SrbijaSpace

8 najznačajnijih trendova u dizajnu enterijera za 2023. godinu

8 najznačajnijih trendova u dizajnu enterijera za 2023. godinu
06
Jan-23

8 najznačajnijih trendova u dizajnu enterijera za 2023. godinu

Objavljeno: 06/Jan/2023, Jelena Todorović
(1) komentara (839 pregleda)

Početak godine je obično vreme kada u raznim sferama počnu najave novih trendova. Kako prognoziraju dizajneri, lideri u industriji i stručnjaci za stil, ovih 8 trendova u dizajnu enterijera biće najznačajniji u 2023. godini. A da li će zaista biti tako – videćemo do kraja godine! Nešto od toga sigurno hoće, jer njihova predviđanja nikada ne dolaze bez razloga.

Topla paleta boja zadržaće se i u narednoj godini, a trendovi koji će stupiti na scenu su istraživanja šara i tekstura, kao i personalizacija naših životnih prostora. Kupovne navike će evoluirati u pravcu antikviteta i polovnih predmeta, a zabavićemo se i ulepšavanjem komada nameštaja koje već imamo, uz pomoć šablona i boja. Sve to i nije tako loše, jer će prostori u kojima živimo konačno početi da liče na svoje vlasnike.

Ali da vidimo kojih će to 8 trendova dominirati u dizajnu enterijera ove godine...

 

#1. Održivost

 

 

Poslednjih nekoliko godina došlo je do popriličnog otrežnjenja na svim područjima, pa tako i u dizajnu enterijera. Mnogo se više vodi računa o materijalima iz održvih izvora. Ovo je veoma popularna reč i u dizajnu enterijera, posebno među onim dizajnerima (i klijentima) koji su zainteresovani za ekološki prihvatljiv način života. Zato je za očekivanje da će se ove godine mnogo više govoriti o smanjenju potrošnje, kao i o prenameni i reciklaži postojećih elemenata enterijera.

Pretpostavlja se da će biti ogromno interesovanje za kompanije koje daju novi život onome što se do skoro odbacivalo. Recimo tekstilu, tapetama, starim lampama i dekoracijama koje su u prethodnim periodima vrlo često završavale na deponijama. Znači, o nekim od ovih stvari, razmislićemo ponovo.

U isto vreme, naše kupovne navike će se malo promeniti, jer ćemo početi više da razmišljamo o polovnim stvarima. Recimo, o vitrinama i unikatnim komadima sa buvljih pijaca koji predstavljaju pravo antikno blago, a koji će vašem domu dati dašak ekscentričnosti i neke nove energije.

 

#2. Povratak potpuno bele kuhinje

 

 

Proteklih godinu dana dizajneri su anatemisali belu kuhinju govoreći da je to demodirano. Sada govore o velikom preokretu višenamenskog života, sa trendom odvajanja kuhinjskog od ostatka prostora, što vodi ponovnom oživljavanju potpuno bele kuhinje! Ali, nije to ni tako loše, naročito u malim stanovima, gde je maksimiziranje svetlosti i stvaranje prozračnog osećaja izuzetno važno, što se belom, kao neutralnom i reflektujućom nijansom veoma lako postiže.

Poslednjih godina, mnogi su počeli da rade od kuće, pa zbog toga mnogo više vremena provode u svojim domovima. Zato im je sada potrebnije da oni postanu prostraniji, svetliji i nekako „lakši“. Bele kuhinje sve to rade savršeno, nudeći transformativnu estetiku prostoriji bilo koje veličine i savladavajući umetnost iluzije, tako da ostatak prostora deluje veće.

U tome mnogo pomaže nanošenje slojeva tekstura sličnih tonova, kako bi se stvorio čist, nežan i umirujući prostor, uz smelu upotrebu oblika i boja koji prostor čine kreativnijim, veselijim i personalizovanijim. Toplina će se ogledati i u korišćenju materijala poput mesinga i bronze, koji će zameniti polirani hrom i čelik, pri izradi pokućstva.

Zanimljiv je i izbor boja fugni, koje oivičavaju bele pločice. Ranije je njihova funkcija bila jednostavno funkcionalna, da drže pločice na mestu. Ali, masa za fugovanje više nije nešto za skrivanje. Njihov izgled treba da podiže i naglašava pločice koje oivičava. Kobalstno plava ili crvena boja trešnje biće dominantne, jer ističu lepotu ultra-sjajnih belih pločica.

 

#3. Dekorativne ivice, lajsne i šabloni

 

 

Ljubiteljima tradicionalnih zidnih obloga poput tapeta, dopašće se kreativni trendovi koji će obeležiti 2023. godinu, a to su dekorativne ivice, lajsne i šabloni. Obnovljeno interesovanje za tradicionalne zanate donosi novootkriveno uvažavanje gracioznosti života, koje inspiraciju crpi iz starinskih kuća.

Kao što znate, svi trendovi su ciklični, smenjuju se i vraćaju, tako da ćemo uživati u povratku nekih od trendova 1930-ih godina. Šabloni se pozivaju na klasične, štampane murale i tradiciju reprodukcije koje smo često mogli da vidimo u periodima nakon stilova Art Deko i Art Nuvo. S obzirom na to koliko je korišćenje šablona jednostano, a može ponuditi potpuno novi, dodatni sjaj vašem oslikanom nameštaju, pa čak i zidovima, ne iznenađuje što se ponovo izmišljaju načini za njihov povratak.

Dekorativna pozamanterija se takođe vraća na velika vrata. Tu su rese, pletenice i trake na draperijama, prekrivačima i tepisima. Ovi detalji daće dašak glamura vašem životnom prostoru.

 

#4. Nijanse zalaska sunca

 

Postoji trend ka nijansama zalaska sunca koje imaju veliki raspon, od zlatnožute, preko plavičaste, meke ružičaste, do boje lavande. Ono što će dizajneri pokušati da stvore ovom paletom boja je prijatna energija koja “hrani” dušu, i ima terapeutsko dejstvo.

Recimo, žuta boja može na nekoga delovati zastrašujuće, ako su u pitanju fluorescentne i limunaste nijanse. Ali, ako se upotrebe nijanse ćilibara i vatre, to je potpuno druga priča. Te suzdržane nijanse pružaju elegantan, osvežavajući naboj, posebno u kontastu sa zidom prigušene zelene boje žalfije, ili toplim drvenim ormarićima. Ono što je sasvim sigurno je to da će ovo biti trend koji slavi romantiku.

 

#5. Obline

 

 

Zaobljene sofe i fotelje dobro su nam poznate od ranije, ali ovi zaobljeni i vijugavi oblici počeće lagano da se šire svuda po našim domovima. Ove meke ivice, daju dodatnu dimenziju prostoru. Za one koji vole retro stil, preporuka su mermerne i hromirane podne lampe, koje se mogu koristiti kao karakterističan akcenat na nekom određenom mestu.

Obratite pažnju i na zakrivljene grafike, inspirisane tapetama i podovima iz 1970-ih godina. A još jedan način da prihvatite obline je i uvođenje kružnih tepiha u prostor, koji su zanimljiva alternativa uobičajenim, pravougaonim ili kvadratnim opcijama kakve su inače u upotrebi. Ovakvi tepisi, izgledaju posebno dobro ako se upare sa nekom zakrivljenom sofom (recimo Česterfild), ili se koriste za stvaranje prijatnog ambijenta u ulaznom holu ili predvorju, recimo sa elegantnim okruglim stolom koji mu naglašava oblik.

 

#6. Terakota i kamen

 

 

Terakota će 2023. godine zasta oživeti. Ona dodaje toplinu, podsećajući nas na mediteranske pejzaže, pružajući nam rustičnu, zemljanu teksturu, koja u nama podstiče želju da svoje enterijere povežemo sa svetom prirode. U nijansama prepečene narandžaste i crvenkasto-braon, terakota pločice će se lepo uklopiti sa belim kuhinjama u stilu provansalskih seoskih kuća. Idealna je za popločavanje trema, jer tako stvara prijatan i prepoznatljiv ulaz u vaš dom.

Povezivanje sa prirodom putem organskih materijala posebno je važno u kuhinji. A unošenje dodira spoljašnjosti kroz dizajn inspirisan prirodom obećava da će odmah unaprediti kuhinju i povezati nas sa okruženjem.

 

#7. Lusteri, velike lampe i zidna svetla

 

 

Abažuri, senila i lusteri igraće se perspektivom, posebno u manjim prostorijama. Prevelike lampe treba da stvore osećaj zabavnog. Ovo se može ogledati u nizu lampi sa sličnom teksturiranom površinom, a mogu se koristiti i geometrijski oblici. Velika lampa može se pronaći u okviru dnevne sobe, dok se lampa sličnog oblika ali manjih dimenzija može postaviti u nekom kutku za čitanje na policu, ili stočić.

Osvetljenje će u narednom periodu postati složenije, zato nemojte misliti da će jedna lampa, ma koliko bila lepa, biti dovoljna za pružanje ambijentalnog osećaja vašem prostoru. I naravno, zidne lampe su sada deo svake prostorije, a posebno one sa postoljem od mesinga, koji je ove godine u modi. U svakom slučaju, ako vaše osvetljenje pre svega treba da bude funkcionalno, stilizovana podesiva opcija ne samo da će uticati na atmosferu, već će i usmeriti svetlost tačno tamo gde je potrebna.

 

#8. Nameštaj u braon boji

 

 

Ako ste mislili da se braon nameštaj nikada neće vratiti u modu, prevarili ste se. Braon nameštaj se vratio, kako u vidu retro trenda iz 1970-ih godina, tako i kao interesovanje za sve što je prirodno. Braon boja pruža osećaj sigurnosti, topla je i gostoljubiva. Dugo je bila zanemarivana na račun sivih tonova, upravo zbog toga što je podsećala na loš stil iz 1970-ih godina.

Ali ove godine, braon se vraća na velika vrata, bogatom paletom u tonovima čokolade i karamela. Evropski starinski nameštaj biće u centru pažnje, a pleteni i nameštaj od ratana lepo će se uklopiti i u ovu šemu, nastavljajući da unosi teksturu i toplinu u naše domove.

A ako ste tek počeli da kupujete braon nameštaj, kako se često nazivaju antikviteti, držite se klasičnih stilova i ne zaboravite da kupujete samo ono što vam se zaista dopadne. Jer to su komadi koji su izdržali test vremena, tako da će vam trajati dugo. A kada se postavljaju u savremeni enterijer, stvaraju vizuelno interesovanje i osećaj da je prostor evoluirao tokom vremena.

 

I za kraj…

 

 

Kao što vidite, ove godine se i u enterijeru vraćamo prirodi. Bacamo akcenat na održivost, polovan antikni nameštaj, prirodne boje, i prijatnu atmosferu, a to uopšte nije loše.

Ako ste negde u podrumu, na tavanu ili u garaži sačuvali neki komad nameštaja koji ste u nekom momentu odbacili, a sada bi mogao ponovo da vam posluži, iskopajte ga. Možda ste i prilikom selidbe u novi prostor, ostavili nešto u skladištu agencije.

Sada je vreme da od toga napravite lični projekat. Ofarbajte ga, presvucite, i udahnite mu novi život. Ili, prošetajte malo po antikvarnicama i buvljacima, možda neka lepa starinska stolica, lampa ili stočić, čami i čeka upravo vas.

Šta vam se posebno dopada od onoga što se ove godine vraća u modu? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Izvor fotografija: YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

(1) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
116 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
71 m2
150,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
34 m2
162,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
63 m2
48,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
60 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
118 m2