SrbijaSpace

Kako da malu kuhinju učinite funkcionalnom i praktičnom

Kako da malu kuhinju učinite funkcionalnom i praktičnom
04
Dec-23

Kako da malu kuhinju učinite funkcionalnom i praktičnom

Objavljeno: 04/Dec/2023, Ljiljana Bugarin
(0) komentara (129 pregleda)

Imate malu kuhinju i ne znate kako da je učiinite funkcionalnijom i praktičnijom? Mala kuhinja može biti izazov kada je u pitanju organizacija i efikasnost. Međutim, uz nekoliko pametnih trikova, možete pretvoriti svoju malu kuhinju u funkcionalan prostor koji ćete lako koristiti.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da iskoristite svaki centimetar prostora u vašoj maloj kuhinji.


Pružite adekvatnu radnu površinu


U malim kuhinjama, svaki centimetar prostora je dragocen. Stoga je važno da radna površina bude adekvatna i funkcionalna, kako biste maksimalno iskoristili prostor koji imate na raspolaganju.

Kada birate materijal za izradu radne površine, možete koristiti kompakt ploče. One su visokog kvaliteta i otporni na habanje i vlagu, što garantuje dugotrajnost. Kompaktne ploče su izrađene od visokokvalitetnih materijala. Ovi materijali su izuzetno izdržljivi i lako se održavaju, što je posebno važno u kuhinji gde se često javljaju mrlje i fleke od hrane i tečnosti.


Inovativni dizajn radne ploče


Pored kvaliteta materijala, važno je razmotriti i oblik i veličinu radne površine, a možete videti i neku inspiraciju za izgled kuhinje. U malim kuhinjama, ravne površine se na različite načine uklapaju u prostor. Možete razmotriti i mogućnost savijanja ili produžavanja radne površine. Ovo vam omogućava da povećate prostor za rad kada vam je potreban, a smanjite ga kada vam nije potreban.

Na primer, možete odabrati radnu površinu koja se može preklopiti ili izvući iz ormarića kada je potrebno, a zatim je vratiti nazad kada završite sa kuvanjem. Ovo je sjajan način da maksimalno iskoristite prostor u maloj kuhinji.

Još jedna opcija za povećanje radne površine u maloj kuhinji je korišćenje kuhinjskog pulta. Kuhinjski pult može biti izrađen od istih kompakt ploča kao i ostatak radne površine, ili može biti izrađeno od drugih materijala. Pult vam pruža dodatni prostor za pripremu hrane.


Koristite vertikalni prostor


Kada je reč o malim kuhinjama, svaki centimetar prostora je dragocen. Zato je važno iskoristiti svaki kutak kako biste je učinili funkcionalnijom i praktičnijom. Jedan od načina da to postignete je korišćenje vertikalnog prostora.

Vertikalni prostor u kuhinji može biti pravi spas za nedostatak prostora za skladištenje pogotovo u stanovima. Umesto da ostavite zidove prazne, možete ih iskoristiti za postavljanje polica ili vešalica koje se protežu od poda do plafona. Na ovaj način, dobijate dodatne površine za odlaganje posuđa, tegli, začina, lonaca i drugih kuhinjskih potrepština.
 

Kuhinja mama drzi dete

 

Organizacija po potrebama


Kada se odlučite za instaliranje polica ili vešalica, važno je da ih smisleno rasporedite kako biste maksimalno iskoristili prostor. Možete ih postaviti duž celog zida ili postaviti one sa odvojenim pregradama, što će vam omogućiti da organizujete stvari prema svojim potrebama. Na primer, možete rezervisati jedan deo za predmete poput šerpi i tiganja, dok drugi deo može biti namenjen začinima i ostalim sitnicama.

Kada koristite vertikalni prostor za skladištenje, oslobađate prostor na radnoj površini i u ormarićima. To znači da će vam biti lakše da se krećete i radite u kuhinji, jer nećete imati pretrpane radne površine. Takođe, sve će biti na dohvat ruke, što će vam uštedeti vreme prilikom pripreme obroka.


Maksimalno iskoristite vertikalni prostor


Još jedan način da iskoristite vertikalni prostor je da koristite viseće korpe ili police koje se mogu montirati ispod gornjih kuhinjskih elemenata. Ovo je odličan način da organizujete stvari koje ne koristite svakodnevno, poput sezonskog posuđa ili električnih aparata. Ove police mogu biti i estetski privlačne, jer možete izložiti lepe tanjire ili čaše.

Mnogi poslovni prostori imaju male kuhinje, pa je bitno da se dobro taj prostor organizuje kako bi bio funkcionalan. Kada koristite vertikalni prostor za skladištenje, važno je da vodite računa o organizaciji. Redovno pregledajte i organizujte stvari kako biste održali red i izbegli pretrpanost. Takođe, koristite oznake ili etikete kako biste lakše pronašli ono što vam treba.


Organizujte unutrašnjost ormarića


Organizacija unutrašnjosti ormarića i svakog kutka u kuhinji može biti ključna za pretvaranje male kuhinje u funkcionalan i praktičan prostor. Kada se prostor u ormarićima koristi na pametan način, možete imati sve potrebne stvari na dohvat ruke, a istovremeno održavati urednost.


Organizatori za efikasnost


Jedan od najboljih načina da organizujete unutrašnjost ormarića je korišćenje organizatora. Ovi praktični dodaci mogu vam pomoći da grupišete slične predmete zajedno, što olakšava pronalaženje onoga što vam je potrebno. Na primer, možete koristiti organizatore za začine, čaše, posuđe ili plastične posude. Takođe, koristite košare za skladištenje manjih predmeta kao što su kesice čaja, kesa za zamrzavanje ili sitni kuhinjski pribor. Ovo će vam pomoći da održavate urednost i izbegavate gomilanje predmeta.


Dodatne police i praktičnost


Pored organizatora i košara, stalci su takođe odličan način da iskoristite prostor u ormarićima. Stalci vam omogućavaju da koristite vertikalni prostor i stvorite dodatne police za skladištenje. Možete koristiti stalke za šerpe i tiganje kako biste ih držali na jednom mestu, ili za tanjire kako biste stvorili dodatni prostor u ormarićima. Ovi stalci su obično izrađeni od metala ili plastike i lako se mogu postaviti i ukloniti prema potrebi.


Kutni ormarići za optimalan prostor


Kada je reč o korišćenju prostora u maloj kuhinji, ne zaboravite iskoristiti svaki kutak. Kutni prostori često ostaju neiskorišćeni, ali mogu biti dragoceni za skladištenje. Instaliranje dodatnih polica ili ormarića je odličan način da iskoristite ovaj prostor. Ovo je sjajan način da dobijete dodatni prostor za skladištenje, a istovremeno maksimalno iskoristite prostor u kuhinji.

Uz ove savete za organizaciju možete pretvoriti svoju malu kuhinju u funkcionalan i organizovan prostor. Ne zaboravite da prilagodite ove savete vašim potrebama i prostoru koji imate na raspolaganju.


Slike:
https://www.freepik.com/free-photo/mother-with-little-daughter-cooking-home_8355219.htm
https://www.freepik.com/free-photo/cooking-kitchen-appliance-utensils_2791770.htm
 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
97,850 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
38 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
1,350 €
Izdavanje / Zastupnik
Galerija nekretnine
92 m2
230,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
64 m2
110,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
45 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2