SrbijaSpace

Šta sve treba uzeti u obzir prilikom renoviranja kuhinje: Kako uskladiti funkcionalnost i stil

Šta sve treba uzeti u obzir prilikom renoviranja kuhinje: Kako uskladiti funkcionalnost i stil
20
Jul-21

Šta sve treba uzeti u obzir prilikom renoviranja kuhinje: Kako uskladiti funkcionalnost i stil

Objavljeno: 20/Jul/2021, SrbijaSpace.com
(1) komentara (576 pregleda)

Kuhinja je prema mišljenju mnogih dizajnera enterijera najznačajnija prostorija u kući ili stanu. U njoj se priprema hrana, ostavljaju namirnice i predstavlja mesto okupljanja cele porodice. Kada su u pitanju stari stan ili kuća, renoviranje kuhinje (pored renoviranja kupatila) predstavlja najkompleksiji poduhvat.

Gde postaviti sudoperu, kakav šporet i frižider kupiti, da li praviti kuhinju po meri ili kupiti gotovu, za koliko osoba treba da bude trpzarijski sto, samo su neke od dilema. Važno je da detaljno popričate sa svojim ukućanima i da znate šta da očekujete od stambenog prostora. Saveti za renoviranje kuhinje pomoći će vam u donošenju odluka, a sve u skladu sa budžetom kojim raspolažete.


Osmislite novi raspored


Ukoliko ste već odlučili da renovirate kuhinju, pokušajte da primenite novi raspored. Imaćete utisak da boravite u novom stanu i bićete orniji u pripremi obroka. Kako biste primenili novi raspored, obratite pažnju na instalacije i vodovodne cevi. Otpušavanje odvoda je jedan od prvih koraka u renoviranju kuhinje.

Osim toga, ako želite da menjate pozicije sudopere i mašine za sudove, morate da proverite priključak za vodu i izvod za kanalizaciju. Ukoliko prostorija nema mogućnost prirodnog provetravanja, važan je ventilacioni kanal na koji treba povezati aspirator. Dobro razmislite da li je pametno obavljati popravke samostalno ili je bolje da kontakirate sa majstorima.

Kada ste završili sa “grubim radovima”, osmislite kako će izgledati vaša kuhinja. Kako biste proces kuvanja učinili zabavnijim i kreativnijim, potrebno je da kuhinjski prostor bude uređen na poseban način. Premerite prostor i nacrtajte gde će biti viseći delovi, da li ćete imati ostrvo ili poluostrvo, gde će biti frižider, šporet i mašina za pranje posuđa. Donesite odluku da li ćete praviti kuhinju po meri ili ćete kupiti gotovu.
 

Kuhinja


Izaberite pločice i radne površine koje se lako čiste


Domaćice znaju da, koliko god sređuju kuhinju, u njoj se najbrže napravi nered. Nemojte dozvoliti da vas lepe boje pločica i radnih površina zaravaraju. Birajte boje i materijale koji će moći lako da se očiste. Dobar primer su neglazirane pločice. One nemaju sjaj, dosta su izdržljive, pritom se ogrebotine i habanje na njima gotovo i ne primećuju. Keramičke pločice, sa druge strane, ne zadržavaju mrlje, lako se brišu i zahvalne su za održavanje. Radne ploče od plastičnih materijala su praktične, fleksibilne i priuštive, ali radne ploče od akrila i laminata potpuno su vodootporne i lako se čiste. Zato bismo uvek preporučili akrilne, ako vaš budžet to dozvoljava.


Izaberite boje koje vas inpirišu za kuvanje


Koliko su bitni saveti za renoviranje kuhinje, govori i na prvi pogled nebitan faktor – boje. Međutim, kako boje umeju da budu izuzetno važne u našem životu, taj trend važi i za kuhinju. Bilo da spremate brzi ručak ili ste planirali da provedete ceo dan u kuhinji, okruženje će vas inspirisati da to odradite na najbolji mogući način. Hladna plava boja je odlična za zidove u kuhinji jer ima umirujući efekat. Odlično se slaže i sa belim i elementima od svetlog drveta, ali se čak može uklopiti sa pink kuhinjom. Isto uklapanje važi i ako zidove obojite u limun-žutu. Narandžasta izgleda odlično u kombinaciji sa zelenom, stvara toplu i veselu atmosferu, a slaže se i sa elementima od tamnog drveta.
 

Kuhinja napredni elementi


Ostavite samo neophodnu belu tehniku i kućne aparate


Jedna od najpotrebnijih stvari u kuhinji je svakako frižider. U manjim stanovima idealno rešenje je frižider sa frizom. Ako ste menjali kuhinjske elemente, bilo da ste radili po meri ili kupili gotove, možete izabrati šporet ili ugradnu ploču sa ugradnom rernom. Od ostalih bitnih stvari u kuhinji ne treba zaboraviti na mašinu za pranje posuđa. Ipak, ukoliko vam budžet ne pokriva taj trošak, moći ćete da funkcionišete i bez nje.

Ako imate prirodnu ventilaciju, ne morate nabavljati ni aspirator. Mini-bojler jeste neophodan, ali ne ukoliko je povezan sa velikim i imate toplu vodu. Sigurno već imate i male kućne aparate kojima treba pronaći mesto u renoviranoj kuhinji. Uredite prostor da vam nadohvat ruke budu aparat za filter ili espreso kafu, blender, kuhinjske vagice, mikser, sokovnik ili toster. Sve sitne kućne aparate koje ne koristite, odnesite u ostavu, podrum ili ih smestite u najviše delove kuhinjskih elemenata.


Stavite nadohvat ruke posuđe i namirnice koje najčešće upotrebljavate


Kada nadohvat ruke imate potrebnu belu tehniku i male kućne aparate, isto učinite iI sa posuđem i namirnicama. Razvrstajte namirnice po frekvenciji upotrebe i neka vam pri ruci bude uvek ono što najčešće upotrebljavate. Kada sredite namirnice, pređite na posuđe. Ako imate špajz, podrum ili neku drugu ostavu, sklonite sve one šerpe, tiganje, šoljice i čaše koje retko ili nikad ne upotrebljavate. Videćete kako će vas renovirana kuhinja inspirisati na isprobavanje nekih novih recepata.


Kuhinja sudopera


Bonus saveti za renoviranje kuhinje


Imajte na umu kako prostor kuhinje ne možete osvetliti jednim rasvetnim telom, naročito ako se ono nalazi na plafonu. Ugradite led svetala iznad radne površine, odnosno ispod elemenata, što će vam olakšati rad u kuhinji. Možete ugraditi i rasvetu u kuhinjske elemente radi postizanja boljeg ambijenta koji će uneti toplinu u prostoriju i smanjiti senke. Nemojte štedeti na sudoperi i slavini.

Sudopere izrađene od nerđajućeg čelika najlakše se održavaju zbog svojih glatkih površina. Odabirom sudopere s dva otvora sigurno nećete pogrešiti. Jedan služi za pranje, a drugi za sušenje opranih sudova.

 

(1) komentara
  • Milica
    Milica
    20-Jul-21


    Odlični saveti. Mislim da je funkcionalnost ipak za nijansu bitnija od stila, bar kad je kuhinja u pitanju. Naravno, svi mi želimo da nam kuhinja izgleda lepo.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
164,800 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
71 m2
194,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
67 m2
312,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
67 m2
350,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
105 m2
259,888 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
77 m2
40,000 €
Prodaja / Zastupnik
BG HOME real estate
33 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

IN-EL
Agencija Momčilović 011
Eurostan nekretnine
Cilj nekretnine
Gigant nekretnine
Milox nekretnine
SMB nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE