SrbijaSpace

NEKRETNINE SE KONAČNO POKRENULE?

NEKRETNINE SE KONAČNO POKRENULE?
28
Dec-11

NEKRETNINE SE KONAČNO POKRENULE?

Objavljeno: 28/Dec/2011, Zoran Bodor, SOLIS-nekretnine
(0) komentara (3968 pregleda)

Posle dugog perioda pada prometa i stagnacije, koji se meri mesecima, a slobodno možemo reći i duže od godinu dana, poslednji kvartal 2011. godine donosi bojažljive naznake oporavka tržišta nekretnina u Srbiji, a pre svega u Beogradu i Novom Sadu. Blaži porast interesovanja kupaca oseća se u novosadskim agencijama za promet nekretnina još od početka jeseni, a na intenzitetu dobija poslednjih nedelja.

Posle perioda rasta cena nekretnina u Novom Sadu, koji je bio karakterističan za period od 2003.-2008. nastupio je period duboke depresije cena izazvan pre svega globalnom svetskom krizom kao glavnim psihološkim faktorom koji je uticao da kupci daleko opreznije ulaze u kupovinu nekretnina ili da potpuno od toga odustanu.

Situacija je ista, kako kod velikih inostranih i domaćih investitora, zainteresovanih za ulaganja u nekretnine u Novom Sadu, tako i kod kupaca stambenog prostora ili poslovnog prostora namenjenog sitnom biznisu. Iznenadni strah kupaca doveo je do skoro trenutnog prekida priliva svežih sredstava, preko potrebnih da se završe započeti projekti u stambenoj novogradnji. Iz tog razloga su se mnogi investitori našli u problemu, jer nisu bili u mogućnosti da završe započetu gradnju.

Sporo odobravanje subvencionisanih stambenih kredita, ograničena sredstva iz tog izvora, kao i pooštreni uslovi za dobijanje „redovnih“ stambenih kredita, uticali su da se značajno smanji broj tzv. kreditnih kupaca.

Kao rezultat izuzetno slabe tražnje za nekretninama, pod uticajem prostih zakona tržišta, cene nekretnina u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima Srbije počinju da padaju od 2008. i taj trend traje sve do danas. U ovom trenutku cene nekretnina u Novom Sadu su na nivou cena koje su bile aktuelne u periodu 2001-2003. i niko sa sigurnošću ne može da kaže kada će biti zaustavljen trend njihovog pada.

Investitori već sada ističu da rade na granici rentabilnosti, tj. sa vrlo malom zaradom, a rešenje za dodatno sniženje cena vide u pojeftinjenju nameta kojima lokalne samouprave opterećuju gradnju.

Kako ističe Dragan Rabatić – direktor prodaje u najstarijoj novosadskoj agenciji SOLIS nekretnine, poslednjih meseci je primetna veća aktivnost kupaca, pre svega, stambenog prostora, dok se poslovni prostori sve manje traže, a sve više nude na prodaju, jer se mnoge firme gase i prestaju sa radom.

Takođe je interesantno da posle dužeg perioda, ponovo preovladavaju kupci sa gotovinom, dok je broj kreditnih kupaca u opadanju. Razloge za povećan broj kupaca sa gotovinom, Dragan Rabatić vidi i u činjenici da se poslednjih nedelja intenzivno polemiše o sudbini evropske zvanične valute Eura, pa se mnogi odlučuju da svoje ušteđene eure pretvore u nekretninu i na taj način se zaštite od eventualnih lomova na evropskom monetarnom tržištu.

Rabatić još naglašava da je zima, ispunjena slavama i praznicima, tradicionalno period kada, do proleća, zamire kupoprodaja nekretnina, a očekuje i da će republički i pokrajinski izbori koji će biti održani na proleće, takođe, u određenoj meri, uticati na osetljivo tržište nekretnina u Srbiji, pa samim tim i u Novom Sadu.

U svakom slučaju, u jednom su svi saglasni, 2011. je bila još jedna teška godina za građevinski sektor, a obeležena je veoma malom aktivnošću, pre svega kupaca, malim brojem izgrađenih novih stanova i manjkom kapitala na tržištu nekretnina. U narednom periodu, potrebno je planskim i sistemskim merama omogućiti investitorima i građevinskom sektoru oporavak te grane naše privrede, pronaći jeftine izvore finansiranja, što bi rezultiralo izgradnjom većeg brojeg novih stanova, na radost i neimara i kupaca.

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
479,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
150 m2
450 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
32 m2
67,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
35 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2