SrbijaSpace

Uređenje kuhinje - 7 korisnih saveta

Uređenje kuhinje - 7 korisnih saveta
27
Nov-21

Uređenje kuhinje - 7 korisnih saveta

Objavljeno: 27/Nov/2021, SrbijaSpace.com
(2) komentara (2348 pregleda)

Kuhinja je jedna od najkorišćenijih prostorija u vašem domu i stoga zaslužuje puno pažnje, svakodnevno održavanje ali i preuređivanje dizajna s vremena na vreme. Bilo da planirate veće renoviranje vaše kuhinje ili manje izmene dizajna i dekoracija, u nastavku vam dajemo praktične predloge koji će vam sigurno koristiti.


#1 Zamena radne ploče i vrata kuhinjskih elemenata


Ono što prvo uočimo u kuhinji i što određuje njen celokupan izgled jeste radna ploča odnosno izgled kuhinjskih elemenata. Ukoliko vam je radna ploča dotrajala, ukoliko se ne slaže sa ostatkom prostora ili ako vam je njena boja dosadila, vreme je za promene.

Paralelno sa zamenom radne ploče, možete zameniti i vrata odnosno prednje stranice kuhinjskih elemenata i uklopiti ih kako vam najviše odgovara. Stranice mogu da se nađu u najrazličitijim nijansama, a po porudžbini vam mogu ugraditi i staklo u te elemente. Evo jednog od predloga - svetle pastelne boje kuhinjskih elemenata divno će ići uz radnu ploču od bambusa.


#2 Frižideri - omiljeni deo vaše kuhinje


Jedan od najvažnijih predstavnika kuhinjske opreme svakako je frižider. Frižideri su raznih dimenzija i boja a u zavisnosti od vašeg stila kuhinje možete izabrati frižidere sa oštrim ivicama ili sve modernije sa zaobljenim ivicama. Možete odabrati običan ili kombinovani frižider, a zamrzivač može biti manji ili veći, u donjem ili gornjem delu frižidera.

Ukoliko je vaša kuhinja prostrana, a porodica broji više članova, pravi izbor za vas može biti model sa duplim vratima odnosno side by side frižider. Ovakav frižider je jako popularan na zapadu, a gotovo sigurno ste nekada primetili ovakve modele u kuhinjama odnosno scenama popularnih holivudskih filmova. Osim što su praktični jer u njih možete smestiti mnogo više namirnica, ovi frižideri su izuzetno atraktivni i učiniće da vaša kuhinja izgleda moderno.


Kuhinja pogled


#3 Kuhinjsko ostrvo kao centar dešavanja u vašoj kuhinji


Pravo osveženje prilikom opremanja ili renoviranja kuhinje možete da postignete sa samo jednim manjim ili većim kuhinjskim ostrvom. U zavisnosti od toga koliko prostora imate na raspolaganju, kao i da li ćete na njemu ručavati, možete izabrati različite dimenzije i oblike kuhinjskog ostrva.

Postoje kuhinjska ostrva koja na jednoj strani imaju fioke a na drugoj prazan prostor, kao i ona koju su sa svih opremljena prostorom za odlaganje. Jedna od modernijih opcija jeste drveno ostrvo sa čeličnim šipkama koje se mogu iskoristiti na različite načine - oko njih se mogu uplesti ukrasne led sijalice ili možete okačiti saksije sa začinskim biljem.
 

Kuhinjska ostrva


#4 Sobne biljke kao praktično rešenje za kuhinju


Kao i u svakoj prostoriji u vašem domu, nezaobilazni deo enterijera jesu sobne biljke. Biljke će dati toplinu vašoj kuhinji a imaće i smirujući efekat na vas. Možete posaditi omiljene začine - bosiljak, origano, peršun ili ruzmarin, ali svoju kuhinju takođe možete da oplemenite sa različitim puzavicama kao što su razni tipovi bršljana ili popularnim vrstama aloe vere.

Aloe vera ne zauzima mnogo prostora u vašoj kuhinji a ista vam može pomoći ukoliko se slučajno desi da prilikom spremanja zaradite i neku opekotinu. U tom slučaju dovoljno je da prelomite deo stabljike i opekotinu namažete lekovitim “gelom” aloe vere.

Ukoliko niste ljubitelj insekata, savršen izbor biljke za vašu kuhinju može biti lavanda ili Venerina muholovka, verovatno i najpoznatija biljka mesožderka na svetu. Lavanda osim što izuzetno lepo izgleda i miriše, odbija muve, komarce i mnoge druge insekte.


#5 Zidne police - izložbeni prostor u vašoj kuhinji


Prilikom uređivanja kuhinje, možete da skinete vrata jednog visećeg elementa i tako napravite svojevrsne police na kojima ćete držati čaše i tanjire koje najčešće koristite, ali takođe možete prazne zidove iskoristiti za kačenje zidnih polica različitih vrsta. Police se mogu naći u različitim dimenzijama, sa nosačima ili bez, u različitim bojama, u zavisnosti od vaših želja i zamisli. One će vam služiti istovremeno kao praktičan prostor za odlaganje ali i izložbeni kutak. Kuke za zid su još jedna slična ideja ovog tipa koja će sigurno naći praktičnu primenu u vašoj kuhinji.


#6 Kuhinjska rasveta - novi sjaj vaše kuhinje


Kuhinju možete osvežiti novim lusterom, manjim zidnim ili stonim lampama ili visećim sijalicama. Takođe, možete da ugradite kuhinjsku led rasvetu ispod kuhinjskih elemenata i tako dobiti moderan kuhinjski ambijent u kome ćete uživati da provodite vreme. Zidne lampe su takođe odličan izbor prilikom uređenja vaše kuhinje, jer će, kao i zidne police, zauzeti malo mesta a imati praktičnu primenu.


#7 Jednostavne sitnice za novi izgled kuhinje


Pored gore pomenutih komplikovanijih i skupljih ideja, prilikom uređivanja vaše kuhinje, uvek su tu i one jednostavne jeftinije ideje, koje se tiču detalja i specifične dekoracije vaše kuhinje koje će joj udahnuti novi život.

Nabavite male staklene tegle za začine a veće za ovsene pahuljice, kornfleks i špagete. Obeležite ih nalepnicama ili debelim markerom ispišite na teglama nazive sastojaka u njima. Isto ovo možete da uradite sa metalnim kutijama različitih dezena i tako dati “starinski” izgled vašoj kuhinji.

Ono što će dodatno osvežiti vašu kuhinju definitivno je kupovina novih komada tkanine. Častite svoju kuhinju jastučićima za stolice, novom prostirkom za pločice ili novim kompletima kuhinjskih krpa sa modernim dezenima.

Srećno sa uređenjem, nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi.

 

Slike izvor: www.freepik.com, www.pixabay.com

 

(2) komentara
 • Marijana
  Marijana
  27-Nov-21


  Sjajni saveti i divne slike. Planiram sređivanje kuhinje sledeće godine i već se unapred plašim šta ću, i gde ću sa stvarima dok sve to traje, jer mi je stan mali. Možda je najbolje da iznajmim skladište kod agencija za selidbe Milošević.

 • Lana
  Lana
  27-Nov-21


  Svidjaju mi se one americke prostrane kuhinje, sa kuhinjskim ostrvom, ja imam malu kuhinju, pa su mi mogucnosti za uredjenje manje, ali svidja mi se ova ideja sa rasvetom, to cu primeniti.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2