SrbijaSpace

Selidba firme šta treba znati

Selidba firme šta treba znati
13
Jul-23

Selidba firme šta treba znati

Objavljeno: 13/Jul/2023, SrbijaSpace.com
(1) komentara (358 pregleda)

 

Razlozi za selidbu firme

 

Kad tad ispliva neki razlog i pojavi se potreba za preseljenjem firme odnosno poslovnog prostora. Različiti su razlozi zbog kojih se firma može odlučiti za selidbu sa jedne lokacije na drugu, nekada na bolje a nekada i na lošije uslove. Pobrojaćemo neke od glavnih razloga za selidbu firme.

 

#1 Otkaz

Sigurno jedan od najnepopularnijih i najomraženijih razloga za selidbu firme je otkaz od strane vlasnika prostorija. Džaba vam novci, bez obzira što redovno redovno plaćate, jednostavno nekada je to viša sila i ujedno poziv na razmišljanje da li vredi investirati u sopstveni poslovni prostor. Ukoliko nemate sopstveni poslovni proctor a lokacija i uslovi vam odgovaraju, razmilsite o zakupu na duži period, godinu ili dve.

 

#2 Proširenje poslovanja

Ovo je jako simpatičan i sladak razlog. Kada ojačate, porastete i kada firma dobro i stabilno posluje, sa trendovima rasta, može se javiti i potreba za većim prostorom kako bi se omogućilo dalje širenje poslovanja. Najčešće to znači i potrebu za većim kancelarijskim prostorom, proizvodnim pogonima, skladišnim kapacitetima, boljom lokacijom ili nekim drugim razlogom.

 

#3 Smanjenje troškova

A kada poslovanje ne ide, kada su okolnosti lošije, trendovi loši, tada se smanjuju troškovi i često se firme odluče i da se preseli radi smanjenja troškova. To može biti I zbog visokih zakupnina na trenutnoj lokaciji ili visokih operativnih troškova. Selidba na lokaciju sa nižim troškovima može biti finansijski isplativa opcija a da se ne ugrozi suština poslovanja.
 

#4 Promena ciljne grupe ili tržišta

Kada ne ide možda treba nešto bitnije menjati. Možda tajna uspeha leži u nekim drugim nišama, industrijama, ciljnim grupama ili drugom tržištu. Možda je potrebno preseliti se na lokaciju koja je bliža toj grupi ili ima bolju dostupnost ciljnom tržištu. To može pomoći u poboljšanju efikasnosti prodaje i pružanju bolje usluge kupcima.

 

#5 Bolji resursi ili infrastruktura

Internet je na primer infrastruktura od koje zavisi mnogo biznisa. Šta ako postoje tehnički problemi za kvalitetom Interneta i ako ne možete da utičete na to? Selidba je onda logično rešenje. Firma se može preseliti radi pristupa boljim resursima ili infrastrukturi. Pored Interneta to može biti i pristup boljim transportnim vezama, komunikacijskoj mreži, obrazovnim institucijama, istraživačkim centrima ili drugim resursima koji su važni za poslovanje vaše firme.

 

#6 Reorganizacija poslovanja

Poslovne okolnosti se menjaju i prirodno nastaje potreba za reorganizacijom poslovanja. Firma može odlučiti da se preseli kao deo šire reorganizacije poslovanja. To može uključivati konsolidaciju poslovanja na jednoj lokaciji radi bolje koordinacije, integraciju različitih odeljenja ili promenu poslovnog modela.

 

#7 Poboljšanje radnog okruženja

Firma može odlučiti da se preseli radi poboljšanja radnog okruženja za zaposlene. To može uključivati selidbu na lokaciju koja je bliža zaposlenima, ima bolje uslove za rad, pruža bolje mogućnosti za ravnotežu posla i privatnog života ili podržava određene vrednosti i kulturu firme.

Ovi razlozi mogu biti nezavisni ili se mogu međusobno preklapati. Svaka firma ima svoje specifične potrebe i ciljeve koji utiču na odluku o selidbi.

 

Proces selidbe

Selidba firme može biti prilično komplikovana, ali i ne mora ako se sve uradi po nekim uobičajenim procedurama. Kao i u svakom poslu postoji više različitih faktora koji mogu da utiču na sam process selidbe. Evo nekih aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom selidbe firme ove veličine:

 

#1 Planiranje

Selidba firme zahteva temeljno planiranje kako bi se obezbedila efikasna tranzicija. Treba odrediti datum selidbe, sastaviti raspored aktivnosti i uskladiti sve potrebne resurse.

 

#2 Pronalaženje novog prostora

Potrebno je pronaći novu lokaciju koja odgovara potrebama firme. To uključuje razmatranje veličine prostora, pristupačnosti, uslova zakupa ili kupovine, kao i infrastrukturnih zahteva (poput mreže, telefona, parkinga itd.).

 

#3 Organizacija fizičkog preseljenja

Selidba inventara, opreme, nameštaja i drugih materijala zahteva pažljivo planiranje i koordinaciju. Treba odabrati pouzdanu firmu za selidbe koja ima iskustvo u preseljenju firmi i pruža usluge pakovanja, utovara, prevoza i istovara.

 

#4 Tehnološki prenos

Ako firma koristi računarske sisteme, servere i drugu tehničku opremu, potrebno je pažljivo planirati i izvršiti njihovo bezbedno isključivanje, transport i ponovno povezivanje na novoj lokaciji. To može uključivati angažovanje IT stručnjaka ili konsultanata odnosno povećati troškove selidbe.

 

#5 Obaveštenja i komunikacija sa zaposlenima

Važno je obavestiti sve zaposlene, klijente, dobavljače i druge relevantne strane o selidbi firme i pružiti im sve potrebne informacije. To može uključivati slanje pisanih obaveštenja, organizovanje sastanaka ili video konferencija radi pojašnjenja detalja selidbe.

 

#6 Prilagođavanje novom okruženju

Nakon preseljenja, firma se treba prilagoditi novom okruženju, a to može uključivati postavljanje radnih mesta, organizaciju prostora, uspostavljanje nove rutine i usklađivanje sa lokalnim propisima.

 

#7 Umesto zaključka

Život nosi i donosi poznanice i nepoznanice. Kada se pojavi potreba za selidbom firme treba joj pristupiti studiozno I na vreme kako bi se izbegli nepotrebni gubici, stresovi i neprijatnosti za zaposlene. Svaka selidba je jedinstvena, priča za sebe ali i izazov koji može da poboljša poslovanje firme i otvori nove perspektive. Uvek je preporučljivo angažovati profesionalce za selidbe poslovnih prostora odnosno firmi i dovoljno vremena posvetiti planiranju kako bi se olakšao proces i minimalizovali prekidi u poslovanju.

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(1) komentara
  • Lenka
    Lenka
    31-Jul-23


    Selila sam svoju radnju pre desetak godina, u manji prostor. Nije bilo mnogo robe u tom momentu, a police su bile sklopive, ali sam ipak angažovala profesionalce. Došli ljudi sa kombijem, što je na Dorćolu plus, zbog uskih uličica, i odradili posao bez problema. Sami to ne bismo mogli.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2