SrbijaSpace

Kako odabrati agenciju za nekretnine

Kako odabrati agenciju za nekretnine
22
Sep-22

Kako odabrati agenciju za nekretnine

Objavljeno: 22/Sep/2022, SrbijaSpace.com
(3) komentara (1764 pregleda)

 

Jedno od najizazovnijih zanimanja proteklih godina je svakako agent za nekretnine. Mogućnost da sami kreirate radno vreme, utičete na iznos svoje zarade koja je iznad proseka čini da je sve veće interesovanje za ovo uzbudljivo i teško zanimanje.

Elem, ako ste se odlučili da gradite karijeru agenta za nekretnine prvi pravi korak bi bio odabir agencije za nekretnine. Teorijski, to treba da bude agencija u kojoj biste mogli da na pravi način ostvarite svoje ambicije i steknete preko potrebna znanja i iskustva. Ako se ne potrudite prilikom izbora agencije možda to bude ono naše malčice je drukčije u praksi.

 

Prvi korak

 

Za početak, napravite spisak potencijalnih lokalnih agencija za nekretnine koje biste kontaktirali. Napišite sebi uslove koje nude svaka od njih pa pokušajte na osnovu onoga što vi želite da aplicirate u agenciji koja nudi najviše od onoga što ste vi zamislili. Deluje logično, jednostavno i lako ostvarljivo.

Imajte na umu reputaciju agencije i naravno, finansijske uslove u pogledu provizije koji vas očekuju.

Zašto je ovaj korak važan? Jednostavno zbog toga što izbor agencije za nekretnine može da ima uticaj na vašu karijeru, brzinu napredovanja i generalno vaše mesto u ovoj industriji.

U tekstu koji sledi ukazaćemo na neke od koraka koji mogu da olakšaju vaš put ka uspešnom agentu za nekretnine. Zaplovimo putem koji može da vam ubrza karijeru u svetu nekretnina.
 

1. Aplicirajte u agenciji za nekretnine u kojoj ćete biti vrednovani od početne do krajnje pozicije

 

Kako doći do baš ovako skockane agencije? Na primer preko Interneta. Internet vam pruža mogućnost da sami rangirate agencije i procenite koja najviše odgovara vašim aspiracijama i u kojoj možete najbrže ostvariti zacrtane ciljeve.


Kako?


Istina je i u detaljima. Pogledajte kako one najbolje agencije za nekretnine predstavljaju svoje oglase za nekretnine, kako predstavljaju svoje zaposlene agente i menadžment i otvoriće vam se put ka najboljima od njih. One koje pronalazite u prirodnoj pretrazi verovatno imaju nešto što one druge kojima nije bitna pozicija u SERP-u ili ne uspevaju da se visoko pozicioniraju nemaju.

Savet: Proverite pre apliciranja za agenta nekretnina da li ćete kao početnik imati svog mentora kao i pristup odgovarajućim programima za obuku.

 

2. Zarada je bitna

 

Nije svejedno koliku proviziju ćete zarađivati pa kao kriterijum za odabir agencije treba da bude i visina vaše provizije odnosno način raspodele fiksne provizije. Pored zarade jako je važno da znate da li možete da napredujete u agenciji i tačne uslove kako se to postiže. Merljivost vašeg rada i rezultata rada su sjajan pokazatelj da agencija za nekretnine ima sistem rada koji vrednuje pošten i težak rad agenta za nekretnine.

Savet: Proverite načine i iznose nagrađivanja kod agencija za nekretnine da ne bi bilo iznenađenja.

 

3. Rad u timu ili samostalno

 

Jako je važno da znate šta vas očekuje u pogledu vrste rada. Da li ćete odmah sami na teren ili ćete biti deo iskusnijeg tima. Logično je da u počeku imate nekog iskusnijeg agenta pored sebe i kada porastete u svakom pogledu krenete samostalno na teren. Treba da znate da rad sa klijentima nije samo odlazaka na teren ili puko telefoniranje. Negovanje odnosa sa klijentima razdvaja uspešne agente za nekretnine od onih koji to nisu.

Kada nastupate samostalno kao solo agent za nekretnine može biti problem to što nemate pomoć na licu mesta. Takođe, u tom slučaju treba da naučiti sve i da graditi svoj posao od nule. Stvaranje uspešnih strategija u komunikaciji sa klijentima je sve samo ne jednostavan posao. To će vam, pogotovo u početku, oduzimiti više vremena, zahtevati više truda i neće biti jeftino.

Kada ste sa mentorom ili deo tima, imate pogodnosti poput pokrivenih troškova i sigurnost u nastupu sa klijentom jer je tu uvek neko ko može da vam pomogne ako zaškripi. Ipak, najvažnije je što ćete na ovaj način od profesionalaca učiti zanat o nekretninama na pravi način i krupnim koracima grabiti ka samostalnosti.

Timski rad će vam u velikoj meri pomoći da steknete preko potrebno iskustvo i samopouzdanje dok gradite sopstvenu mrežu klijenata i odnose sa njima.

Savet: Ako volite samostalan rad ne treba da isključite mentorstvo i sticanje iskustva i potrebnih znanja od kolega koji su duže u tom poslu. Koristite prečice a rad sa mentorom je jedna od boljih.
 

4. Proverite reputaciju agencije za nekretnine

 

Dok se još niste odlučili za agenciju postoje besplatni i dostupni načini da proverite reputaciju agencije za nekretnine na vašem lokalnom tržištu. Pogledajte šta kažu korisnici njihovih usluga kroz online recenzije (Google recenzije), komentare na sajtu ili na online portalima gde se piše o toj agenciji. Pokušajte da pronađete članke o agencije u tradicionalnim medijima kao i na velikim portalima. Sve su to koraci koji će vaš izbor učiniti boljim i uštedeti vam dragoceno vreme u karijeri.

Proverite kako se agencija kotira u odnosu na konkurenciju na lokalnom tržištu, sa koliko oglasa raspolaže i koliko ima zaposlenih agenta za nekretnine.

Savet: Internet servisi su odličan način da saznate informacije o agenciji u kojoj želite da radite. Posebno obratite pažnju na recentije i način na koji agencija odgovara na njih.

 

5. Probni rad

 

Nije smak sveta ni ako se ne uklopite u kolektiv izabrane agencije za nekretnine. Ili ako ne uspete da pronađete zajednički jezik sa vlasnicima odnosno mentorom. Postoje i druge agencije i možda je baš probni rad prava mera da procenite da li je to pravi kolektiv za vas. Proverite pre započinjanja rada u agenciji Ugovore i pročitajte pažljivo sve detalje da se ne bi dogodilo neke neprijatno iznenađenje u smislu da posle prekida rada u agenciji ne smete da radite u istoj industriji neko vreme.

Savet: Nikad se ne zna šta može da krene naopako, ali I obrnuto u pozitivnom pravcu. Probni rad će vam pokazati da li ste na pravom putu i da li ste odabrali zanimanje u kome se dobro snalazite.
 

Umesto zaključka

 

Izbor agencije za nekretnine trasiraće u značajnoj meri vašu karijeru agenta za nekretnine odnosno koliko i da li ćete biti uspešni u toj profesiji. Izdvojite koliko treba vremena da odaberete agenciju koja može da pomogne da ostvarite vaše zacrtane ciljeve. Iako na prvi pogled deluju kao opšta mesta ovi iskustveni saveti mogu da vam olakšaju pronalaženje agencije koja će pomoći ispunjenju vaših poslovnih snova u oblasti nekretnina.

Ako ste već prošli kroz neke od ovih koraka bilo bi nam dragoceno da podelite vaše iskustvo agenta za nekretnine kroz komentare.

Slika: unsplash.com

(3) komentara
 • Agent
  Agent
  24-May-23


  Najkorisniji saveti dolaze iznutra, dakle od samih agenata a oni kazu da je najsigurniji način da prodate stan ili kuću ako angažujete proverenu agenciju za nekretnine. Zbog toga prvo treba proveriti da li je ta agencija upisana u registar privrednih subjekata APR, kao I da li je upisana u registar posrednika pri Ministarstvu unutrašnje I spoljne trgovine. Zatim sledi obavezna provera likvidnosti agencije u Narodnoj banci Srbije. Pored toga treba uzeti u obzir i to koliko dugo agencija već obavlja delatnost posredovanja, a trebalo bi bi da pogledate i veb sajt agencije. I finale, pre nego što donesete odluku bilo bi korisno da obavite razgovor sa nekoliko agenata kako bi ste izabrali agenciju koja će vas na najbolji način zastupati. Deluje prezahtevno ali zaista je ovo najjeftiniji nacin da smanjite rizike.

 • Lena
  Lena
  23-Sep-22


  Mislim da je kod agencija za nekretnine reputacija na tržištu možda i najvažnija. Po tome koliko dugo rade i kako ih korisnici ocenjuju, odmah možete da znate s kim imate posla. Mnogo je agencija radilo poslednjih tridesetak godina, a malo ih još uvek radi. Onaj ko na ovakvom tržištu opstaje iz godine u godinu, radi svoj posao kvalitetno i savesno.

 • Nadja
  Nadja
  22-Sep-22


  Imam drugaricu koja radi kao agent za nekretnine i jako je zadovoljna i voli svoj posao. Ima raznih agencija, najvazniji je dobar kolektiv .dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
50 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
90 m2
900 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
95 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2