SrbijaSpace

Kako životni prostor učiniti prijatnim za život i zbog čega nam je to bitno

Kako životni prostor učiniti prijatnim za život i zbog čega nam je to bitno
14
Jun-23

Kako životni prostor učiniti prijatnim za život i zbog čega nam je to bitno

Objavljeno: 14/Jun/2023, Ljiljana Bugarin
(0) komentara (283 pregleda)

Dom je mesto gde provodimo najviše vremena i treba da nam pruži mir i spokoj. Naučno je dokazano da prostor koji nas okružuje može da utiče na naše mentalno zdravlje i pogled na život. Upravo je ovo jedan od glavnih razloga zašto prostor u kom živimo treba da bude uređen prema tipu ličnosti. Životni prostor treba da bude podloga za stvaranje pozitivnih uspomena i da nam omogući da se opustimo.


Prirodni elementi u domu


Postoji neka veza između čoveka i prirode i ona se najviše primeti kada smo okruženi prirodnim elementima. Ovo može da se postigne ubacivanjem različitih materijala - od drveta sve do kamena i prirodnih tkanina - koji se lako mogu uklopiti u bilo koji stil enterijera i eksterijera. Ako želite da se detaljnije posvetite ubacivanju prirode u vaš dom, obratite pažnju da su ovi elementi ubačeni po feng shui tehnici kako biste zaista postigli najbolji rezultat i uredili vaš dom po pravilima. Ovo se može postići i ubacivanjem biljaka u dom, bez obzira na to koliko ste spretni sa njihovim održavanjem.


Razmislite o bojama


Boje igraju veliku ulogu u enterijeru, pogotovo kada su u pitanju mali prostori. Često ne razmišljamo o paleti boja koje koristimo a zapravo postoji čitava nauka koja se bavi proučavanjem uticaja boja na ljudsku psihu. Dokazano je da jarke ili tamne boje negativno utiču na mentalno zdravlje dok je bolje opredeliti se za neutralne, pastelne i zemljane tonove koji deluju opuštajuće. Ovo treba da se primeni u svim prostorijama kako biste stvorili najprijatniji prostor koji će biti podloga za sve dalje radove.


Otvorenost prostora


Način na koji energija teče kroz kuću je bitan, kako za uređenje doma, tako i za njegove ukućane. Prilikom biranja doma, obratite pažnju na raspored prostorija i koliko je dom funkcionalan. Ovo će vam biti lakše u novijim zgradama jer se dizajn dosta modernizovao i nudi otvoreni koncept koji je popularan svuda u svetu. Kada je u pitanju moderna novogradnja, Novi Beograd se izdvaja kao najpopularnije mesto zbog kvalitetnih stanova. Upravo je glavna prednost novogradnje bolji raspored prostorija što omogućava da se iskoristi svaki kvadrat u prostoru te nemate previše izgubljene kvadrature.


Enterijer
 

Prirodno osvetljenje


Mračni prostor ili previše dodatnog svetla mogu negativno da utiču na raspoloženje. Kako biste osigurali prijatan boravak u vašem domu, razmislite o količini prirodne svetlosti koju imate. Ukoliko se u vašem domu nalazi manji broj prozora, razmislite o tome koliko svetla zaista možete da iskoristite. Uložite u stolariju koja će umanjiti gubitak prirodnog svetla i pružiti vam uživanje u osvetljenom prostoru. Ukoliko to nije moguće, ubacite dodatne izvore svetlosti koji će biti suptilan dodatak prirodnom osvetljenju. Izbegavajte jake sijalice koje će ne samo davati svetlo, nego će usput i dodatno grejati prostor što želite da izbegnete.


Uredan i čist dom


Niko ne može da boravi u domu koji nije čist i uredan, a da ne oseća neprijatnost. Život u prostoru koji nije sređen može da utiče ne samo na mentalno zdravlje, nego i na volju da provodimo kvalitetno vreme sa porodicom. Opredelite vreme u toku dana kada ćete raspremiti nered koji se stvori svakodnevno. Ovde se prvenstveno misli da sitnice koje odlažemo tokom dana ali koje se često nakupe. Pored toga, organizujte vreme za čišćenje, kako ono površinsko, tako i detaljno, kako biste se posvetili celom domu i na taj način održavali čistoću i urednost.

Životni prostor treba da bude prijatan za boravak kako bi svi ukućani mogli da uživaju u njemu. Ne zaboravite da sve što nas okružuje u domu često može da bude uzrok mnogo većih problema sa kojima se borimo. Počnite od svog doma i vodite računa da stvorite zdrave životne navike i sebi ali i ostalim članovima porodice.

Slike: 
https://www.freepik.com/free-photo/woman-using-smartphone-as-habit_21800826.htm
https://www.freepik.com/free-photo/relaxing-woman-sitting-comfortable-sofa-lounge-chair-home_8472030.htm

 

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2