SrbijaSpace

Licenca za agenta nekretnina

Licenca za agenta nekretnina
25
Apr-21

Licenca za agenta nekretnina

Objavljeno: 25/Apr/2021, SrbijaSpace.com
(9) komentara (21568 pregleda)

Posao agenta za promet nekretninama je za mnoge posao iz snova. Dinamičan, stalno se upoznaju novi ljudi, radno vreme je fleksibilno, otkrivaju se lepote velikog broja nekretnina… Da bi mogli da se zaposlite na ovoj poziciji treba vam licenca za agenta nekretnina čemu prethodi učenje osnovnih pojmova, a nakon licence i mnogo dodatnog učenja kroz praksu.

Koji koraci vas vode ka licenci za agenta u posredovanju prometa nekretninama? Kako da budete uspešni u tom poslu? Da li i radno mesto tj. agencija za promet nekretnina „igra“ neku ulogu u napredovanju ka većoj kvalifikaciji? I možda najprovokativnije pitanje je zašto je agent za nekretnine sve tražnije zanimanje?

Sve odgovore ćete dobiti ako nastavite sa čitanjem daljeg teksta.


Šta obuhvata polaganje za licencu za agenta nekretnina?


Da bi mogli da posredujete u prodaji morate biti licenciran agent. Stručna osposobljenost se proverava tako što se polaže stručni ispit koji je sastavljen i organizovan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije. Dakle, reč je o ozbiljnoj proceduri za koju se morate dobro spremiti.

Biće potrebno da znate stvari iz oblasti:

 • Prava u vezi sa posredovanjem u prometu i zakupu nekretnina
 • Menadžmenta u posredovanju prometu i zakupu nepokretnosti
 • Ekonomski aspekti iz oblasti prometa i zakupa nekretnina
 • Građevinski aspekti vezani za prostorno planiranje unutrašnjeg i spoljnog prostora


Učenje za ispit zahteva posvećenost i želju za usvajanjem novih znanja. Velika većina ga položi već iz prvog puta, a ako vam ne uspe uvek postoji mogućnost novog izlaska na polaganje.

Treba naglasiti da je svaki podatak koji se uči tu sa razlogom i potreban je licenciranom agentu radi praktičnom snalaženju u poslu.


Nakon licence sledi obuka


Praktična obuka za agenta za nekretnine se sprovodi kroz praktičan rad u Agenciji za promet nekretnina. Od vas zavisi gde ćete odabrati da započnete svoj posao, a to će uticati na vaše dalje učenje i konačan cilj da budete uspešan licencirani agent.

Kada se zaposlite u odgovornoj agenciji imaćete podršku mentora i pomoć svih zaposlenih koji će vas uputiti u sve tajne ovog posla.

Važno je „upijate“ sve detalje i učite od iskusnih kolega jer sitnice mogu da učine da sklopite posao o kupoprodaji nekretnina, ali i sitnice mogu da pokolebaju klijente. To je jedini pravi način za stvaranje uspešne karijere.


Kakve osobine krase dobrog licenciranog agenta?


Poznavanje materije iz oblasti prometa nekretnina je samo deo koji bez spoljašnje prezentacije malo znači.

 • Agent za nekretnine se dobro priprema pre svake prezentacije i zna odgovore na većinu pitanja. Poznaje grad i naselje gde prezentuje nekretninu, upućen je u sve detalje.
 • Ima strpljenja i za klijente koji iskazuju milion zamerki, ima strpljenja i za beskonačno davanje odgovora telefonom.
 • Uvek je ljubazan, prijatan i poslovan.
 • Dobar licencirani agent ne nagovara na kupovinu. On je tu da predoči sve prednosti neke nekretnine, da ukaže i na potencijalne nedostatke i cenu njihovog rešavanja.
 • Licencirani agent zna da su loša razdoblja moguća, ali se konstantno posvećuje unapređenju znanja i kroz učenje napreduje
 • Agent je prodavac koji kupcu prodaje san koji želi da ostvari kupovinom nekretnine. Da bi to postigao treba da ume da sluša, da opaža detalje i da brzo izvodi zaključke jer to može biti presudno kod sklapanja poslova.

 

Dobri licencirani agenti
 

Mnogima je sve ovo previše pa odustanu od posla. Oni koji su uspešni su oni koji uživaju u prezentovanju nepokretnosti, razgovoru sa klijentima i pronalasku idealne nekretnine. Ako volite svoj posao i posvećeni ste i uspeh će garantovano doći vremenom.


Mnogi i pored licence zaključe da nisu za ovaj poziv


Renomirane agencije za promet nepokretnosti su voljne da svakom licenciranom agentu daju šansu.

To podrazumeva da imate nekoliko meseci da zaključite da li je ovaj posao stvarno za vas. Dosta njih odustane i to najčešće već nakon prve greške pri prezentaciji i obraćanju. Deo procesa učenja je stvaranje grešaka, ali je važno da učite na njima i da ih ne ponavljate. Vremenom će dosta stvari postati rutina pa ćete biti sigurniji u svoje znanje i pravilan pristup klijentu.

Mentor i kolege će imati razumevanja i prepoznati vašu želju da se zadržite i učite, ali ako shvatite da opis posla nije ono što ste želeli, onda ovo možda zaista nije vaše buduće zanimanje.

Strah od polaganja za licencu ne treba da postoji. To je samo jedna stepenica ka uspešnoj karijeri koja se gradi kroz praktičan rad sa klijentima. Nikada nećete znati sve, uvek će postojati situacije koje vas mogu iznenaditi, ali ako ste uporni, komunikativni, volite posao koji je dinamičan, vrlo je moguće da ćete biti uspešni u karijeri posrednika u kupoprodaji nekretnina.


Kako prepoznati pravu agenciju za nekretnine?


Lako. Ako vam agencija za nekretnine pruža mogućnost da napredujete, da se usavršavate, onda je takva agencija pravi izbor za vas. Dobra agencija je vaša „odskočna daska“ koja će vas usmeriti u pravom smeru, gde ćete naučiti pravilan odnos prema klijentima i moći da napredujete u skladu sa svojim zalaganjima. Tržište nekretnina je stalno u porastu, a dobri licencirani agenti nekretnina su uvek traženi jer takvi imaju dobre rezultate.

Da li ste vi zainteresovani za karijeru u oblasti prometa nekretninama? Šta mislite o ovakvom poslu? Možete ostaviti komentare nakon čitanja ovog teksta, čekamo ih!

(9) komentara
 • Jasmina
  Jasmina
  27-Aug-23


  To je nešto što me je oduvek privlačilo. Ali treba se edukovati. Gde naći literaturu, koliko ispita ima za licencu, gde se polaže i koliko to sve košta ??? Oprostite, vrlo je bitno.... Molim za odgovor na moj E-mail.... S poštovanjem, Jasmina

 • Jelena Baškot
  Jelena Baškot
  23-Feb-23


  Postovani, ja sam zainteresovana ali ne znam sta je prvi korak da li se upisuje neki kurs za agenta ili sama pronalazim skripte/udžbenike. Veliki pozdrav!

 • Ranko Fonjga
  Ranko Fonjga
  05-Dec-22


  Prijava

 • Gordana
  Gordana
  22-Aug-22


  Gde se može dobiti knjiga ili skripta za polaganje stručnog ispita za agenta u prometu nekretnina.hvala

 • Nemanja
  Nemanja
  16-Jan-22


  Hvala na opsežnom tekstu i lepom objašnjenju. Odmah sam odustao čim sam video koliko zakona treba naučiti. Lepo je kad se ljudi bave nečim što vole, ali ako to ne rade i izvan radnog vremena, treba biti jako obazriv.

 • Ema
  Ema
  26-Apr-21


  Imam drugaricu koja radi kao agent za nekretnine u Novom Sadu, bas je zadovoljna svojim poslom, vidi se da uziva dok radi. Naravno nije svaki posao za svakoga, ali kad se pronadjes u necemu onda je sve lako.

 • Marina
  Marina
  25-Apr-21


  Jedno vreme sam, još kao devojka, radila kao sekretarica u agenciji za promet nekretnina, pa pomalo i kao agent. U to vreme nije bila potrebna licenca, pa su se u toj agenciji samo smenjivali razni, koji su dolazili da probaju leži li im taj posao, a onda je većina odlazila dalje. Jer zaista, nimalo nije lako, tako da nije za svakoga. Elem, moglo je da bude zanimljivo, a mogla je i da zavlada mrtvaja, pa da se po mesec dana ne proda ništa, a pritom, vodate ljude da gledaju, slušate razne priče, a posao stoji. Danas je druga priča, ipak se sve to radi mnogo profesionalnije, ali mislim da ne bih radila taj posao. Valjda s godinama imam sve manje afiniteta ka direktnom radu sa ljudima.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2