SrbijaSpace

Kako zaštititi terasu od sunca?

Kako zaštititi terasu od sunca?
25
Jul-22

Kako zaštititi terasu od sunca?

Objavljeno: 25/Jul/2022, SrbijaSpace.com
(1) komentara (1967 pregleda)

Terase su važan deo stambenog prostora i za mnoge predstavljaju parče sopstvene bašte i oazu mira sa puno biljaka i mesta za odmor. Pošto je reč o izloženoj površini na nju deluju svi vremenski uslovi, a letnje sunce i vrućina najduže imaju efekta i preko 6 meseci ometaju svakodnevni odmor.

Pravilna zaštita terase i balkona podrazumeva pravljenje hlada, ali i takvo uređenje koje će pružiti prijatan osećaj i uživanje tokom toplog vremena.

Kako terasu obezbediti da joj sunce ne smeta?
Da li postoji efikasno rešenje za zaštitu od toplote?
Da li su rešenja skupa i koliko su trajna?

Iskoristite spoljašnji prostor najbolje moguće čak i tokom velikih letnjih vrućina zato što je tako nešto itekako moguće. Pročitajte naše preporuke i pronađite najbolji način za zaštitu terase od sunca. Detaljnije o svemu u nastavku teksta, nastavite sa čitanjem.


Ima li spasa za terase u suncu?


Terase koje imaju istočni i južni položaj su tokom celog dana izložene suncu i na njima je gotovo nemoguće odgajati biljke ili sedeti tokom najtoplijeg dela dana. Kada se tome doda život u stanovima okruženim asfaltom dobija se još viša temperatura nego kada se sedi okružen zelenilom.

Primetili ste da suncobrani malo pomažu, bacaju senku, ali ostaje užareni vazduh pa je svejedno, krajnje neprijatno sedeti bilo kada, onda kada temperatura pređe 20 stepeni.

Da bi se to izbeglo, pripreme treba započeti još u proleće, odabirom gustih biljaka, puzavica koje odolevaju suncu i bacaju jaču senku čime se pravi prijatnije mesto. One se mogu posaditi duž postavljene ograde  uz zid, ali i spoljašnje ograde terase koja će biti obavijena sa lozom zbog čega se metal neće grejati i imati bolju zaštitu od sunca. Svo cveće i ukrasne biljke će dobro doći za snižavanje temperature, a naročito one koje padaju, guste su i bujne vrste.

Duž ograde, sa unutrašnje strane se može postaviti i asura ili neka druga drvena zaštita što će učiniti da sunce ne prži, pomogne oko stvarana prijatnije sredine u donjem delu terase.


Fizička zaštita od sunca za terase


Postoji nekoliko načina da se terasa fizički zaštiti od sunca i stvori hladovina, a samim tim stvori mogućnost za uživanje u njoj čak i kada su visoke temperature napolju.

Brisoleji su štitnici koji se montiraju spolja kao tanke letvice na ramu i propuštaju svetlo, ali pod uglom pa tako prave veći hlad. Oni koji tek ograđuju terasu ovakve sisteme postavljaju kao oblik ograde i tako ujedno dobijaju i veći hlad na donjem delu terase.

Brisoleji se mogu montirati uporedo sa ogradom ili iznad nje, na prozore ili na fasadu tako da pruža odličan hlad putem većeg zasenčenja prostora.

Tende su postale jako dobar način da se balkoni i terase zaštite od sunca jer savremeni sistemi omogućavaju lako sklapanje i rasklapanje, čvrstu konstrukciju i materijal koji ne bledi i ne cepa se ma kakvi uslovi postojali.

Možete odabrati horizontalan model, ali vam preporučujemo da na terasu postavite vertikalnu tendu koja stoji poput zavese i služi kao fantastičan način za jednostavno blokiranje sunčevih zraka. Platno se spušta gore-dole, ali se i pomera levo desno uz pomoć mehanizma pa se na različite načine dolazi do izvrsnih rezultata u spuštanju temperature na terasi.


Tenda na terasi
 

Aluminijumske roletne imaju sličnu funkciju i mogu odlično da zaštite ne samo od sunca, već i od vetra, kiše i drugih nepogoda. Ovo spada u sisteme zatvaranja terase kao i zastakljenje pa je važno odabrati stručnu firmu da bi svojim iskustvom posavetovali kako da se na pravi način terasa zatvori.


Jeftina rešenja nisu uvek dobra


Viđali smo puno priručnih rešenja gde se asure postavljaju kao tende, kače draperi itd…, ali u realnosti to nije dugoročan način obezbeđenja. Osim ovoga, opasno je postavljati sve što može da padne sa terase pa vam za svako rešenje treba stručnjak koji garantuje za ugrađen proizvod.

Skuplja rešenja će biti i trajnija pa će ukupna cifra biti niža, a uz to će definitivno biti i veći hlad i prijatnija temperatura, ne samo na terasi, već i u prostoriji koja vodi ka njoj. Jednom pravilno zaštićena terasa će godinama praviti hlad od proleća pa do kasne jeseni.

Terase itekako mogu biti prijatno mesto za odmor i uživanje čak i kada je napolju preko 30 stepeni. Najpre proverite cene i opcije koje imate pa pozovite stručnu firmu. Oni će iz iskustva reći šta je moguće primeniti na vašem balkonu, a šta ne, uzimajući u obzir konstrukciju, visinu, vetar.

Svaki od navedenih načina više ili manje štiti i stvara prijatno okruženje, a mnogi se mogu kombinovati za najbolji učinak. Jednom uložite i bićete zadovoljni godinama. Osim toga, terasa će izgledati lepo i neće narušavati spoljašnji izgled prostora, što se često događa kada su u pitanju priručna rešenja koja nisu namenjena za ovaj prostor.

Kako vi provodite toplo vreme?
Da li je moguće sedeti na terasi?
Koristite li neki od sistema za smanjenje sunčevog zračenja?

Pišite nam odgovore, predloge i sugestije. Čekamo komentare nakon čitanja teksta.


Naslovna slika: https://www.pexels.com/photo/low-angle-photo-of-umbrellas-2925921/

(1) komentara
  • Marica
    Marica
    25-Jul-22


    Kod mene je katastrofa, pošto mi stan ima orjentaciju jug-zapad, tako da bi nas sunce ubilo da nismo postavili tendu sličnu ovoj na slici. Preporodili smo se otkad jesmo. Toplo preporučujem svima.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
300 €
Izdavanje / Zastupnik
Galerija nekretnine
35 m2
878,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
231 m2
Beograd
Stari Grad

Ugostiteljski objekat
550,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
310 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2