SrbijaSpace

Kako mladi bračni parovi rešavaju stambeno pitanje

Kako mladi bračni parovi rešavaju stambeno pitanje
27
Apr-21

Kako mladi bračni parovi rešavaju stambeno pitanje

Objavljeno: 27/Apr/2021, SrbijaSpace.com
(3) komentara (1559 pregleda)

Početak novog poglavlja u životu i stvaranje nove zajednice predstavlja jedan od najlepših perioda u životu mladih ljudi. Osamostaljivanje i stvaranje nečeg sopstvenog i novog su uzbudljiv način da dvoje ljudi započnu nešto novo. Iako su situacije u kojima se mladi u Srbiji nalaze u ovom trenutku različite i variraju na osnovu grada i finansijske situacije, mnogi se odlučuju na rešavanje stambenog pitanja bez želje da čekaju neko bolje vreme i rešenje. Od osamostaljivanja i kupovine nekretnine do života u zajednici sa roditeljima kako se nekad često radilo, mladi na sve načine pokušavaju da ne dozvole da im ovaj aspekat života pravi problem.


Život u zajednici


Prosek godina kada se mladi odlučuju na brak, stvaranje porodice i odlazak od roditelja se svake godine pomera ka gornjoj granici i ova činjenica ne iznenađuje s obzirom na situaciju kada je pronalazak poslova u pitanju. Kako je sigurnost roditeljskog doma nešto za čime mladi osećaju potrebu i nešto što im stvara sigurnost, mnogi se odlučuju da čak i nakon sklapanja braka ostanu da žive sa roditeljima. Iako i ovo zahteva određena ulaganja kada je u pitanju reorganizacija prostora, ponekad je ovo sasvim dovoljno za početak.


Podstanarstvo za početak


Mnogim parovima je podstanarstvo jedina opcija jer nisu u situaciji da podignu kredit ili nemaju dovoljno sredstava da sami kupe nekretninu. Dobra strana podstanarstva je da se uvek može naći stan spram finansijskih mogućnosti i da većinu troškova kada su u pitanju havarije za koje stanari nisu odgovorni snosi vlasnik stana. Takođe, dodatni troškovi u zgradi su dužnost vlasnika stana te podstanari ne moraju da brinu ukoliko se rade neka veća ulaganja. Ipak, postoji i bezbroj neprijatnih situacija, pogotovo ukoliko vlasnik stana odluči da proda nekretninu ili da kratak rok stanarima za iseljenje bez nekog posebnog razloga.
 

Stambeno pitanje kljuc u ruke


Kupovina stana


Tržište nekretnina nikada nije bilo toliko promenljivo kao što je trenutna situacija. Kako cene stanova rastu i ova tendencija ne jenjava već nekoliko godina, sve je više mladih koji se odlučuju za kupovinu stana. Pošto uglavnom kupuju stan na početku braka, pre dece, imaju mogućnost da kupe manji stan za koji će im trebati manje novca. Trenutno se na tržištu nalaze povoljni stanovi u Beogradu koji su odličan izbor za početak zajedničkog života. Ulaganje u stan u prestonici se uvek isplati, bez obzira da li ćete se odlučiti za stan koji je potrebno renovirati ili kompletno renoviran ili namešten stan.


Iz manjeg u veće


Iako mladi bračni parovi imaju želju da odmah kupe veću nekretninu koja će im ispuniti sve zahteve u budućnosti, ponekad je bolje razmišljati o finansijskoj strani stvari i pametno uložiti novac. Upravo zato, kupovina manje nekretnine je odlična investicija u budućnost jer zahteva manje ulaganja i sa tendencijom rasta cena se isplati jer će jednog dana moći da bude dobar početak da se uloži u veću nekretninu. Treba razmišljati i o računima koji su u manjem stanu znatno niži te i ovo predstavlja uštedu u periodu od par godina.


Stanovi u izgradnji


Ponekad se čekanje isplati, a to je slučaj i sa kupovinom stanova u izgradnji. Ponekad je bolje sačekati par godina i pronaći stan u izgradnji koji će odgovarati svim potrebama, a za to vreme pronaći drugo rešenje koje će biti privremeno. Mnogi parovi ostaju da žive kod roditelja kako bi uštedeli upravo za ovakve stanove koji će im rešiti stambeno pitanje. Stanovi u izgradnji su znatno jeftiniji te to ostavlja prostora za kupovinu stana na određenoj lokaciji i uštedu kada je u pitanju cena po kvadratu.

Postoji dosta opcija kako bi se rešilo stambeno pitanje, a na mladim bračnim parovima je da pronađu opciju koja im najviše odgovara. Ponekad se ne radi samo o novcu, nego o tome šta predstavlja najbolju investiciju u budućnost i šta se zaista najviše isplati.

 

(3) komentara
 • Kristina
  Kristina
  27-Apr-21


  Uglavnom, prilično teško, ali se retko odlučuju za život u zajednici sa roditeljima što, na kraju krajeva, i nije dobro. Stambeni kredit je svakako jedino razumno rešenje, naravno, pod uslovom da oboje rade i da imaju relativno dobro plaćene poslove.

 • Marija
  Marija
  27-Apr-21


  Mladi danas ne zele da zive u zajednici. Ako oboje imaju posao mahom se odlucuju za stambeni kredit, sto je i ok, s obzirom da bi ratu za kredit svakako davali na iznajmljivanje ako zive kao podstanari.

 • agent za nekretnine
  agent za nekretnine
  27-Apr-21


  Kupovina stana ili resavanje stambenog pitanja je jedna od najvecih stvari u zivotu. Zato treba da se dobro raspitate, informisete pre nego sto se odlucite. Korisno je i da ogledate savete za kupovinu stana kod prestiznih agnecija.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
370,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
135 m2
168,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
56 m2
75,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
98 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2