SrbijaSpace

GENERALNO PROLEĆNO SPREMANJE DOMA

GENERALNO PROLEĆNO SPREMANJE DOMA
17
Feb-22

GENERALNO PROLEĆNO SPREMANJE DOMA

Objavljeno: 17/Feb/2022, SrbijaSpace.com
(0) komentara (389 pregleda)

Zimski period je period u kome smo generalno manje aktivni, dani su hladni i tmurni, vazduh veoma često može biti prepun smoga, sve to utiče na raspoloženje i našu aktivnost. To je period kada se odlažu mnoge aktivnosti i poslovi a posebno poslovi kao što su uređenje, renoviranje Ili generalno spremanje. Međutim, sa prvim prolećnim i toplijim danima kao prvo podiže se energetski nivo organizma, javlja se potreba da se široko otvore prozori i dom pripremi za svež vazduh i sunčeve zrake. 

Generalno spremanje doma je veliki i zahtevan posao, te predlažemo da dobro isplanirate i pripremite ovu aktivnost. Na taj način sve će biti brže, efikasnije i lakše. U zavisnosti od Vašeg doma i onoga što je vama bitno možete obaviti sve ili samo neke aktivnosti koje ćemo opisati. I napominjemo uživajte u ovome…

Šta je potrebno pripremiti:
 

  • Usisivač
  • Pamučne krpe
  • Sredstva za čišćenje
  • Usisivač za pepeo
  • Prskalicu za tečnost
  • Ručni alat
  • Zaštitna oprema rukavice I maske


Poslovi koje je potrebno uraditi


Odbacite suvišne stvari


Prolećno spremanje je pravi trenutak da se oslobodite viška stvari. Reč je o garderobi, nekim komadima nameštaja, sitnoj pokvarenoj elektronici isl. Većina stvari koje koje odlažemo i čuvamo jer će “zatrebati” u stvari nam nikada neće potrebne. Najbolje je da se bez mnogo razmišljanja oslobodite viška stvari i onoga što zaista ne koristite. Vas prostor će biti mnogo funkcionalniji i uređeniji a vama ništa od toga u stvari nikada neće zatrebati.


Uradite sitne popravke


Ovo je pravi trnutak da proverite I pritegenete sve otvarajuće elemente, delove nameštaja, vrata, prozore. Takođe, proverite slavine I ventile u kuhinji I kupatilu. Ukoliko utvrdite da postoje veći kvarovi ili opasnost od buduće havarije obratite se majstoru.


Očistite toalet


Toalet i sve keramičke površine detaljno dezinfekcionim sredstvima koristite domestos, alkoholno sirće i sl. Ovo je prilika da izvršite veliko čišćenje i dezinfekciju keramičkih površina u kući ili stanu. Imajte u vidu  da je obavezno korišćenje zastitne maske i rukavica. Nemojte zaboraviti i svoju mašinu za veš, većina modernih poseduje i program samočišćenja.


Očistite i operite prozore, zavese, venecijanere i roletne


Nakon zimskih meseci i grejne sezone ovaj deo doma prosto vapi za generalnim čišćenjem. Posebno spoljašni delovi su bili izloženi u jesenjim i zimskim mesecima i trebaju biti detaljno tretirani I očišćeni.


Proverite svoj špajz, podrum I  terasu


Ovo su prostorije i delovi stana u kojima će se nalaziti najveći deo nepotrebnih stvari kojih se treba osloboditi. Takođe, uklonite neiskorišćenu zimnicu i proverite namirnice sa isteklim rokom upotrebe


Preuredite ormare


Svu zimsku garderobu I obuću možete oprati, očistiti i uredno odložiti u kese i kutije. Tako će vaša odeća I obuća biti zastićena I pripremljena za narednu sezonu. Sve će to biti složeno na manje pristupnim mestima sobzirom da nam mesecima neće biti potrebno.


Očistite i promenite filtere aspiratora i prečistača vazduha


U zimskim mesecima je mogućnost provetravanja manja i aspiratori, prečistači vazduha I slični uređaji se koriste intenzivnije. Pravi je trenutak da se ovi uređaji detaljno očiste, da se obezbede I zamene filteri I uređaji pripreme za narednu sezonu.


Očistite peć za centralno grejanje, šporet ili druga ložišta


Ukoiko koristite čvrsta goriva za grejanje trebate detaljno očistiti I usisivačem za pepeo finalno tretiratie peći I ložišta. Na ovaj način ćete spremno dočekati narednu grejnu sezonu.


Očistite sve police i gornje površine ormara I kuhinjskih elemenata


Posebno obratite pažnju na gornje delove nameštaja. Tu će uvek biti najviše prašine. Potrebno je da tu prašinu detaljno uklonite kako bi izbegli da u narednom periodu kada se stan mnogo češće provetrava i kada je veća cirkulacija vazduha stalno bude pun prašine na podu i nameštaju a da I sami ne znate kako je to moguće i odakle sva ta prašina dolazi.


Očistite i osvežite tepihe


Čišćenje odnosno pranje možete obaviti I sami ili možete svoje tepihe oprati u nekoj od perionica ili zakazati dubinsko čišćenje kod neke od profi clean agencija. Ovo je veoma bitno za prijatni miris vašeg doma u narednim mesecima.


Očistite kuhinju I sve kuhinjske aparate


Bar jednom godišnje, a proleće je pravi trenutak, neophodno je izvršiti detaljno čišćenje kuhinjsih elemenata a posebno kuhinjskih aparata. Detaljno očistite svoje kućne aparate frizider, šporet, mašinu za suđe, mikrotalasnu pećnicu. Posebno proverite sve priključke u struju i napomske kablove. da li je sve u dobrom stanju, bezbedno i neoštećeno.

Ukoliko sve ovo ipak smatrate suviše zahtevnim poslom, smatrate da nemate dovoljno vremena ili da nećete uživati na raspolaganju su profesionalci odnosno neka od pouzdanih agencija za čišćenje.

 

Spremanje doma


Na koji god način da ste uradili veliko spremanje, na kraju, osećaćete se bolje, bićete puni nove energije I elana i spremni za sunčane dane ispunjenje novim aktivnostima.   

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
164,800 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
71 m2
194,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
67 m2
312,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
67 m2
350,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
105 m2
259,888 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
77 m2
40,000 €
Prodaja / Zastupnik
BG HOME real estate
33 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Eurostan nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Agencija Momčilović 011
Gigant nekretnine
SMB nekretnine
Milox nekretnine
Cilj nekretnine
IN-EL