SrbijaSpace

Koji stan u Novom Sadu kupiti novogradnja ili starogradnja za i protiv

Koji stan u Novom Sadu kupiti novogradnja ili starogradnja za i protiv
07
Sep-20

Koji stan u Novom Sadu kupiti novogradnja ili starogradnja za i protiv

Objavljeno: 07/Sep/2020, SrbijaSpace.com
(4) komentara (28292 pregleda)

Ako se razmišlja o tome da li u Novom Sadu treba kupiti stan u starogradnji ili novogradnji, mišljenja agenata koji se bave prodajom nekretnina su različita. Izvesno je da svaki stan u starogradnji ili novogradnji ima svoje mane, ali i prednosti.

Stanovi koji su izgrađeni u starijim zgradama u Novom Sadu, građeni su po tadašnjim standardima humanog življenja. Poznato je kako je većina tih starijih stanova, kvalitetno građena i da ima deblje zidove. Ali ako kupite stariji stan, izvesno je da ćete morati da ga u osnovi renovirate. Međutim moramo napomenuti da automatski ne znači ako stan poseduje debeo zid da je i termoizolovanost bolja.


Različita su mišljenja da li u Novom Sadu treba kupiti stan u starogradnji ili novogradnji!


Ako kupite stariji stan, sigurno vas očekuje obavezna promena stolarije, osim ako je prethodni vlasnik nije ranije zamenio. U starijim stanovima, instalacije za struju su češće u lošem stanju pa vam svakako sledi promena strujnih kablova, sijaličnih grla, konektora i razvodne table sa osiguračima.

Salonski stanovi u Novom Sadu, građeni su uglavnom u stambenim zgradama starije gradnje i oni poseduju visok plafon i debele zidove i to je svakako odlika predratne stare gradnje. Ako kupite stan u zgradi starije gradnje to znači da ćete verovatno imati znatna ulaganja kako bi svoj novi životni prostor, uredili po svom ukusu i potrebama.

Starogradnjom možemo nazvati i stare stambene zgrade, koje su građene za vreme Jugoslavije. Neke od tih zgrada zahtevaju renoviranje, jer su se neke od betonskih fasada počele kruniti. Ali postoje u ponudi i stanovi u starim izuzetno očuvanim zgradama pa neko pravilo uvek ima i svoje izuzetke.


Svaki stan u starogradnji ili novogradnji ima svoje prednosti i mane!!!


Mlađi ljudi se u poslednje vreme znaju češće opredeliti za kupovinu salonskih stanova, jer te stanove moraju renovirati, ali ih zato renoviraju prema svom ukusu i svakodnevnim životnim potrebama, tako da su često i zadovoljni što u te svoje stanove, ostavljaju i neki svoj prepoznatljivi pečat. Pojedini licencirani agenti iz Novog Sada smatraju da su stanovi u starim zgradama kvalitetnije građeni, jer stare zgrade poseduju stabilnije temelje, a u okolini se nalaze parkovi i staze koji su idealni za odmor i opuštanje bilo koje generacije.

Velika prednost stana u novogradnji, pre svega je zbog same unutrašnjosti koja „miriše“ na novo i veoma važno, stan u novogradnji se ne mora odmah sređivati. U novom stanu nemate potrebu šmirglanja, malterisanja i krečenja zidova i plafona, promene vodovodnih i kanalizacionih cevi ili zamena stolarije.

Arhitekte u novije vreme, projekte prilagođavaju modernom načinu života u Novom Sadu. U novim zgradama nema dugačkih hodnika, stanovi se grade za potrebe maksimalno funkcionalanog života, a svaki kvadrat je dobro iskorišćen. 


Prednost kupovine stana u novogradnji je varijanta „ključ u ruke“


Pre nego što se odlučite za kupovinu novog stana, ipak preporučujemo da obavezno proverite koji su građevinski materijali korišćeni u izgradnji stambene zgrade, kako vam se ne bi desilo da morate ispravljati propuste arhitekte ili izvođača radova.

Važne informacije za kupce koji prvi put kupuju nekretninu:

 1. Ako kupujete prvi put stan i to u starogradnji, imate pravo na umanjenje poreza na prenos apsolutnih prava za 2,5%
 2. Ako kupujete po prvi put stan u novogradnji, tada računajte na pravo povraćaja PDV-a od 10%


Po novom zakonu u stare zgrade se mora puno ulagati, počevši od sređivanja fasade i ugradnje kvalitetne izolacije, sređivanja unutrašnjih hodnika pa i pomoćnih prostorija. U Novom Sadu se u ponudi mogu pronaći stari stanovi odličnog kvaliteta, ali se u novogradnji zato mogu pronaći i određeni propusti, zato što neki investitori žele uštedeti pa se brzo po useljenju na nekim novoizgrađenim zgradama može recimo videti kako se fasada počela kruniti. U novim stanovima pojedini majstori vešto kamufliraju neke nedostatke.

Verovatno ostajete zbunjeni dok čitate ove redove pa se pitate da li da kupite stan u starogradnji ili u novogradnji. Zato vam toplo preporučujemo da pre odluke o kupovini stana u novijoj ili starijoj zgradi, kontaktirate nekog od licenciranih agenata iz Novog Sada.

Agenti agencije će saslušati vaše izlaganje pri prvom sastanku i uz iskustvo koje imaju, sigurno će predložiti prve korake i pokrenuti potrebne aktivnosti, tokom kojih će se zajedničkom saradnjom i dogovorima, doći do približavanja stavova i najvažnije konačnog odgovora da li vašoj porodici i vama za život odgovora stan u starogradnji ili u novogradnji.

 

(4) komentara
 • Agent
  Agent
  23-Jul-22


  Nema univerzalnog rešenja. Neke starogradske su funkcionalnije nego novogradnja. Lokacija i cena diktiraju izbor. Mada je osećaj da ste prvi vlasnik jedinstven.

 • Gabor
  Gabor
  08-Sep-20


  Po meni su ove lokacije interesantne za kupovinu stana u starogradnji, a to su ulica Maksima Gorkog, Radnička, Stari grad i Novo Naselje. Što se stanova u novogradnji tiče mislim da je Telep trenutno svakako najzanimljivija lokacija.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
1 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
97 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
60 m2
103,600 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
79,850 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
40 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2