SrbijaSpace

Kako da ukombinujete boje u enterijeru vašeg doma?

Kako da ukombinujete boje u enterijeru vašeg doma?
05
Jun-23

Kako da ukombinujete boje u enterijeru vašeg doma?

Objavljeno: 05/Jun/2023, SrbijaSpace.com
(0) komentara (108 pregleda)

Stvaranje harmoničnog i vizuelno prijatnog dizajna enterijera podrazumeva pažljivo razmatranje izbora boja. Način na koji su one kombinovane može u velikoj meri uticati na ukupan ambijent i stil vašeg doma.

U ovom tekstu ćemo istražiti umetnost kombinovanja boja u dizajnu enterijera i pružiti vam praktične savete i inspiraciju koja će vam pomoći da postignete kohezivnu i uravnoteženu paletu boja. Od razumevanja komplementarnih šema boja do istraživanja pravila za njihovo usklađivanje, nastavite da čitate i zajedno sa nama otkrijte kako da pomoću boja transformišete svoj životni prostor.


Pravila kombinovanja boja


Iako u svetu kombinovanja boja ne postoje stroga pravila, prisutni su neki principi koji vas mogu voditi ka stvaranju uravnotežene i prijatne palete. 

Na samom početku je potrebno uzeti u obzir pravilo 60-30-10. U okviru njega predlaže se da 60% vašeg prostora dodelite dominantnoj boji, 30% sekundarnoj boji i 10% akcentnoj boji.

Dominantna boja će se nalaziti na zidovima i drugim površinama, a obično je u pitanju neutralna boja. U sekundarnoj boji mogu biti manji komadi nameštaja i zavese, dok ukrasni predmeti i jastuci mogu da budu u akcentnoj boji.

Prema poslednjim trendovima u dizajnu enterijera, akcentna boja je i najintenzivnija, a posebno je popularna jarko žuta nijansa koja podseća na začin kurkumin. Poštovanje ovog pravila pomaže u održavanju osećaja ravnoteže i sprečava situaciju u kojoj je prostor opterećen smelim nijansama.

Pored toga, razmotrite koncept temperature boje. Tople boje poput crvene, narandžaste i žute stvaraju ugodnu i privlačnu atmosferu, dok hladne boje poput plave, zelene i ljubičaste izazivaju osećaj smirenosti i spokoja. Pronalaženje prave ravnoteže između toplih i hladnih tonova može doprineti željenom raspoloženju u svakoj prostoriji.


Spektar boja koje su komplementarne


Razumevanje komplementarnih boja je neophodno kada je u pitanju usklađivanje boja u unutrašnjosti vašeg doma.

Komplementarne boje su nijanse koje se nalaze jedna naspram druge u spektru boja i stvaraju upečatljiv kontrast kada su uparene zajedno. Neke klasične komplementarne kombinacije boja uključuju plavu i narandžastu, crvenu i zelenu i žutu i ​​ljubičastu.

Uključujući komplementarne boje u svoj dizajn enterijera, možete postići dinamičan i vizuelno privlačan izgled. Bilo da se radi o naglašenim zidovima, komadima nameštaja ili dodacima, prihvatanje komplementarnih boja dodaje dubinu i duh vašem životnom prostoru.


Kreiranje monohromatske šeme boja


Monohromatska šema boja uključuje korišćenje različitih nijansi i tonova jedne boje u celom prostoru.

Ovaj pristup dizajnu stvara harmoničan i jedinstven izgled, dok dozvoljava suptilne varijacije u boji. Da biste napravili uspešnu monohromatsku šemu, počnite sa osnovnom bojom i eksperimentišite sa njenim svetlijim i tamnijim varijacijama. Dodajte teksturu, šare i različite materijale kako biste uveli vizuelnu dinamiku i sprečili da unutrašnost vaše nekretnine izgleda jednolično.

Monohromatska šema boja može dati osećaj sofisticiranosti i elegancije svakoj prostoriji, što je čini popularnim izborom u savremenom dizajnu enterijera.


Prihvatanje moći neutralnih boja


Neutralne boje služe kao osnova za dizajn vašeg enterijera i pružaju raznovrsnu pozadinu za sjaj drugih boja.

Nijanse bele, bež i sive se često koriste kao neutralni tonovi, stvarajući osećaj balansa i omogućavajući drugim bojama da zauzmu centralno mesto. Neutralni tonovi su bezvremenski i pružaju umirujuću i spokojnu atmosferu.

Oni su karakteristični za skandinavski stil u dizajnu enterijera koji je popularan i na našim prostorima, te ćete u mnogim oglasima agencija za nekretnine videti upravo ovako skladno i jednostavno uređene stanove.


Paleta boja
 

Mogu se koristiti kao dominantna boja u vašoj šemi boja ili kao prateći element za stvaranje kohezivnog izgleda prostora. Ukoliko uključite teksture i različite materijale u neutralnu paletu, dobićete još interesantniji prostor.


Testiranje uzoraka boja


Testiranje uzoraka boja je suštinski korak u procesu dizajna enterijera.

Boje mogu izgledati drugačije u zavisnosti od uslova osvetljenja, a ono što može izgledati živopisno i privlačno u jednom okruženju, u drugom može biti potpuno monotono.

Prirodno svetlo varira tokom dana, sa toplijim tonovima ujutru i predveče, a hladnijim tokom podneva. Izvori veštačkog osvetljenja, takođe imaju različite temperature boje, u rasponu od toplih do hladnih. Zato je veoma važno testirati uzorke boja u različitim periodima dana.

Pored toga, pravac iz kojeg svetlost ulazi u prostoriju i refleksija predmeta mogu uticati na to kako se boje percipiraju. Svetlost od krovnih prozora može da baci drugačiju nijansu na zidove ili tkanine u poređenju sa svetlošću koja dolazi iz podnih lampi, dok završetak ili sjaj boje drugačije odbijaju svetlost, pa su ovo takođe faktori koji treba razmotriti.

Kada testirate uzorke boja, postavite ih u različite delove sobe. Posmatrajte kako izgledaju u interakciji sa različitim površinama, kao što su zidovi, podovi i nameštaj. S obzirom da na boje mogu uticati susedne boje i materijali, proverite kako se boje usklađuju sa postojećim elementima u prostoru.

Ako odvojite vreme za testiranje uzoraka boja u različitim uslovima osvetljenja i okruženja, možete doneti adekvatne odluke o šemi boja za dizajn vašeg enterijera. Razumećete kako boje komuniciraju sa prostorom i stvoriti željenu atmosferu. Zapamtite, boje imaju dubok uticaj na raspoloženje i estetiku sobe, tako da testiranje uzoraka pomaže da se postigne željeni rezultat.

Kombinovanje boja u unutrašnjosti vašeg doma je umetnost koja vam omogućava da izrazite svoj lični stil i stvorite prostor koji je vizuelno privlačan i harmoničan.

Ukoliko pratite neka od osnovnih pravila u dizajnu enterijera, navedena u ovom tekstu, možete da transformišete svoj životni prostor. Ne zaboravite da eksperimentišete, verujete svojim instinktima i zabavite se dok krećete na ovo živopisno putovanje u svet dizajna enterijera.

 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
128,750 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
57 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
160,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
62 m2
1,390,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
450 m2
300 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
28 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2