SrbijaSpace

Selidba sa decom

Selidba sa decom
20
May-23

Selidba sa decom

Objavljeno: 20/May/2023, Savić Nenad
(0) komentara (277 pregleda)

Već znamo da su selidbe teške, naporne i stresne. A posebno teško padaju deci i mladima.

Iako su deca izuzetno prilagodljiva i otporna, napuštanje poznate i voljene sredine, svog toplog doma gde su proveli detinstvo, kao i prilagođavanje novoj sredini i novoj školi, upoznavanje novih drugara, novih igrališta, parkića, igraonica, može da bude traumatično iskustvo. Mlađa deca koja tek počinju da prave svoje prve korake će možda najbolje da se prilagode, ali i kod njih je gubitak poznatih lica pomalo zastrašujući. Kod mlađih adolescenata i tinejdžera postoji tuga zbog gubitka prijatelja, simpatija i ljubavi.

Svako dete i svaka porodična situacija je drugačija, ali postoje neki univerzalni saveti za roditelje koji mogu da pomognu da se kod njihovog potomstva smanje strahovi i suze usled selidbe i promene sredine.

 

Budite iskreni i transparentni

Sa decom morate da budete potpuno iskreni. Recite im nekoliko dana unapred zašto i kada se selite, objasnite im razloge za preseljenje i odgovorite na sva njihova pitanja i nedoumice. Pričajte sa njima direktno i jednostavno, na jeziku koji odgovara njihovom uzrastu i koji će oni razumeti. Nemojte ništa da krijete, deca imaju šesto čulo sa kojim mogu da osete i najmanje promene u atmosferi.

Ne žurite sa selidbom. Dajte deci (a i sebi) dovoljno vremena da se psihički pripreme za taj veoma značajan korak u njihovom životu. Možda će im trebati neko vreme da obrade tu informaciju i da shvate o čemu se radi. Ispričajte im o svakom koraku tokom selidbe, tačan dan i vreme. Priznajte opravdanost njihove tuge i anksioznosti zbog odlaska i novog početka. Ali isto tako, naglasite im dobre stvari koje ih očekuju: novi veći i bolji stan, novi drugari, nova igrališta i parkovi, nove avanture, novi vrtić ili škola, itd.

 

Uključite ih u proces selidbe

Pokušajte da svoju decu uključite u sve faze selidbe - od biranja novog stana, preko planiranja selidbe, do same njene realizacije. Kada istražujete ponudu nekretnina, pitajte ih i o njihovom mišljenju. Zajedno gledajte fotografije na internetu, zajedno idite u obilazak da pogledate stanove, uzmite u obzir i njihova mišljenja i stavove. Ipak se radi o porodičnom događaju. Ako stan treba da se renovira, mogu sami da odaberu boju zidova, zavesa i tepiha, da naprave raspored nameštaja u svojoj sobi.

selidbe sa decom

Tokom selidbe, u zavisnosti od njihovog uzrasta, možete da im delegirate neki zadatak - pakovanje ili raspakovanje stvari, čišćenje prostorija, nošenje lakših stvari. Dajte im kutije i neka se sami potrude oko pakovanje svojih igračaka. Na kraju ćete verovatno sami morati da ih spakujete, ali na taj način će se osećati kao da su deo celog procesa i lakše će prebroditi promenu sredine. Naravno, nemojte da im dajete u ruke preteške, lako lomljive staklene stvari, kao ni električne aparate.

Neka njihove stvari dobiju prioritet pri selidbi. Dečije igračke, knjige i ostale stvari spakujte među poslednjima, a raspakujte prve. Tako će deca imati više vremena za igru.

Održavajte istu rutinu. Tokom seldibe, koliko god je to moguće održavajte njihovu redovnu rutinu. Nemojte da menjate vreme ustajanja, uzimanje obroka, igre, gledanje crtaća, itd. Kada su mala, deci je dnevna rutina veoma važna, svako iskakanje od uobičajenog redosleda aktivnosti ih uznemiruje i unosi nervozu.

 

Istražite novu lokaciju

Saznajte što je više moguće o novom okruženju, vrtićima, školama, parkovima, prodavnicama i rekreativnim aktivnostima. Ako se selite u drugi grad ili državu, možete prethodno tamo da provedete nekoliko dana kako bi deca videli i istražili svoje novo boravište. 

Ako deca menjaju školu ili vrtić, kontaktirajte novu školu kako biste na vreme prikupili neophodne dokumente i zakazali posetu. Nemojte da čekate poslednje dane, nagla i hitna dešavanja će povećati ankcioznost i nervozu kod dece.

 

Okružite se novim prijateljima

Pronalazak novih drugara i prijatelja je veoma važno. Trudite se da što pre uspostavite nova prijateljstva. Kada se roditelji druže, družiće se i njihova deca. Jednom kada se krug prijatelja i poznanika uspostavi, dalje će se lakše širiti.

Pomozite svojoj deci da pronađu neku aktivnost posle škole. Proverite da li postoje mesta gde mogu da se bave sportom, glumom, slikanjem, sviranjem, folklorom, itd. Na taj način će pronaći nove prijatelje i vršnjake sa zajedničkim interesovanjima. Sa starijom decom možete otići na šoping u tržni centar ili zajednički da posetite novi restoran ili kafić.

S vremena na vreme posetite i stari kraj kako bi se videli sa starim društvom. U trenucima stresa i tuge zbog promene sredine, druženje sa starim prijateljima i drugarima deluje umirujuće.

selidba sa decom

Angažovanje agencije za selidbe

Možda najbolji način da selidba sa decom prođe lako i bezbolno je angažovanje profesionalne agencije za selidbe. Njima možete da ostavite ključeve od oba stana i da povedete decu u oblazak, na igralište ili na mini odmor negde izvan grada. Radnici će spakovati, preneti i raspakovati stvari, roditelji i njihova deca biće u potpunosti pošteđeni svih napora. Neke agencije nude popuste za porodice sa više maloletne dece.

 

Završna reč

Roditelji najbolje znaju svoju decu i najbolje znaju kako da ih umire i da im pomognu da lakše prihvate preselenje na novu lokaciju. Najbolji savet koji možemo da damo je: nemojte da zanemarite svoju decu, iako ste prezauzeti oko preselenja. Obratite pažnju na njihovo raspoloženje i ponašanje, pričajte sa njima, izađite napolje i prošetajte, odigrajte nešto zajedničko, pogledajte neki interesantan i veseli film. Svo vreme pre i za vreme selidbe morate da budete pozitivni i strpljivi i da im pružate emocionalnu podršku i sigurnost. Ohrabrujte ih da izražavaju svoja mišljenja i osećanja i pomozite im da se prilagode novom okruženju.

I ono što važi za decu svih uzrasta - iskreni i topao zagrljaj je sve što je potrebno da se osete hrabrije i bolje. 

 

Slike: https://www.pexels.com/search/moving%20with%20kids/

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
50 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
90 m2
900 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
95 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2