SrbijaSpace

Šta su brisoleji?

Šta su brisoleji?
31
May-20

Šta su brisoleji? (805)

Objavljeno: 31/May/2020, SrbijaSpace.com

Klima se menja, leta su sve toplija i zato je potrebno imati efikasno rešenje za prijatniji boravak ljudi u zatvorenim prostorima. Pored standardnih metoda (roletne, venecijaneri) postoji i konstrukcija koju smo svi viđali na nekoj od zgrada ali joj verovatno nismo znali funkciju. Malo je onih koji znaju pravu definiciju šta su brisoleji (Brise soleil) i kolika je njihova važnost za smanjenje sunčevog zračenja na neki prostor.

Kakvu funkciju imaju brisoleji, od čega se izrađuju, šta je njihova prednost u odnosu na druge sisteme smanjenja toplote u prostoru? Kakve su uštede njihovom ugradnjom, kako im se definiše cena? Objasnićemo sve bitne stavke i znaćete sve detalje tako da ćete nakon čitanja i vi sigurno razmisliti o montaži brisoleja na sunčanoj strani doma ili poslovne zgrade.


Brisoleji – nekoliko detalja o samoj konstrukciji


Brisoleji čine spoljašnji sistem solarne i termičke zaštite koji se montira na otvore fasada, ali mogu biti i u sistemima ograda - kapija.

Sastavljene su od lamela i nosača i mogu biti aluminijumski, drveni, od metala ili betona. Izgledom najviše podsećaju na žaluzine velikih dimenzija. Sigurno ste se susreli sa ovom konstrukcijom i najčešće je vidljiva na velikim staklenim površinama i delovima zgrada koji su izloženi jakom suncu.

Položajem svojih lamela dozirano propuštaju zrake sunca u prostor tako da se smanjuje toplota a da unutrašnjost prostora nije zamračena.

Pored podele prema materijalu od kog su napravljeni, brisoleji imaju i ove vrste:

 • Brisoleji mogu biti horizontalni, vertikalni ili u fomi nadstrešnice

Izbor se pravi pre svega u zavisnosti od estetskog efekta, od mogućnosti da fasada nosi konstrukciju, od jačine udara vetra kojim će biti izložena... Ipak, koji god bio izabran imaće odličan efekat zasenčenja tog dela zgrade.

 • Mogu biti fiksni ili pokretni

Kao što samo ime kaže - fiksni Brisoleji se montiraju i nije moguće njihovo pomeranje. Za razliku od njih, pokretni, lamele mogu postavljati pod ugolovima koje vi želite ručno ili putem elektromotora. Najsofisticiranije vrste imaju senzore na jačinu sunčevih zraka ili kiše pa se mehanizam sam pomera.

Za profesionalnu firmu koja pravi Brisoleje ne postoji prepreka što se tiče boje i imitacije materijala tako da se mogu uklopiti u svaki eksterijer. Odlično rešavaju probleme velikih staklenih zidova a da ne narušavaju njihovu lepotu.


Prednosti ovog sistema zasenčenja prostora


Šta su brisoleji doneli kao novo u sistemima regullisanja temperature prostora?

Roletne se montiraju na spoljašnji deo prozora i čine da se staklo ne greje ali je prostor ujedno i zamračen što je loš efekat. To je naročito primetno kada su prozori postavjeni na južnu stranu sveta gde ste zbog visoke temperature primorani da vreme provodite u polutami. Sa druge strane, venecijaneri ne pružaju nikakvu termičku izolaciju jer se površine pod staklom greju. Oni samo sprečavaju direktno prodiranje sunčevih zraka ali će u prostoru biti previše toplo.

I brisoleji se montiraju na spoljašni deo fasade ali pružaju zasenčenje prozora pa se bez zamračivanja postiže niža temperatura u prostoru. I dalje uživate u obillju prirodne svetlosti, a ako imate pokretne modele možete manipulisati lamelama za trenutno više ili manje osvetlenja.

Računi za struju su niži jer je upotreba klime bezpotrebna. Sada kada je Korona virus među nama i kada se ne preporučuje njihovo korišćenje mnogi će imati problema da rashlade prostor tokom predstojećeg leta.

Brisoleji doprinose smanjenju buke koja dopire spolja, bolje izolacije zimi, davanju veće privatnosti tokom boravka u prostoru.


Od čega zavisi konačna cena brisoleja?


Cena brisoleja se dobija na upit i nije je jednostavno definisati. Kada angažujete profesionalnu firmu tražiće vam brojne podatke da bi se napravio odgovarajući model za vaše potrebe.

Pre svega treba odrediti na kom spratu će brisolej biti montiran zbog udara vetra. To će odrediti vrstu materijala od kojeg će se izrađivati. Cena zavisi i od toga da li je brisolej fiksni ili pokretni, horizontalni ili vertikalni, koje su mu konačne dimenzije.


Brisoleji
 

U većini slučajeva cena im je približna ceni aluminijumskih roletni ali to nije jasno određeno i sve zavisi i od dizajna i od zahteva koji se postavljaju.

Treba naglasiti da ovi sistemi ne traže neka velika servisiranja a pružaju najveći nivo uštede energije u odnosu na druge vrste koje služe za termičku izolaciju prostora.

Brisoleji imaju brojne prednosti i zato su jedno od čestih rešenja još pri planiranju gradnje nekog objekta. Uklapaju se u svako arhitektonsko rešenje. Ipak, one čine više od estetskog dodatka na celokupan izgled zgrada. Osećamo posledice efekta “staklene bašte” kroz toplija leta, jače zime i veće temperaturne ekstreme. Da bi se prilagodili promenama ne treba da dodatno podižemo nivo CO2 kroz veštačko rashlađivanje i dodatno grejanje prostora. Mudrije je mehanički zaštiti prostor za ugodan boravak pri normalnom nivou osvetljenja.

Voleli bismo da pročitamo i vaše mišljenje o ovom tipu zaštite prostora od spoljašnjih temperatura. Da li ga smatrate efikasnim? Ako smo vas zainteresovali za više detalja pozovite neku od firmi za proizvodnju i ugradnju brisoleja, a nama ostavite komentar sa utiscima na kraju ovog teksta.

 

(4) komentara
 • proka
  proka
  19-Jun-20 16:13:06 PM


  a mozda neki proracun kolika je usteda na jednoj zgradi leti a kolika zimi? ili su to neke poslovne tajne?

 • arhitekta
  arhitekta
  19-Jun-20 15:11:14 PM


  Baš sam se pitao kada ću naići na neki zanimljiv tekst, na nešto o čemu nisam znao, kad ono brisoleji. Prvo je naziv privlačana i drugačiji. Ali i sve ostalo. Ovo je malo i moja struka i koliko čitam tekst mahom su u njemu forsirani spoljašnji brisoleji. Zaista, za sve neverne Tome, ovo je krajnje efikasan sistem za uštedu energije i leti i zimi a mogu se veoma lepo i skladno integrisati sa fasadom. Ko prati ovu oblast zna da je u trendu primena brisoleja u vidu ograda i kapija. Ko poželi da ih ugradi pored fiksnih treba da zna da postoje i pokretni brisoleji (upravljanje se vrši ručno ili elektro-motorom). Nauka ne stoji. Kao ni primena nauke pa su dostupni i senzori za sunce, vetar ili kišu. Sve u svemu, osim džema u euro kremu, divan i retko koristan tekst.

 • Nadja
  Nadja
  31-May-20 21:27:14 PM


  Vidjala sam ih, ali nisam znala da se tako zovu, odlicno resenje za visespratnice a pritom i lepo izgledaju.

 • Crvenkapica
  Crvenkapica
  31-May-20 21:22:14 PM


  Mislim da sam ih već videla na nekim zgradama, čini mi se na Dorćolu, ali nisam znala da se tako zovu. Hvala :) Lepo izgledaju, a uz to su i praktični.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
138,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
67 m2
415,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
106 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Eurostan nekretnine
Milox nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
SMB nekretnine
IN-EL
Agencija Momčilović 011
Gigant nekretnine
Cilj nekretnine