SrbijaSpace

Kako da zaštitite svoj balkon od vetra i kiše, i uživate na njemu i tokom jeseni

Kako da zaštitite svoj balkon od vetra i kiše, i uživate na njemu i tokom jeseni
29
Sep-23

Kako da zaštitite svoj balkon od vetra i kiše, i uživate na njemu i tokom jeseni

Objavljeno: 29/Sep/2023, Jelena Todorović
(2) komentara (402 pregleda)


Ako posedujete stan sa balkonom, verovatno imate sve; pogled, svež vazduh, ali i mnogo vetra. Ipak, jaki i česti udari kiše i vetra u jesen, mogu da upropaste vaš boravak na otvorenom. A kako da zaštitite svoj balkon od vetra i kiše i uživate na njemu i tokom jeseni pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa ako smo vas zainteresovali, nastavite da čitate.


Nedostaci vetrovitog balkona


Svež povetarac na vašem balkonu tokom vrelog letnjeg dana je više nego poželjan. Ipak, kada dođe jesen, kao sada, to vam sve manje prija. Pa još kad je vreme i kišovito, verovatno vam se ne mili da izađete na balkon ni na trenutak, a kamoli da sedite na otvorenom i uživate uz šolju omiljenog napitka. Ne prija vama, ali ni vašim biljkama, koje se bukvalno smrzavaju.

Ako vaš balkon nije zaštićen od vetra, lišće, prašina i kiša mogu da naprave haos. Moraćete mnogo češće i temeljnije da čistite svoj balkon, da biste bar ponekad uživali na njemu. A priznaćete, u današnje vreme, imamo sve manje vremena (pa i volje) za svakodnevno čišćenje balkona.


Hajde onda da vidimo kakva rešenja za zaštitu balkona mogu da se pronađu na tržištu


Providne terase


Sa balkonom otpornim na vetar i kišu, ne morate da brinete o gore navedenim problemima. Možete da sedite napolju češće, čak i tokom najhladnijih dana. Zašto da ne? Stakleni, ili zidovi od providne kristal folije, mogu znatno da smanje udare vetra, kao i vlagu od kiše na vašem balkonu. Ali da vidimo šta još može da se upotrebi u te svrhe…


Vetrobranska stakla


Vetrobranska stakla su proizvodi za zaštitu od vetra i kiše, napravljeni kao stakleni zidovi, poduprti aluminijumskom konstrukcijom. Zahvaljujući svojoj funkcionialnoj, ali elegantnoj strukturi, vetrobranska stakla sprečavaju većinu vetra da dopre do vašeg balkona, dok i dalje možete nesmetano da uživate u pogledu. Priznaćete, veoma zanimljiva alternativa, koja uz sve to, čuva vaš balkonski nameštaj.


Nadstrešnice za balkone


Ako vaš balkon nema nikakvu nadstrešnicu, to može biti veoma nezgodno. Zato, ako ste vlasnik ovakvog balkona, razmislite o tome da ga pokrijete nadstrešnicom ili krovom, šta god je najpogodnije. Tako će vaš balkon biti zaštićeniji od kiše, ali samo ako nije u kombinaciji sa vetrom, jer u tom slučaju, nadstrešnica ne može u potpunosti da reši problem.


Stakleni zidovi


Možete se, takođe, odlučiti za čvrste ili klizne staklene zidove sa dve strane. Oni sprečavaju da kiša, sneg i vetar prodru na vaš balkon, kroz jednu od otvorenih strana, čineći vaš balkon otpornijim na vremenske prilike. Ipak, čeona strana ostaje otvorena, što vaš balkon čini izloženim kako suncu, tako i vlazi i vetru.


Vertikalne tende


Vertikalne tende


Tende su prvobitno bile namenjene samo za zaštitu od sunca za šta su, zaista, nezamenljive. Ipak vertikalne tende takođe mogu efikasno da blokiraju i vetar. Opremljene integrisanim bočnim vodilicama po kojim se kreću uz pomoć bočnih sajli, mogu da izdrže čak i malo jače nalete vetra. Mogu da stoje potpuno vertikalno, ali se uz pomoć ruku može stvoriti i nagib pod izvesnim uglom. I mogu se pokretati ručno, ali i uz pomoć cevastog elektromotora, što je daleko jednostavnija i komfornija opcija.


Kako da kontrolišete količinu vetra na vašem balkonu?


Tokom vrelih avgustovskih dana, sasvim sigurno ste uživali u rashlađujućem, svežem povetarcu. Ali, zar neka vrsta izolacije ne bi povećala rizik od pregrevanja vašeg stana? Možda mislite da biste se osećali kao u akvarijumu? Ipak, razmislite još jednom.

Jer, na sreću, položaj svih ovih materijala za zaštitu može se kontrolisati, što znači da ćete imati kontrolu nad količinom vetra na vašem balkonu. Neka vetrobranska stakla mogu se pomerati gore-dole, stakleni zidovi mogu se otvarati kliznim putem, a vertikalne tende mogu da se podignu i urolaju, tako da vaše uživanje u ćarlijanju vetra neće biti umanjeno. Ipak, ako vam ni to nije dovoljno, neki plafonski ventilator može da bude odličan dodatak.


I na kraju...
 

Jesenji balkon


Dok neki vole jesen, neke druge ona rastužuje. Dani su sve kraći, vreme sve lošije, pa vaše uživanje na otvorenom počinje da se proređuje. A nema potrebe da bude tako. Uz neku od opcija o kojima smo govorili u ovom tekstu, moći ćete i dalje da pijuckate svoju popodnevnu kafu, ili čašu vina u večernjim časovima, uz porodicu, prijatelje i kućne ljubimce. Ako vam je hladno, umotajte se u toplo ćebe, i opustite posle radnog dana.

Kako kažu Skandinavci, koji su to pretočili u način života poznat pod nazivom hygge: „Ne postoji loše vreme, samo neadekvatna odeća“. Opremite svoj balkon dobrom garniturom za sedenje, jastucima i ćebadima, toplo se obucite i uživajte uz svetlost sveća. I ne čuvajte ništa za posebne prilike, iskoristite svaki dan u potpunosti, jer svaki dan vašeg života je važan i poseban na svoj način.

Koliko vremena provodite na svom balkonu kada prođe letnja sezona? Da li biste voleli da uživanje na otvorenom traje duže? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Fotografije: Unsplash.com i Lunacerade.rs

Autorski tekst: Jelena Todorović

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(2) komentara
 • Milica
  Milica
  29-Sep-23


  Imam zastakljenu terasu već godinama, i zaista volim da sedim na njoj i u toku zime. Inače, kod nas ona služi za pušenje, pošto imamo porodični dogovor da se u stanu ne puši. I super je. Družimo se tamo uz kaficu i u sred zime.

 • Ema
  Ema
  29-Sep-23


  Obozavam jesen, imam veliki balkon sa tendom tako da mi ne smeta ni kisa ni vetar.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2