponu od 200 do 500 evra, obično u dinarskoj protivvrednosti. Pojedine agencije imaju praksu da zavedu kreditnu karticu klijenta, a na kojoj mora biti iznos naveden u obaveznom depozitu.


Rent a car lokalne agencije
 

Svakako da će o tim detaljima svaki klijent da bude informisan prilikom dogovora sa nadležnima u okviru izabrane rent a car agencije. U određenim situacijama će izabrana kompanija obezbediti popust klijentu. Mahom se popust odnosi na iznajmljivanje vozila na duži vremenski period, mada određene agencije nude i nešto drugačiji vid pogodnosti plaćanja.

Svakako bi trebalo da se klijent na vreme informiše o obavezama koje ima, ukoliko se odluči za iznajmljivanje vozila. Troškove goriva koje potroši tokom perioda iznajmljivanja će klijent biti u obavezi da samostalno snosi. Isto tako je važno i da minimum 48 sati pre nego što istekne rok za vraćanje vozila, a ukoliko želi da produži period najma, on na propisan način obavesti nadležne u okviru odabrane rent a car agencije o tome.

Bitno je i da u slučaju bilo kakve nezgode sa vozilom kontaktira nadležne, te da ih informiše o nastaloj situaciji. Svaki klijent će biti informisan i o tome kako bi trebalo da postupa u slučaju da do saobraćajne nesreće dođe, a kako ne bi povredio odredbe ugovora, koji je pre toga potpisao sa izabranom agencijom za iznajmljivanje vozila.


Strane franšize ili domaće rent a car agencije

Vrlo je nezahvalno davati odgovor na ovo pitanje. Naime, postoje ljudi koji bez pogovora biraju domaće rent a car agencije, jednostavno zato što imaju poverenja u njih. A isto tako ima i onih klijenata, koji se pre odlučuju za strane franšize, zato što su one na svetskom nivou poznate.

Baš zato i nije dobro mešati se u odluku klijenta o tome da li će se odlučiti za strane franšize ili domaće rent a car agencije. Ipak, najbitnije je da svako od njih pojedinačno izabere agenciju za iznajmljivanje vozila, koja nudi najbolje uslove.

A upravo zato se i preporučuje svakome, kome je ta usluga potrebna da najpre zatraži relevantne informacije. Tek ako ima adekvatne podatke o načinu poslovanja konkretne kompanije i uslovima iznajmljivanja vozila, on može i odlučiti da li mu sve to odgovara u potpunosti ili ne. U principu je svejedno da li će se neko odlučiti za strane franšize ili domaće rent a car agencije (unirent, rentacarmenadžer,mms auto rent a car).

Najbitnije je da izabere onu kompaniju za iznajmljivanje vozila, koja može da odgovori adekvatno na sve njegove zahteve.

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
160,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
113 m2
1,300,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
207 m2
210,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
106 m2
230,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
85 m2
155,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
70 m2
42,000 €
Prodaja / Zastupnik
BG HOME real estate
58 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

LIFE HOUSE NEKRETNINE
Eurostan nekretnine
IN-EL
SMB nekretnine
Milox nekretnine
Gigant nekretnine
Agencija Momčilović 011
Cilj nekretnine