SrbijaSpace

Šta je Dača?

Šta je Dača?
02
Sep-19

Šta je Dača? (139)

Objavljeno: 02/Sep/2019, SrbijaSpace

Reč Dača ne postoji na nekom drugom jeziku na svetu, a čak ni mnogi Rusi ne bi znali da odgovore šta je uopšte Dača. Ono što možemo potvrditi da Dača nije vikendica, ali ni seoska kuća.


Dača je jedan od simbola Rusije!

Oblik letnjeg života u prirodi, kroz dugu istoriju Rusije od carskog, preko sovjetskog pa sve do modernog doba, neznatno se menjao. Dača je sigurno jedan od simbola Rusije već godinama. Kada strance pitate da objasne šta je za njih ova simpatična kućica na koju nisu navikli, često znaju reći da ih podseća na crtež iz bajke.

Ove prelepe kućice za odmor, prvi put se pojavljuju u 17. veku i na samom početku se grade na malim posedima, koje su carevi u ono vreme poklanjali svojim vazalima. Za vreme prosvetlenja, svoje Dače je tadašnja aristokratija koristila za mnoga društvena i kulturna okupljanja. Tadašnji susreti najčešće su bili obeleženi maškarama i na kraju dešavanja, spektakularnim vatrometima.


Dače se prvi put pojavljuju u 17. veku!

Samo poreklo reči Dača, izvedena je od ruske reči davati (rus. Давать), jer je tadašni car svojoj aristokratiji u 18. veku poklanjao komad zemlje sa kmetovima. Poklonjena zemlja je u suštini bila nagrada za vernu službu. Termin Dača posebno se odnosio na specifičan način života u tradicionalnim kućicama i oko njih, jer su se Rusi sa svojim porodicama za vreme vrućina, sklanjali iz velikih gradova u Dače i to na duži period.

Dačniki (Дачники) je naziv za ljude koji su živeli u Ruskim Dačama, a sama veličina i tip Dača, bila je tokom sovjetskog perioda strogo kontrolisana i ograničavana. A strogi propisi su bili sprovođeni zbog onih, koji su gradili luksuzne objekte sa velikom kvadraturom, što naravno nije imalo nikakve veze sa tradicionalnim izgledom ove kućice za odmor.


Dače se izgrađene od drveta i imaju odličnu izolaciju!

 


Dače su uvek izgrađene od drveta, ali je važno napomenuti da ove kuće imaju odličnu izolaciju. Ove tradicionalne kuće su građene i grade se širom Rusije i ako se u Dačama koje su izgrađene na Sibiru živi bez ikakvih problema, jasno je o kakvom kvalitetu izgrađenih kuća je reč, obzirom na niske temperature koje vladaju u većem delu godine.
 

 


Ruska dača iznutra
 

Izuzetno je zanimljiv spoljnji izgled kuća koje poseduju rezbarene ramove, koji podsećaju na uštirkane okovratnike na kojima često možete videti kako dremaju mačke.

Vremenom se puno toga u Rusiji promenilo, tako da su ranija ograničenja izgleda i veličine Dača uklonjena. Zbog toga se u sadašnje vreme mogu videti moderne kućice za odmor, koje svojim spoljnjim i unutrašnjim izgledom malo liče na nekadašnje tradicionalne Dače.

Sadašnje porodice u Rusiji koje žive u velikim gradovima, često borave u svojim kućicama za odmor, bežeći od buke i velikih gužvi urbanih sredina.


Dače su idealno mesto za opuštanje i odmor!

Rusi ipak i danas smatraju da su Dače idelano mesto za opuštanje, odmaranje, ljuljanje u ljuljaškama, duge razgovore ili šetnje sa porodicom ili prijateljima u prirodi uz neizbežno ispijanje čaja.

Za starije generacije ovo je sjajno mesto za duhovni odmor, ali i fizički rad. Interesantno je da se ne možete baš uvek osamiti u Dačama, jer su česti vlasnici ovih kuća umetnici koji su poprilično druželjubivi.Umetnici znaju za bilo koje slavlje i bilo koji povod, pozovu svoje komšije da u proslavi učestvuju zajedno sa njima. Počevši od 2017. godine, veliki broj vlasnika Dača, svoje kućice za odmor koriste za razvoj ribolova i lova.

Na našim prostorima vikendice sigurno zauzimaju značajno mesto u životima mnogih porodica, ali je sigurno i to da Dače za građane Rusije imaju poseban značaj. Osim toga, njihove kućice za odmor imaju znatno dužu tradiciju, dužu od našeg boravka u sadašnjim vikendicama.

(1) komentara
  • Nenad
    Nenad
    07-Sep-19 13:55:32 PM


    Interesantno je zašto dače postoje samo u rudiji, nisu se proširili u drugim zemljama. Mislim na one stare prave dače, a ne novokompovane dvorce ruskih oligarhadodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

Najčitaniji blogovi

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

Top nekretnine

Sve top nekretnine
72,100 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
49 m2
69,900 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
51 m2
65,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
48 m2
239,888 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
88 m2
105,950 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
71 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2
138,000 €
Prodaja / Zastupnik
OXO CAPITAL d.o.o
96 m2

Eurostan nekretnine
SMB nekretnine
IN-EL
Milox nekretnine
Cilj nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Agencija Momčilović 011
Gigant nekretnine