SrbijaSpace

Male montažne kuće - sve što treba da znate

Male montažne kuće - sve što treba da znate
23
May-23

Male montažne kuće - sve što treba da znate

Objavljeno: 23/May/2023, SrbijaSpace.com
(5) komentara (653 pregleda)

 

Kada u nedostatku stambenog prostora posegnemo za kreditom, vrlo često odustajemo jer nam je takva investicija preskupa. Nije iznenađujuće da je stambena kriza naterala mnoge parove da se odluče za male montažne kuće.

Zbog čega su montažne kuće posebne i zbog kojih to karakteristika mogu biti idealna opcija za vas i vašu porodicu, pročitajte u nastavku.

 

Šta su montažne kuće?

 

Ovo je vrsta objekata koji se izrađuju u fabričkim uslovima, a zatim prenose i montiraju na lokaciju gde će biti korišćene. Obično su manje od standardnih kuća jer se dizajniraju da budu kompaktnije i jeftinije za gradnju.

U odnosu na konvencionalne kuće, montažni objekti su obično brži za izgradnju. Oni takođe nude fleksibilnost u dizajnu, jer moduli mogu biti prilagođeni različitim veličinama i oblicima kako bi se stvorila kuća po meri.

Postale su popularne kao alternativa tradicionalnim kućama zbog brzine gradnje, relativno niske cene i mogućnosti prilagođavanja.


Od čega se prave montažne kuće?

 

Montažni objekti se grade od prefabrikovanih modula ili panela, zatim se isporučuju na gradilište i montiraju prema planu izgradnje, stvarajući kompletnu kuću. Mogu se izrađivati od različitih materijala u zavisnosti od potreba naručioca, kao i preferencija kupca.

Najčešće korišćeni materijali za gradnju su:

 • Drvo
 • Beton
 • Čelik
 • Metalni paneli
 • Plastični polimeri


Drvo je popularan materijal zbog svoje prirodne izolacijske sposobnosti i lakoće obrade. Drvene kuće su vrlo popularne jer pružaju prirodnu toplinu i udobnost. Montažni objekti od drveta su ekološki prihvatljiviji od drugih kuća.

Betonske montažne kuće su obično prave od prefabrikovanih betonskih panela koji se transportuju do gradilišta i sklapaju za nekoliko dana. Beton je veoma izdržljiv i može da obezbedi dobru izolaciju, što čini ovakve građevine popularnim izborom u oblastima sa teškim vremenskim uslovima.

Čelične kuće su takođe veoma izdržljive i mogu se brzo graditi. Čelik je odličan izolator i pruža dobru zaštitu.

Kuće od plastičnih polimera postaju sve popularnije zbog svoje izdržljivosti, niske cene i jednostavne gradnje. Ovi materijali pružaju bolju izolaciju od drugih materijala.

Metalne ploče pružaju odličnu izolaciju i zaštitu. Ovi paneli se obično sastoje od metalnog okvira prekrivenog izolacionim materijalom, i spoljne obloge.

Pored ovih materijala, neki objekti se grade i od staklenih panela i prirodnog kamena.

U svakom slučaju, od čega će se graditi montažna kuća zavise od različitih faktora, uključujući željeni stil, cenu i klimatske uslove regiona u kojem se kuća gradi.

 

Koje su prednosti male montažne kuće?

 

Postoji više pozitivnih strana zbog kojih su ovi objekti popularni među onima koji traže kompaktno i praktično rešenje za svoj dom.

 • Niži troškovi - obično je potrebno manje materijala za gradnju, što znači da će troškovi gradnje biti niži u poređenju sa tradicionalnom kućom. One su takođe učinkovitije u pogledu troškova energije pa će vam dugoročno uštedeti novac na računima za grejanje i struju.
 • Brža gradnja - mogu se brže izgraditi u odnosu na tradicionalne kuće. Budući da se delovi proizvode u fabrici, vreme izgradnje se smanjuje, što vam omogućava da se brzo uselite u svoj novi dom ili poslovni prostor.
 • Unutrašnjost montažne kuće lako se može prilagoditi željama kupca tokom same gradnje.
 • Ekološki prihvatljivija opcija i održivost - manja kuća znači manje materijala potrebnih za gradnju, što može biti ekološki prihvatljivija opcija. Izgrađene su od održivih materijala, a manja kuća zahteva manje energije i resursa tokom životnog veka.
 • Jednostavniji životni stil - život u manjoj kući podrazumeva jednostavniji stil života i navika.
 • Energetska učinkovitost - manja količina energije za grejanje i hlađenje, a to znači da je energetski prihvatljivija od konvencionalne kuće.


Vek trajanja montažne kuće zavisiće svakako od kvaliteta gradnje, materijala, održavanja i uslova okoline u kojoj se kuća nalazi. Ako se poštuju svi propisi i standardi za izgradnju, ovaj objekat može trajati podjednako dugo kao i tradicionalno građena kuća.

Na energetsku efikasnost kuće uticaće više faktora:

 • Izbor materijala
 • Toplotna izolacija
 • Kvalitet prozora i vrata
 • Korišćenje obnovljivih izvora energije


Moderni montažni objekti se obično grade sa visokim stepenom energetske efikasnosti jer se izrađuju u kontrolisanim uslovima fabrike, što omogućava korišćenje najboljih postojećih praksi za energetsku efikasnost. Osim toga, ove kuće su dobro izolovane i hermetički zatvorene, a to daje bolju kontrolu temperature.


Montazna kuca
 

Korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su solarne ploče, toplotne pumpe i vetroturbine mogu poboljšati životnu sredinu i dodatno pomoći u ispunjavanju ciljeva održivosti.

Energetska efikasnost zavisi od kvaliteta gradnje, izolacije, korišćenja energije i učinkovitosti sistema grejanja i hlađenja. Ako uzmemo u obzir sve ove faktore prilikom izgradnje, osigurali smo uštedu energije i novca.

Najbolje je konsultovati se sa stručnjacima kako bi se osiguralo da se najbolja praksa energetske efikasnosti koristi u skladu sa specifičnim zahtevima i potrebama.

 

Koliko košta izgradnja kuće?

 

Cena izgradnje montažne kuće značajno može varirati u zavisnosti od brojnih faktora: veličine i dizajna kuće, lokacije, izbora materijala, cene radne snage i drugih specifičnih zahteva klijenata.

Takođe, treba uzeti u obzir cenu zemljišta, dozvola i priključaka na infrastrukturu, kao i druge propratne troškove. Cena se može značajno razlikovati u zavisnosti od regije u kojoj se kuća gradi jer troškovi rada, dozvola i materijala mogu varirati od regije do regije.

Cene montažnih kuća se obično kreću između 500 – 1000 evra po kvadratnom metru za osnovni model bez dodatnih funkcija. Cena se može značajno povećati ako se dodaju elementi poput adaptiranih kuhinja, kupatila, grejanja i klimatizacije, kao i druge luksuzne karakteristike.

U svakom slučaju, najbolje je konsultovati se sa stručnjakom kako bi se dobio precizniji proračun troškova u skladu sa specifičnim zahtevima i potrebama.

Moderne montažne kuće ključ u ruke mogu biti savršen izbor za one koji žele jednostavniji životni stil, manje troškove gradnje i održavanja. Na našem tržištu postoji veliki izbor modela ovih objekata, a vaše je samo da izaberete onaj koji će odgovarati potrebama vaše porodice.

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(5) komentara
 • borivoje
  borivoje
  16-Nov-23


  moju zidanu ne bih menjao za tri montazne kuce i tacka.

 • moderna
  moderna
  27-Jun-23


  živim u montažnoj kući već 7 godina i nemam zamerki. svako bira gde živi i to je to.

 • montežuma
  montežuma
  27-Jun-23


  Nisma prepametan ako kažem da su montazne kuce jeftinije, da se brže se grade i sasvim pariraju zidanim kucama (opet velika ograda ako su kvalitetni materijali, pa kvalitetna izrada, i obavezno dobar staticki i termicki proracun i što naš narod kaže temelj kuću čuva). Ako majstori zakažu samo na jednom segmentu zez. Vek trajanja kuce će se prirodno smanjiti a o promeni kvaliteta zivota u kući sa lošijim materijalima da ne govorim. Elem, sve ovo isto ali bukvalno isto važi i za zidane kuće, sa napomenom da se duže grade i da su skuplje.

 • smirela
  smirela
  27-Jun-23


  Jesu jeftinije ali treba biti oprezan sa montaznim kucama. Montazni objekti su vise nego osetljivi na faktore kao sto su KVALITET materijala i izrada i od njih zavisi i koliko ce trajati.

 • Betonac
  Betonac
  27-Jun-23


  Malo cinjenica. BETON je sam po sebi prirodan materijal. Ali ovi vestacki materijali od kojih se prave montazne kuce tipa stiropor i slične ispune su hemijski veštački materijali. Nemam nista protiv ko voli montazne neka zivi u njima, meni je zidana kuca moj ideal.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2