SrbijaSpace

Provansalski stil u enterijeru, ili prefinjena jednostavnost francuske provincije

Provansalski stil u enterijeru, ili prefinjena jednostavnost francuske provincije
31
Jul-22

Provansalski stil u enterijeru, ili prefinjena jednostavnost francuske provincije

Objavljeno: 31/Jul/2022, Jelena Todorović
(2) komentara (772 pregleda)

Provansalski stil u enterijeru je provincijski francuski stil, koji je povezan sa svetlim, južnim stilovima. Vredno je upijao vekovne tradicije francuskih seoskih kuća, i neprolaznu lepotu Azurne obale. Provansa, ili “francuska provincija”, je veoma popularna među ljudima koji žele da unesu dašak ruralnog šarma u svoj dom, a da pritom sačuvaju prefinjenu jednostavnost i eleganciju francuske kuće.

Stil je dobio ime po istoimenom regionu na jugu Francuske, poznatom po svojim slikovitim morskim pejzažima, opojnim cvetnim aromama (pre svega lavande), svetlim ulicama i ukusnog kuhinji. U XVII veku, predstavnici buržoazije počeli su da se naseljavaju u Provansi, pokušavajući da pobegnu od strogih, klasičnih linija i urbane gužve. Inspirisani lokalnim lepotama i odmerenim seoskim životom, uredili su svoje domove na jednostavan, ali istovremeno elegantan, a ležeran način.

Provansalski stil u dizajnu enterijera bio je izuzetno popularan u Evropi XIX veka. Pre svega, privukla ih je atmosfera jednostavnosti, mira i prirodnosti svojstvena životu na selu. Atmosfera francuskog sela svojom jedinstvenom energijom i danas fascinira mnoge, koji žele opuštanje i odmor od svakodnevne urbane vreve. Zato, ako želite da ispunite svoj dom laganim mediteranskim šarmom, udobnošću i harmonijom, provansalski stil je najbolji izbor kako za seosku kuću, tako i za moderan gradski stan.


Karakteristike provansalskog stila


Provansalski stil enterijer


Enterijeri ovog stila ispunjeni su svežinom laganog, slanog povetarca, pikantnošću provansalskog bilja i opojnom aromom lavande. Šarm provincijskog komfora i udobnosti u njemu su kombinovani sa starim i luksuznim. U mnogim aspektima je u skladu sa stilom zemlje, sa jedva primetnom elegancijom francuskog dvorca. Pa, da vidimo onda šta sve spada u ovaj stil.


Koje su glavne odlike provansalskog stila u enterijeru


#1. Tople, pastelne boje

#2. Završna obrada zidova štukaturama

#3. Prirodni materijali i teksture

#4. Stari, ne previše restaurirani nameštaj sa rezbarijama i patinom

#5. Obilje svežeg cveća i biljaka

#6. Porcelanske i keramičke figurice

#7. Plafon sa vidljivim, drvenim gredama

#8. Elementi od kovanog gvožđa

#9. Volani, čipka, bogatiji tekstilni detalji

#10. Cvetni dezeni.


Dakle, francuski provansalski stil karakteriše obilje svetlih i toplih nijansi. Ovaj naizgled rustični stil, odavno je prestao da bude prvenstveno stil seoskih kuća, već je postao sastavni deo urbanih stanova.

Kao što vidite, svako može da unese atmosferu Provanse u svoj dom. Da biste to uradili, nisu potrebne velike prepravke i rekonstrukcije. Dovoljno je samo dodati neke karakteristične detalje u unutrašnjost, i stvoriti potrebne asocijacije uz pomoć tkanina, prirodnih materijala i svetlih boja.


Paleta boja francuske zemlje


Paleta boja francuske zemlje provansalski stil


Stil Provanse daje osećaj toplog mora, tako da se u njemu koriste pretežno mirne, pastelne i sunčane boje. Glavne boje ovog stila su meke i nežne, a najpopularnije su: bela, boja peska, krem, prigušeno žuta, svetlo plava, bledo zelena i boja lavande, kraljice Provanse.

Posebnu pažnju treba posvetiti nijansi terakote, i zasićenoj boji morskih talasa. Važno je pratiti ovu paletu boja kako u dekoraciji zidova, tako  i u dekoru i tekstilnim elementima. U isto vreme, nameštaj treba da ostane malo svetliji, da bi se harmonično isticao na pozadini pastelnih boja zidova. Pomalo ofucani predmeti (Šabi Šik), neravnine i dekorativne pukotine pomoći će da se stvori efekat starenja i utisak površina izbledelih na južnjačkom suncu.


Zidovi, podovi, plafoni


Zidovi,podovi,plafoni,provansalski stil


Štukatura (mešavina gašenog kreča, mramora i šampanjske vode u prahu) je glavni način dekoracije zidova u provansalskom stilu. Nanosi se neravnomerno, da bi ostala hrapava na dodir. Nagorele tačke su apsolutni hit u ovom enterijeru. Uz pomoć teksturirane štukature, možete postići željeni efekat čak i u modernom stanu ili kući.

Tapete nisu uobičajene u provansalskom stilu. Ipak, mogu se koristiti u praktične svrhe, po vašoj želji. Ali, u tom slučaju, iluzija neobrađene površine može se postići tradicionalnim papirnim tapetama koje imitiraju površinu štukature, ili sa cvetnim uzorkom.

Često se, za završnu obradu zidova, koriste i drvene ploče. Francuski provincijski stil predlaže farbanje takvih panela u svetle nijanse (najčešće bele), što je izrazita razlika između provansalskog i ostalih francuskih stilova, u kojima se uglavnom koristi prirodna nijansa drveta.

Završna obrada kuhinje se prilično razlikuje od ostalih prostorija. Ovde se za dekoraciju koristi najčešće prirodni kamen, cigla ili raznobojni mozaik. Pored toga, u ovom stilu, uobičajene su štukature u obliku grana drveća ili vinove loze.

Vrata i okviri prozora su uvek drveni, i obojeni belom bojom. Ako želite da izgledaju starinski, mogu se veštački “postariti”, ili ukrasiti uz pomoć slika cvetnih motiva. Da bi se maksimalno povećao prodor prirodnog svetla, koriste se unutrašnja vrata sa staklenim umecima. Francuski prozori-vrata, savršeno odgovaraju ovom stilu. U enterijeru stana, mogu se zameniti kasetiranim prozorima.

Pločice i drveni podovi su najčešći načini oblaganja u provansalskom stilu. Obično se koriste svetlo braon ili terakota pločice sa zakošenim uglovima. Što se drvenih podova tiče, oni su slagani u stilu brodskog poda, najčešće farbani ili neobrađeni. I ovde se često primenjuje efekat “postarivanja”. Ovaj stil ne prihvata itison, parket, linoleum ili laminat.

Plafoni u provansalskom stilu su najčešće jednostavno beli, ili obojeni svetlim nijansama. Prilikom adaptacije stana sa visokim plafonima ili seoske kuće, često se koriste dekorativne ili originalne plafonske grede, koje se ostavljaju da budu vidljive, i boje kontrastnom bojom. Naravno, u maloj spavaćoj sobi sa niskim plafonom, takvo rešenje bi izgledalo izuzetno neprikladno.


Zavese, tekstil i cveće – detalji francuske udobnosti i šarma


Provansa stil spavaca soba


Lakoća i jednostavnost provansalskog stila se jasno ogleda u dekoraciji prozora. Tradicionalno su, u kućama ovog regiona, postojali mali prozori okrenuti prema bašti. Zavese na njima nisu korišćene jer jednostavno, nisu ni bile neophodne. Povremeno su prozori bili ukrašeni nežnim zavesicama koje su lako propuštale svetlost i vazduh. Odajući počast tradiciji, za ukrašavanje prozora bolje je izabrati laki til, saten ili cic sa sitnim cvetnim dezenom.

Pošto je provansalski stil – seoski, u tekstilu ovog stila najčešće dominiraju prirodne tkanine, pamuk, lan, muslin i vuna. Boje tekstila su obično prigušene ili isprane. Kada pokušavate da stvorite provansalsku udobnost, ne zaboravite na svetle, prugaste i karirane tkanine. Da bi se naglasila linija mediteranskog stila, prikladno je dodati i školjke, pa čak i ribarske mreže kao detalj.

U nastojanju da se što više približi prirodi, u enterijeru ovog stila ima mnogo biljaka i svežeg ili osušenog cveća. Koristite cveće koje je uobičajeno u ovom regionu kao što su irisi, mak, suncokret, i naravno - lavanda. Motivi cveća i zeleni listovi, odlično će izgledati i na zavesama, prekrivačima ili slikama.


A šta je sa nameštajem?


Provansalski stil namestaj kamin


Nameštaj ovog stila kombinuje eleganciju i funkcionalnost. Glavni fokus je uvek na materijalu od koga se izrađuje nameštaj. Prednost se daje drvetu svetlih tonova kao što su orah, kesten, jasen ili hrast. Dozvoljena je upotreba pletenih i kovanih elemenata. Ali svakako, ne bi trebalo koristiti moderne sintetičke materijale, jer ovaj stil zaista insistira na prirodnim.

Komode, ormarići sa nogama, stolice sa rezbarenim elementima i razna postolja sa mnogo fioka, klasična su oprema enterijera u provansalskom stilu. Najčešće boje su siva i bela, sa elementima veštačkog “postarivanja”. Tapacirani veliki komadi nameštaja (sofe, fotelje, taburei) su obično u prigušenim nijansama sa šarom u boji.


Kakve su kuhinje u provansalskom stilu


Provansalski stil kuhinja trpezarija


Kao što znamo, kuhinja je srce i duša svake kuće. Danas je provansalski stil u dizajnu kuhinje veoma popularan, bez obzira da li se radi o seoskoj kući ili urbanom stanu. Sve više elemenata provansalskog stila se dodaje u klasični enterijer, a to omogućava da se ublaže stroge linije, kao i da se postigne željena udobnost i atmosfera gostoprimstva.

Posebna pažnja polaže se na detalje. Zbog toga je veoma važno svetlu kuhinju popuniti svetlim akcentima recimo posuđem u seoskom stilu, ukrasnim dekorativnim tanjirima, saksijama sa cvećem, glinenim posudama, teglicama sa začinima, korpama sa grančicama lavande, lepim bocama različitih ulja, kulinarskim knjigama, itd. A poseban šarm kuhinjskom enterijeru, daće neka figurica petla, kao simbola Francuske.

Kao što vidite, kuhinja uređena ovim stilom nije samo lepa i udobna, već i višenamenska. Tu su, na primer, otvorene police, koje u zavisnosti od lokacije, mogu služiti kao mesto za skladištenje kuhinjskog pribora, ali i dekoracija, pa i male biblioteke za kuvare. Savremena oprema se najčešće krije iza maski, jer bi recimo mikrotalasna rerna ili električni bokal u takvoj, rustičnoj atmosferi, izgledali pomalo kao vanzemaljci.


Provansalski stil u spavaćoj sobi


Provanslaski stil spavaca soba


Provansalska spavaća soba je idealna za romantičare. Karakteristike sunčanog mediteranskog šarma uočavaju se u svakom detalju.

Za dekoraciju velike spavaće sobe mogu se koristiti slike, tekstil, cveće i biljke u izobilju. Viseća rasveta će dodati eleganciju celom prostoru. Za takvu sobu, najpogodnija i najpraktičnija opcija je luster sa kontrolom jačine svetlosti.


Dnevna soba u provansalskom stilu


Dnevna soba provansalski stil


Provansalski stil u dnevnoj sobi karakteriše sunčanost i otvorenost. Ovde su zidovi grubi, stari nameštaj je harmonično isprepletan sa porcelanskim figuricama, pletenim korpama, kutijama, praznim kavezima za ptice i ramovima sa porodičnim fotografijama. Seoski šarm možete postići i uz pomoć starog kotla ili bokala, kao vaze ili saksije za sobne biljke.

Što se tiče osvetljenja u dnevnoj sobi, izgled samog rasvetnog tela je veoma važan. Po pravilu, ona sa osnovom od kovanog gvožđa (u vidu lustera, svetiljki i podnih lampi) će izgledati najskladnije u ovakvom prostoru. LED i pozadinsko osvetljenje, u ovom stilu deluju neskladno.


A kakvo je kupatilo?


Provansalski stil kupatilo


Provanslaski stil u kupatilu zahteva obilje sunčeve svetlosti. Zbog toga je prozor u kupatilu neophodan, i može imati bilo koji oblik i veličinu.

Pritom, svi unutrašnji predmeti i kupatilski nameštaj moraju odgovarati rustičnom stilu. Recimo drvene vitrine ili stolice sa efektom sljuštene boje. Paleta boja kreće se od belih i plavih, do maslinastih nijansi, sa upotrebom metalnih delova. Na plastiku i nerđajući čelik u ovom slučaju – zaboravite.

Dopunite unutrašnjost odgovarajući vodovodnim instalacijama, kadom na kovanim nogama, ovalnim umivaonicima sa bronzanim baterijama, itd. A idealan dodatak su drvene police i pletene korpe za odlaganje kozmetike, peškira i ostalih potrepština.


Provansalska dečja soba


Provansalski stil decija soba


Kreiranje dečje sobe u ovom stilu otvara neograničene mogućnosti za kreativnost. Ovde možete postaviti malu biblioteku sa slikovnicama, ili mini kuhinju sa stočićem za čaj. Što se palete boja tiče, pastelne nijanse su dobrodošle. Ako su prozori sobe okrenuti prema istoku, preporučuje se dekoracija u hladnijim bojama, recimo plava i boja lavande. Za sobu okrenutu ka zapadu, koristite toplije boje.

Takođe, možete eksperimentisati i sa tapetama na jednom zidu, sa cvetnim ili nekim drugim, prikladnim printom za dečju sobu. Isto tako, pletene korpe su dobar izbor za odlaganje igračaka, a baldahin iznad kreveta izgleda veoma elegantno, tako da je odličan izbor za vašu princezu.


Predsoblja i hodnici


Provansalski stil predsoblja hodnici


Ovaj stil je idealan za malo predsoblje, jer ga svetle boje čine većim, a hladni osećaj vezan za dugačke hodnike u provansalskom stilu se ne oseća. U minimalističkom, rustičnom prostoru, dovoljan je čiviluk, klupa, i mali ormar. Još šarmantniji utisak dobićete ako u ovaj prostor stavite stojeće ogledalo u drvenom okviru.


I za kraj…


Provansalski stil vikendica


Seoska vikendica uređena u provansalskom stilu je definitivno dobitna kombinacija, ako tražite mesto za opuštanje, koje možete nazvati svojim utočištem. Stvaranje provansalskog enterijera nije tako težak zadatak ako se pridržavate osnovnih pravila. Sasvim sigurno, uspećete da stvorite neobičan, originalan i udoban dom, u kome ćete zaista uživati.

A da li biste vi voleli da živite u prostoru uređenom u provansalskom stilu? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Fotografije: YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović 

(2) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
116 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
71 m2
150,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
34 m2
162,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
63 m2
48,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
60 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
118 m2