SrbijaSpace

Saveti koje treba primeniti prilikom investiranja u nekretnine

Saveti koje treba primeniti prilikom investiranja u nekretnine
12
Sep-19

Saveti koje treba primeniti prilikom investiranja u nekretnine

Objavljeno: 12/Sep/2019, SrbijaSpace.com
(1) komentara (1897 pregleda)

Kada birate najbolju investiciju u svetu nekretnina, svakako ne treba da se odlučite da investirate u bilo koju nekretninu. Iako su nekretnine generalno neke od najbezbednijih dugoročnih (nekad i kratkoročnih) investicija, postoje stavke na koje treba da obratite pažnju prilikom njihovog odabira, kako bi investicija bila što uspešnija.

Evo koja su zlatna pravila investiranja u nekretnine, koje svaki iskusan investitor već zna, a koje bi početnici u svetu investicija morali da nauče.


Razmotrite budžet koji imate na raspolaganju

Pre nego što investirate u nekretninu, od vitalnog je značaja da znate koliko raspoloživih sredstva imate na raspolaganju. Morate da znate tačnu cifru koju ste spremni da uložite u nekretninu pre nego što počnete da tragate za njom.

Ukoliko ste već predvideli da prilikom investiranja nećete računati samo na raspoloživ keš, već se oslanjate i na dizanje kredita ili uzimanje pozajmice u banci, otiđite na konsultacije kod svog ličnog bankara i saznajte uslove dizanja kredita u slučaju sume koja je vama potrebna.

Saznajte i koliko biste uopšte mogli da pozajmite, odnosno koja je granična svota novca koja vam je na raspolaganju i koju ste istovremeno spremni da uložite.


Ne potcenjujte tekuće troškove

Prilikom pravljenja računice raspoloživog budžeta, osvrnite se i na tekuće troškove kao što su: rate, kamate, porezi, osiguranje i generalne naplate koje mogu biti deo celokupnog procesa investiranja u nekretnine.

Kada naiđete na idealnu investiciju, uradite sve što treba kako biste izbegli potencijalno povećanje tekućih troškova - potrudite se da ih platite odmah. Zato je važno da u startu računate na ove troškove i ne potcenjujete ih.


Razmislite za kakvom nekretninom tragate

Uvek imajte na umu za kakvom ste nekretninom u potrazi. Ono što je univerzalni kriterijum, koji se odnosi na sve nekretnine je da bude funkcionalna i odgovara vašim preferencijama, odnosno onome čemu ste je namenili.


Investiranje
 

Luksuz se ne nalazi uvek na vrhu liste prioriteta, ali ako vam je tako draže i imate dovoljno sredstava - luksuzne nekretnine mogu biti itekako dobra investicija. Zbog ovoga je važno da napravite temeljan plan investiranja kako biste pri potrazi za idealnom nekretninom, tačno znali šta želite.


Kupujte u popularnim naseljima

Ukoliko vam budžet to dozvoljava, jasno je da treba da se opredelite da investiciju obavite u popularnom, rastućem naselju u kome je prisutna visoka tražnja za rentiranjem i kupovinom nekretnina.

Ovo znači da deo grada u kome se nekretnina nalazi treba da bude dobro povezan sa glavnim putevima, da se nalazi u blizini stanica gradskog saobraćaja, a da su u neposrednoj blizini nekretnine i: škole, univerziteti i slični objekti.


Budite realistični u vezi sa ciljem investiranja

U potrazi ste za brzim uvećanjem kapitala ili želite da napravite dugoročnu investiciju?

Tokom perioda ekonomskog rasta, dosta je lakše uložiti u nekretninu, renovirati je, prodati i tako ostvariti profit. U vremenima sporije ekonomije, uglavnom je potrebno mnogo više vremena za ostvarivanje istog rasta kapitala.

Budite potpuno realistični u vezi sa ciljem investiranja. Bilo da ste u potrazi za nekretninom koju želite da renovirate, pa prodate, ili za onom koju želite da izdajete, oglasite kao “stan na dan”, ili se opredelite za neki drugu svrhu investicije - znajte šta da očekujete!


Investirajte glavom, ne srcem

Kada ste u lovu za savršenom investicijom, teško je biti hladne glave i bez emocija. Zaljubićete se u fascinantan pogled sa prozora, detalj u kupatilu koji podseća na dom u kome ste odrasli, ili način na koji je stan uređen, a koji je baš po vašem ukusu.

Ovo ne treba da bude faktor prilikom investiranja!

Pravila investiranja su jednostavna i prilično jasno ekonomski determinisana. Ona ne uključuju vaša osećanja u vezi sa pločicama u kupatilu, već kvalitet i starost ugradnje pločica (na primer).

Prilikom odabira investicije, jasno i racionalno odredite prednosti i mane nekretnine. Računajte na sva ulaganja koje je potrebno učiniti i ne mešajte svoja osećanja u proces investiranja.


Konsultujte se sa profesionalcima

Konsultujte se sa profesionalcima pre nego što se odlučite na investiranje. Inspekcija za gradnju, katastar nepokretnosti, advokat… Spisak ljudi koje potencijalno možete konsultovati je prilično dug.

Zavisno od slučaja do slučaja, biće vam potreban stručnjak iz druge oblasti (možda i iz više njih). Od nelegalnog objekta, pa sve do problema sa mravima ili sličnim neprijatnostima, problema sa nekretninom, a koje nisu vidljive na prvi pogled - može biti mnogo.

Temeljno ih razmotrite uz konsultacije sa strukom. Nakon toga, bićete sigurni u to da ulažete u prave nekretnine.


Uzmite u obzir česte greške investitora-početnika

Ima li boljih saveta od onih kojima ćemo reći šta je ono što ne bi trebalo da radite? Svako želi da bude investitor u nekretnine, ali ako nije dovoljno dobro informisan, teško da će biti uspešan u tome.
Evo ključnih grešaka početnika investitora:

 • Kupovanje prve nekretnine koja se učini atraktivnom bez konsultovanja sa strukom i dubljeg informisanja,
 • donošenje odluka na osnovu emocija, a ne činjenica,
 • uzimanje ogromnih pozajmica i ulaženje u dugove koji se posle ne mogu isplatiti,
 • nerazmišljanje o budućnosti tržišta nekretnina, već isključivo oslanjanje na sadašnji trenutak,
 • preuzimanje prevelikih rizika,
 • neračunanje na poreze i ostale dadžbine,
 • nerazmišljanje o dugoročnoj strategiji.


Ne činite ove greške ako želite da budete uspešan investitor u svetu nekretnina! Poslušajte naša zlatna pravila, konsultujte struku i osetićete se kao svoj na svome u toku investiranja.

(1) komentara
 • dunja
  dunja
  02-Oct-19


  Ako vec investirate u novu nekretninu onda investirajte u zdravlje i kupite ambilife.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
128,750 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
96 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
199,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
86 m2
310,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
133 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2